Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.06.2017 13:47

Рука на пульсі. Відповідальність невідворотна

Адвокат, правник, ексзаступник Міністра юстиції

Що необхідно для вливань коштів у приватний сектор українського бізнесу? 2 складові - простота у веденні бізнесу та впевненість у завтрашньому дні - надійний захист права власності. Ці два елементи - це новий рівень інвестування у вітчизняну економіку.


Що необхідно для вливань коштів у сектор українського бізнесу? 
 
 2 складові -простота у веденні бізнесу та впевненість у завтрашньому дні - надійний захистправа власності. Ці два елементи - це новий рівень інвестування у вітчизняну економіку. 
Для залучення іноземних інвестицій Міністерство юстиції реалізувалокардинальні зміни у сфері державної реєстрації. 
 
 Мін’юст звільнив2000 державних реєстраторів, натомість з’явилося 10000 незалежних відМіністерства реєстраторів, що надають дійсно якісні адміністративні послуги. Збільшення суб’єктів реєстрації – реальне подолання корупційної складової процесів.До того ж це підвищило здорову конкуренцію між суб’єктами державної реєстрації,що покращило рівень надання ними адміністративних послуг відповідно. 
 
Далі - прийняття Антирейдерського закону як забезпеченняналежного законодавчого підґрунтя, спрямованого на подолання такого ганебногоявища, як рейдерство. Одне з ключових нововведеньпередбачених Антирейдерським законом - це контроль за діяльністю державнихреєстраторів та нотаріусів, який здійснюється шляхом проведення регуляного моніторингуй камеральних перевірок. Максимально оперативно виявляти тих, хто викликаєпідозру. До них відносяться ті нотаріуси та реєстратори, які: 
 
- порушують встановлені строки реєстрації (реєструють занадто швидко абонавпаки затягують процес реєстрації); 
 
- “понаднормово працюють” - здійснюють реєстрацію, навіть, вночі; 
 
- не роблять електронні копії документів та не вносять їх до реєстрів; 
 
- проведення реєстраційних дій на підставі судових рішень; 
 
- видаляють записи з реєстрів. 
 
Якщо під час моніторингу виявлені порушення, то наступнийетап -  камеральна перевірка (такожпідставою для проведення камеральної перевірки можуть бути скарги, поданівідповідно до закону "Про звернення громадян", та обґрунтованіподання територіальних органів Міністерства юстиції).
 
Камеральнаперевірка: що це таке?
 
Це безвиїзна перевірка роботи суб’эктів реєстрації з приводу виявлення конкретних порушень. Проводить такуперевірку комісія у складі не менше трьох осіб. Члени комісії перевіряютьреєстраторів чи нотаріусів віддалено за допомогою  програмних засобів ведення реєстрів. 

Далі на недобросовісних нотаріусів та реєстраторівнакладають відповідні санкції. Не зважаючи на те, що  механізм контролю  відносно новий - він беззаперечно необхідний. 

Найкращийдоказ - статистика. На сьогодні доступ до держ.реєстрів було заблоковано 150державним реєстраторам і нотаріусам. 
 
Регулярний контроль та моніторинг – черговий крок у напрямкузапровадження європейських стандартів захисту прав власності, економічнихінтересів громадян та інвесторів. Це можливість постійно тримати руку на пульсітаоперативнореагувати на будь-які порушення.
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи