Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2016 10:10

Закон про споживче кредитування підписаний

Керівник практики договірного та комерційного права, публічних закупівель PLP Law Group

08.12.2016 Президент підписав Закон про споживче кредитування (номер реєстрації № 2455 від 23.03.2015). Основною метою цього закону є захист прав та законних інтересів споживачів і кредитодавців, створення належного конкурентного середовища на ринках фінан

1.jpg

08.12.2016 Президент підписав Закон про споживче кредитування (номер реєстрації № 2455 від 23.03.2015).

Передумовою прийняття цього закону було те, що на даний момент споживче кредитування в Україні користується великою популярністю серед населення та має найбільшу динаміку розвитку в сфері фінансових послуг, в той же час регулювання споживчого кредитування в Україні здійснюється лише відповідно до Цивільного кодексу України, ст. 11 Закону України «Про захист прав споживачів» та постанови Національного банку України від 10 травня 2007 року, що створювало прогалини у регулюванні цього питання.

Основною метою цього закону є захист прав та законних інтересів споживачів і кредитодавців, створення належного конкурентного середовища на ринках фінансових послуг та підвищення довіри до нього, забезпечення сприятливих умов для розвитку економіки України, гармонізація законодавства України із законодавством Європейського Союзу та міжнародними стандартами.

Важливими нововведеннями в Законі є вирішення наступних питань:

  • Реклама споживчого кредиту: вимоги до реклами та перелік обов’язкової інформації, встановленої відповідно до Директиви ЄС 2008/48 про договори споживчого кредитування, зокрема, в частині інформації щодо ефективної процентної ставки, до якої будуть включатись всі проценти за кредитом та платежі за інші послуги.
  • Розрахунок реальної річної процентної ставки та загальної вартості кредиту, якими визначаються загальні витрати за споживчим кредитом з переліком цих витрат;
  • Визначення обов’язкової інформації, яка надається споживачу до укладення договору: таку інформацію кредитодавець розміщуватиме на своєму офіційному веб-сайті та безоплатно надаватиме споживачу за спеціальною формою. При цьому споживач, який внаслідок ненадання , неповного або недостовірного надання йому обов’язкової інформації уклав договір на менш сприятливих для себе умовах, має право вимагати приведення укладеного договору у відповідність із зазначеною інформацією.
  • Визначення обов’язкових умов договору про споживчий кредит: умови договору про споживчий кредит, які обмежують права споживача порівняно з правами, встановленими цим Законом, є нікчемними.
  • Визначення обов’язкової форми договору про споживчий кредит: договір про споживчий кредит, договори про надання додаткових та супутніх послуг, зміни до них укладатимуться виключно у письмовій формі.
  • Право споживача на відмову від договору про споживчий кредит: споживач матиме право протягом 14 к.д. з дня укладення договору про споживчий кредит відмовитися від договору без пояснення причин, у тому числі у разі отримання ним грошових коштів.
  • Дострокове повернення кредиту: споживач матиме право в будь-який час повністю або частково достроково повернути споживчий кредит, у тому числі шляхом збільшення суми періодичних платежів.
  • Відповідальність споживача за договором про споживчий кредит: пеня за невиконання зобов‘язання щодо повернення споживчого кредиту та процентів за ним не може перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшою за 15% суми простроченого платежу. Раніше схоже обмеження щодо розміру пені законодавство визначало виключно для суб’єктів господарювання (юридичних осіб та ФОП).
Цей Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування, при цьому дія цього Закону поширюватиметься тільки на договори, укладені після дня набрання чинності цим Законом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]