Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.01.2020 14:21

Зміна стратегії держави в питанні повернення в країну трудових мігрантів

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг", кандидат економічних наук

♦️ Скасувати урядову програму з повернення трудових мігрантів в Україну "Повертайся і залишайся".

Петиція до Президента України Володимира Зеленського!

У комплексній програмі Кабміну «Повертайся і залишайся» на перше місце ставиться завдання щодо якнайшвидшого повернення трудових мігрантів в Україну та під це завдання будуть розроблятися проекти, спрямовані на стимулювання трудових мігрантів до повернення. Вочевидь, Кабінет міністрів України не повною мірою усвідомлює масштабність цього завдання! Питання, які викликають занепокоєння:

1. Чи готова Україна, наприклад, протягом 1-2 років створити додатково 6-8 мільйонів робочих місць для  трудових мігрантів, котрі повернулися? Адже 80 відсотків з них — це наймані робітники! Для створення робочих місць будуть потрібні десятки мільярдів доларів, як з бюджету, так і залучених інвестицій!

2. Чи готова країна відмовитися протягом цих 1-2 років від щорічного припливу валюти в нашу країну, а це близько 13 мільярдів доларів переказів від трудових мігрантів ?!

3. Чи готова Україна надати трудовим мігрантам вигідний рівень оплати (зарплат) на новостворених робочих місцях, який можна порівняти з тим, що вони отримували в міграції?!

4. Чи готова Україна надати комплексний пакет соціального захисту трудовим мігрантам, яким вони були забезпечені на роботі, наприклад, в країнах Європейського Союзу?!

5. Відповідь лежить на поверхні: «Ні. Країна не готова до цього!».

Детально обговоривши це питання з Експертною радою Української організації захисту споживачів послуг, пропоную:

Повністю змінити концепцію програми «Повертайся і залишайся».

Протягом трирічного періоду виконання даної програми поставити на наріжне місце -- комплексну підтримку трудових мігрантів з боку держави за кордоном: в сенсі юридичної допомоги, консульської допомоги, створення відповідних умов для їх належного пенсійного забезпечення у майбутньому, консульську підтримку громадських об'єднань мігрантів в інституційному та проектно-фінансовому аспектах тощо. Ці та інші заходи дозволять, в першу чергу, дати зрозуміти трудовим мігрантам, що країна про них пам'ятає і піклується. Однозначно, це також позитивно позначиться і на додаткових валютних надходженнях в економіку країни з боку трудових мігрантів .

І, одночасно з цими заходами, протягом цього ж трирічного періоду:

- розробити національну програму й пакет правових актів, спрямованих на повернення трудових мігрантів в Україну. І лише після її реалізації, протягом 3-річного терміну та створення усіх необхідних умов для українських мігрантів слід їх запрошувати повертатися на Батьківщину. Відтак, необхідно передбачити для них не лише пільгові кредити, а й, наприклад, 5-річні податкові канікули, компенсацію державою вартості навчання та підвищення кваліфікації екс-мігрантів та їхній дітей;

- якщо ми хочемо повернути мігрантів і вони відкрили в Україні свій бізнес, то це потребуватиме спрощення податкової системи, реформування судової системи й викорінення корупції з боку правоохоронних та інших органів. Адже, самостійний бізнес пов’язаний із високими ризиками, які держава повинна звести до мінімуму;

- надання протягом періоду становлення бізнесу -- на умовах пільгової оренди -- офісних площ, що перебувають у державній чи муніципальній власності;

- державне забезпечення на 5-річний строк пакетами медичного та майнового страхування тощо.

Більш детально всі етапи і програми ми готові обговорити з експертами Кабінету міністрів або з фахівцями Офісу Президента.

Назагал, повернення мігрантів уряд має розглядатися не в контексті звітної «галочки», а як один із найважливіших компонентів відродження української економіки.

Голова ГО «Українська організація захисту споживачів послуг» Олег Тітамир

https://petition.president.gov.ua/petition/82844

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]