Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2022 14:58

Як мотивувати робітників працювати під час війни

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

У багатьох українських підприємців є думка, що надихнути та залучити персонал до роботи неможливо. Плани не надихають, адже всі розуміють, що будувати їх зараз марно.

А з українського ринку йти не хочеться — важливо підтримувати економіку країни. У матеріалі розповім, як підтримати співробітників та націлити на результат під час війни.

Чи варто закривати бізнес в Україні

З ринку України справді не варто йти. Я стежу за тим, що відбувається — я громадянин України та більшість моєї міжнародної команди родом звідти. Попри те, що йде війна, бізнес починає потихеньку відроджуватись і оживати — і ця тенденція прискорюватиметься. Безумовно, на сході та півдні йде гаряча повномасштабна війна. Але є області, що перебувають у більшій безпеці (хоча й не повній) і в яких не так багато руйнувань. Я не будую ілюзій: очевидно, що війна триватиме ще місяці, але при цьому бізнес поступово відроджуватиметься.

Україну часто порівнюють з Ізраїлем, який перебуває у стані безперервної війни та розробляє технології, підіймає економіку. Ця країна не просто виживає, але розвивається та посилюється. І ми вже бачимо, що український бізнес, відійшовши від початкового шоку, починає відновлюватись та розвиватися. Хоча я ділюся інформацією про те, як перевезти бізнес, але не закликаю до того, щоб згортатися та втікати з України.

Чому складно мотивувати команду

У чому складність: колосальна частина уваги людей прикута до військових дій, новин про руйнування, вбивства. Тому керівникам потрібно фокусувати людей на роботі та говорити про плани на майбутнє. Вони потрібні, навіть якщо вам доведеться міняти їх щодня. Не можете вигадати план на місяць, придумайте на тиждень і дайте його людям. А далі дивіться по ситуації — буде день, буде їжа. Зараз планування є досить короткостроковим, але ви повинні давати людям орієнтири.

Показуйте майбутнє

Відмовтеся від ідеї «будувати плани марно». Навпаки, розсудливі та професійні керівники розуміють, що потрібно будувати плани та постійно їх коригувати, можливо, щотижня. Це залежить не від нас, а від середовища, в якому ми знаходимося. Ми не можемо сильно вплинути на ситуацію: але в жодному разі не можна кидати свою компанію та команду.

Наш досвід

Незважаючи ні на що, ставте людям задачі, вимагайте виконання. Звичайно, це набагато важче, ніж у мирний час, але нічого не вдієш. Моя компанія працює так само: постійно доводиться щось вирішувати, когось підміняти та таке інше. Як власник я не люблю такі періоди в діяльності нашої компанії: щоб не стояти на місці, треба бігти вдвічі швидше за звичайне. При цьому з огляду на те, що частина команди знаходиться в Україні і їм часом складно навіть приєднатися до роботи колективу.

Висновок

У жодному разі не можна втрачати команду. Припустимо, ви маєте достатньо грошей, щоб дочекатися закінчення війни. Але потім набирати співробітників та клієнтів з нуля буде набагато дорожче. Якщо ви бачите, що ваш бізнес важливий зараз і буде важливим після війни — не здавайтеся. У такому ж положенні зараз величезна кількість керівників та власників бізнесу. Завжди краще спробувати зробити щось, ніж сумувати та здаватися.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]