Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2011 21:19

Марш захисників Києва

Прессекретар ВГО "КУПР"

Спільні проблеми об'єднали киян

            Нарешті настала по-справжньому весняна погода. Чому б не прогулятися під квітневим сонечком? Сьогодні для багатьох киян випала можливість не просто пройтися весняними київськими вулицями, а й проявити свою громадянську позицію.

            О 12-й годині біля Золотих Воріт зібралися представники низки громадських організацій і просто мешканці Києва, щоб взяти участь у марші на захист соціального та культурного простору міста.

            Організаторами акції виступили  ГІ «Збережи старий Київ», Громадянська служба «Свідомо», ГО «Кияни, об’єднуймось!», Національний екологічний центр України, Асоціація велосипедистів Києва, Рух добровольців «Простір свободи», Всеукраїнська профспілка «Народна солідарність», ГО «Люстрація», ГІ «Об’єктивна реальність». Серед учасників – також активісти ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції», ГО «Блок соціального партнерства Порядок і Достаток», Громадянської кампанії «Форум порятунку Києва, ГО «Я – киянин».

            Учасники маршу висунули вимоги, пов’язані з проблемами столиці останніх років. А їх за роки правління команди Черновецького накопичилося чимало. Чи не найголовніша з них –  незаконна забудова зелених зон та історичного центру столиці. Організатори заходу вимагають припинити незаконні вирубки зелених зон, негайно відновлювати зелені насадження, котрі було неправомірно знищено, змінити законодавство, посиливши санкції щодо замовників незаконних вирубок. Також вимагається ввести мораторій на нове будівництво в історичному центрі, законодавчо обмежити існуючі забудови у центрі по висотності до 25 метрів, негайно зупинити всі будівництва в буферних зонах Софії та Лаври, негайно звільнити самовільно захоплені представниками окремих конфесій зелені зони та історичні місця.

            Хаотичну забудову Києва має припинити прийняття закону, котрий зупинить дію лобістського закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Причому в розробці нового закону повинна взяти безпосередню участь громадськість.

            Щоб зберегти культурну спадщину, необхідно оприлюднити в наявному стані для вільного доступу всіх громадян України Державний реєстр нерухомих пам'яток України і надалі негайно публікувати будь-які зміни до нього, а також ввести мораторій на виселення чи приватизацію музеїв, книжкових магазинів та бібліотек, переглянути рішення про відчуження таких об’єктів за останні 5 років і надати гідне приміщення Музею історії Києва.

            Щоб наше місто стало чистішим, треба забезпечити всі громадські місця достатньою кількістю сміттєвих урн і баків для роздільного збору сміття, у тому числі в зонах пересування пішоходів (встановити у місті урни через кожні 60–100 метрів, а також біля кожної лавки та забезпечити своєчасне прибирання сміття з них) та призначити штраф за розкидання сміття.

            Покращить екологічну і транспортну ситуацію в столиці та зменшить транспортні проблеми створення велосипедної інфраструктури європейського рівня як необхідної складової підготовки до Європейської футбольної першості.

            Не оминули увагою й житлово-комунальні проблеми киян. Учасники акції закликають припинити необґрунтовані підвищення цін на опалення і транспорт, непрозору приватизацію та розбазарювання міського бюджету, зокрема на потреби окремих релігійних організацій і покарати чиновників, винних у вказаних злочинах.

            Підтримуючи вказані вимоги декілька організацій-учасників маршу додали до них свої. Так, ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції», ГО «Блок соціального партнерства Порядок і Достаток», Громадянської кампанії «Форум порятунку Києва, ГО «Кияни, об’єднуймось!», ГО «Я – киянин» вважають, що треба боротися не з наслідками діятьності злочинної київської влади, а з причиною вказаних проблем. Шлях розв’язання ситуації вони вбачають у негайному припиненні повноважень Київської міської ради і Київського міського голови Леоніда Черновецького та призначенні дострокових виборів. Тим паче, що підготовчі заходи для проведення референдуму вже здійснюються.

            Марш захисників Києва ще раз довів готовність різнорідних за напрямками діяльності організації та мешканців різних куточків столиці об’єднатися заради спільної боротьби за достойне майбутнє свого міста, за те щоб кожен з нас міг милуватися красою його парків та культурних пам’яток і пишатися тим, що живе у ньому.

 

           


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]