Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2020 14:55

Відтепер українці можуть оцінювати підзвітність місцевої влади: як саме?

Керівниця проєкту "Transparent cities/Прозорі міста" (Transparency International Ukraine)

Transparency International Ukraine презентувала новий цифровий інструмент для комунікації міських рад, громад і громадських організацій 50 міст України

Ми відповідальні за якість та комфорт життя у своєму місті не менше, ніж представники влади, обрані нами. Тому кожен повинен розібратися, що таке прозорість, підзвітність та ефективність роботи місцевої влади, і … пильнувати їх. На практиці це означає приділяти увагу до того, аби обіцяне на словах відповідало реалізованому.

І якщо відвідувати засідання місцевої ради можуть собі дозволити далеко не всі, то онлайн відкриває набагато більше можливостей участі. Особливо в умовах карантинних обмежень. Ми контактуємо з владою у тих чи інших питаннях: підтримка петицій чи проєктів бюджету участі, участь у тендерних закупівлях міської ради тощо. Цей досвід і є основою довіри до місцевої влади, а ще причиною відвідати платформу прозорості та підзвітності місцевої влади.

Це новий цифровий інструмент для комунікації міських рад, громад і громадських організацій, який створила Transparency International Ukraine в межах програми Transparent Cities. На онлайн-платформі жителі 100 найбільших міст України можуть відстежувати позиції свого міста у Рейтингу прозорості, а згодом і Рейтингу підзвітності 50 міст України. Уже доступні картки міст, функціонал для порівняння позицій міст (наприклад, якщо житель Львова хоче побачити, який стан справ у місті, схожому за масштабами, Дніпрі, як варіант).

Крім того, онлайн-платформа дозволяє зробити перший крок на шляху до статусу відповідального жителя громади: виявити наявні проблеми та просигналізувати про них владі міста максимально конструктивно та лаконічно. Для цього на онлайн-платформі передбачені два формати комунікації за участю мешканців міст і представників органів місцевого самоврядування. Користувач лишає відгук чи оцінку, а міська рада може на нього відреагувати. Для цього передбачені загальні та деталізовані відгуки. 

Загальні відгуки:  надають можливість залишити «швидкий» коментар, що стосується однієї або усіх сфер діяльності органів місцевого самоврядування. Може стосуватися особистого досвіду взаємодії з владою онлайн чи офлайн і не потребує підтверджувальних матеріалів.

У яких випадках це корисно? Наприклад, у вашому місті все ще немає онлайн-черги для запису дитини у дитячий садочок, ви хочете запропонувати новий підхід до роботи міської ради з проєктами бюджету участі, ви отримали соціальну послугу без проблем і хочете поділитись досвідом, міська рада якісно реагує на повідомлення щодо закупівель у сервісі Dozorro і ви хочете такого ж рівня підзвітності та діалогу і в інших сферах діяльності місцевої влади.

Cфери, які можна коментувати: освіта, землекористування та будівельна політика, закупівлі, бюджетний процес, доступ та участь, інформація про роботу органу місцевого самоврядування, інвестиції та економічний розвиток, житлова політика, фінансова та матеріальна допомога, гранти, соціальні послуги, кадрові питання, антикорупційна політика та професійна етика, комунальне майно, комунальні підприємства.

Деталізовані відгуки: для «професійних» жителів міст, активістів і громадських організацій є деталізовані відгуки. Ними, ймовірно, скористаються ті, хто має досвід у певних питаннях, які потребують участі в управлінських процесах. Це, зокрема, представники громадських організацій, які спеціалізуються на підзвітності та конкретних сферах. Останні можуть ще й стати сертифікованими користувачами платформи й, окрім іншого, ще й перевіряти відгуки щодо підзвітності у своїй громаді.

Платформа пропонує за допомогою деталізованих відгуків не просто залишити коментар про підзвітність влади у сфері, а ще й оцінити її за чіткою шкалою, доповнивши його підтверджувальними матеріалами. Пізніше ці відгуки впливатимуть на позиції міст у Рейтингу підзвітності 50 міст України.

У яких випадках це корисно? Наприклад, ви не отримуєте реакції на звернення щодо закупівель, не маєте достатньо інформації про стан реалізації проєктів бюджету участі чи петицій. Або ж навпаки  хочете оцінити прогрес міської ради у конкретних сферах, бо вони швидко та системно реформуються, а ви розраховуєте на ті ж темпи та результати в інших сферах.

Використовуючи ці прості формати комунікації на платформі прозорості та підзвітності місцевої влади кожен українець може на практиці вплинути на підзвітність місцевої влади та чітко прокомунікувати запит на зміни.

Міським радам, які хочуть співпрацювати з громадою, онлайн-платформа дозволяє обробляти всі запитання та пропозиції за єдиним посиланням в особистому кабінеті, а завдяки вчасній та системній публічній реакції на відгуки просигналізувати про готовність мінімізувати простір для корупції, а ще потрапити на вершину Рейтингу підзвітності.

Команда програми укладе перший Рейтинг підзвітності. Співавторами Рейтингу стануть жителі 50 міст України, що надихає! Приєднуйтесь, аби змінювати міста.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]