Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2023 13:44

Медійна безпека ділової репутації, World Check One та 6AMLD

Адвокат, Керуючий партнер Alstellar Law Firm

Превентивні та юридичні засоби захисту ділової репутації

Ділова репутація – це ключовий нематеріальний актив, що потребує релевантної переоцінки в сучасному цифровому світі, коли одна публікація в соціальних мережах або медіа може не лише прорекламувати бізнес, а й завдати значної шкоди діловій репутації і навіть її знищити.

Негативні публікації у медіа можуть виникнути із різних причин та практика показує – чим конкурентніше середовище, цікавіше актив, яким володіє власник або компанія, тим більше ймовірність негативних публікацій (наклепів), розслідувань, публічних висловлювань та інтерв’ю спрямованих на нанесення удару по діловій репутації бізнесу. Ризики посилюються, коли компанія росте та виходить на міжнародний рівень.

Існує велика кількість ЗМІ, інтернет-ресурсів, основною спеціалізацією яких є публікації статей та розслідувань за замовленням заінтересованих осіб, що відповідно відбувається за винагороду, так бюджети можуть сягати від еквіваленту 200 доларів за статтю до десятків і сотень тисяч. Мотивацією таких журналістів може бути тиск, включаючи політичний, перспектива майбутнього заробітку шляхом вимагання певної суми за видалення небажаної статті. Існує навіть практика щорічної абонплати за те, щоб негативні матеріали не публікувались у певному ЗМІ чи ресурсі.

Негативна публікація може стати причиною зниження рейтингу клієнта банку через потрапляння у аналітичні системи. Банки в багатьох країнах світу під час проведення процедури ідентифікації або періодичного оновлення інформації про бізнес, посадових осіб та власників користуються системою World Check One. Алгоритмом цієї системи є скринінг медіа, а при виявленні негативних публікацій про клієнта – надання звіту співробітникам банку. Користуючись таким звітом банки можуть блокувати рахунки, одночасно блокування може відбутись в усіх країнах, де у клієнта є рахунки. 

Згідно з положеннями Шостої Директиви ЄС щодо протидії відмиванню грошей (6AMLD), кримінальна відповідальність поширюється на юридичних осіб, а не лише на фізичних. До можливих покарань належать тимчасова заборона діяльності, судовий нагляд або навіть остаточне закриття юридичної особи.

Мінімальне покарання за злочини, пов’язані з відмиванням грошей, впроваджене 6AMLD, становить чотири роки позбавлення волі (попередня мінімальна вимога була один рік). Судді мають повноваження накладати штрафи на фізичних осіб та обмежувати доступ організацій до джерел фінансування, таких як банки та фонди.

Особлива увага в положеннях 6AMLD приділяється моніторингу медіа, їх класифікації, автоматичному перегляду новин і створенню відповідної системи сповіщень, щоб зменшити робоче навантаження на співробітників і змінити поточну ефективність комплаєнсу установи.

6AMLD сприяє посиленому обміну інформацією між юрисдикціями у рамках співпраці правоохоронних органів та спрощенню процесу кримінального переслідування в більш ніж одній державі-члені ЄС. Україна офіційно приєдналася до співпраці в рамках цієї Директиви ЄС. 

Враховуючи це, негативні публікації в українських ЗМІ можуть спричинити блокування рахунків як в України, так і в ЄС, а також у інших країнах, де банки використовують аналітичні системи World Check One. Ігнорування системної роботи із відстеження, аналізу та реагування на негативні публікації може призвести до невідворотних наслідків, таких як припинення існування бізнесу

Превентивні  заходи захисту ділової репутації

Для запобігання репутаційним ризикам необхідно систематично аналізувати можливі загрози та приймати стратегічні рішення. Це включає в себе: 

- Ретельний аналіз ризиків: Оцінювання ризиків, які можуть вплинути на репутацію, та визначення їх ймовірності та важливості. 

- Розробка стратегій управління репутаційними ризикамиСтворення планів дій у випадку кризових ситуацій для збереження та відновлення репутації компанії.  

- Залучення експертів та комунікація з аудиторією: Співпраця з професійними консультантами та взаємодія зі споживачами та громадськістю для забезпечення відкритості та прозорості. 

- Розвиток корпоративної культури: Створення цінностей та норм, які сприяють підтримці доброї репутації та відповідальної поведінки.  

Юридичні заходи захисту ділової репутації

Якщо ж негативна публікація все ж таки трапилась із бізнесом чи власником або топ-менеджером компанії, стратегія зменшення негативних наслідків повинна включати наступні кроки: 

Комунікація адвоката із медіа шляхом надсилання Адвокатського Запиту щодо надання копій документів, на підставі яких була здійснена публікація. Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачає надання відповіді на такий запит протягом 5 робочих днів, а Кодекс України про Адміністративні Правопорушення – штраф порушнику, що порушує права на інформацію та права на звернення до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На даному етапі, ЗМІ, що недобросовісно та за «замовленням» опублікували інформацію, яка не є підтвердженою документально, можуть її видалити задля уникнення судових позовів та штрафів. 

Подання позову до суду щодо захисту честі та гідності – якщо Адвокатський Запит не спрацював;

За результатами задоволення позовних вимог у судовому порядку щодо захисту честі та гідності – юридична комунікація із банками та агентами World Check One для подачі заяви щодо неправдивості інформації та копії відповідного судового рішення для зняття блокування рахунків, відновлення позитивного рейтингу клієнта банку.

Медійна безпека репутаційного капіталу бізнесу дорівнює безпеці бізнесу в цілому і щороку її важливість лише зростає. Управління репутаційними ризиками має стати невід’ємною складовою стратегічного менеджменту не лише міжнародних компаній, а й локальних стартапів. В умовах абсолютної прозорості, миттєвого обміну і поширення інформації, ігнорування питання захисту ділової репутації може виявитись найдорожчим та фатальним ризиком для бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]