Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.07.2016 19:00

Що приніс нам Мазепа? Україну!

Фахівець з комунікацій, політичний аналітик, публіцист

Правда в тому, що Мазепа уже дуже багато нам приніс. Він приніс нам Україну. Тому, я сам проголосував за Мазепу і закликаю всіх українців зробити це.

Тривають останні дні голосування за присвоєння головному аеропорту країни імені однієї з кандидатур, список яких розміщено на сайті Мінінфраструктури. Весь цей час точилися запеклі суперечки на тему хто більш достойний. Мазепа, Антонов, Сікорський, Малевич? Проте, в останні дні голосування деякі учасники дискусії почали просто дивувати. 

Знаєте, дуже прикро чути від деяких співвітчизників щось на кшталт, що Гетьман України Іван Мазепа – це той, чиє ім’я нам «нічого не принесе». Мовляв, він Полтавську битву програв, а отже, іноземні гості України не зрозуміють чому це головне летовище України назване на його честь.

В мене виникає логічне питання до авторів подібних висловів. А як нам тоді ставитися до аеропорту Де Голля у Франції? Адже він теж зазнав поразки у війні проти Вермахту в якості офіцера французької армії. При цьому, вклад французів у подальшу перемогу над нацизмом для багатьох лишається сумнівним. То ми тепер що, маємо висловлювати французам своє незадоволення з цього приводу? Уявляєте абсурд ситуації? 

А порівняння появи в списку варіантів імені Мазепи із «спецоперацією Кремля» взагалі шокує! Мазепа – це той, чиє ім’я Москва завжди прагнула витравити усіма можливими способами, знищити, стерти, розгромити його спадок. От тільки справа в тім, що спадок той на стільки потужний, фундаментальний і беззаперечний, що цього ніколи зробити не вдасться, як не вдалося протягом трьохсот років окупації України і знищення всього українського. 

Правда в тому, що Мазепа уже дуже багато нам приніс. Він приніс нам Україну.
Освітній спадок, культурний, політичний, історичний… Без Мазепи ми б сьогодні не обирали б імені летовищу в Борисполі. Воно би називалося іменем Петра І чи Сталіна. Бо не було би України. Не було би інтелектуальної дискусії. 

 Ось що таке Мазепа. Це українська освіта, це українська церква, українська державність, український розум, українська відвага. Це політика, до рівня якої нам сьогодні не братися взагалі. Це найвідоміший і найщедріший меценат, будівничий України і українства практично в усіх сферах. 

Тому я рішуче не розумію того, хто каже, що назвати аеропорт на честь Мазепи – це на руку Кремлю. Для мене, як для українця, це глибока образа. Його знають в світі, адже він був дуже відомий серед своїх сучасників у всіх розвинених країнах. Тому, іноземцям не доведеться пояснювати чому саме Мазепа, а якщо й доведеться, то це буде зовсім не складно. Сьогоднішній розвиток технологій дозволяє провести максимально інформативний лікнеп для гостей України протягом їх перебування в терміналі аеропорту і вони вийдуть звідти достатньо обізнаними. 

Було би бажання.Тому, я сам проголосував за Мазепу і закликаю всіх українців зробити це, адже серед запропонованих кандидатур він, на мою думку, є найдостойніший. 

Проголосувати можна тут: http://mtu.gov.ua/content/prisvoennya-mizhnarodnomu-aeroportu-borispil-imya-vidatnoi-osobistosti.html

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи