Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.10.2015 16:43

Депутатів мають позбавити недоторканості

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Попри активні дискусії та пристрасті навколо питання стосовно скасування депутатської недоторканості, його вирішення так і лишається інтригою.

Ще 16 січня цього року у Верховній Раді було зареєстровано президентський законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів та суддів (№1776).

Законопроектом передбачається виключити з Конституції частини 1 і 3 статті 80. Йдеться про положення, яким визначено, що народним депутатам гарантується депутатська недоторканність, а також положення, згідно з яким народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Як показують останні опитування, велика кількість українців вітають позбавлення депутатів імунітету. Їхню думку розділяють багато експертів, та немало й тих, що вважають таку позицію хибною.

Як показує досвід, питання депутатської недоторканності постає напередодні кожних виборів і часто використовується з популістично-маніпулятивною метою. Утім, моя позиція однозначна. Зараз, коли більшість депутатів у парламенті є представниками бізнес-структур або їх лобістами, депутатську недоторканність потрібно зняти. Зазвичай, вона стає предметом зловживань з боку нечистих на руку народних обранців, які використовують мандат як прикриття для своїх темних справ чи бізнесових інтересів. Водночас, коли у парламенті з’являться справді нові політики, громадські активісти, які будуть виражати думку народу, своїх виборців, на них може чинити тиск великий бізнес. Можливо, тоді навіть буде доречно захистити цих депутатів, в тому числі, й повернувши їм недоторканність.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]