Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2021 01:43

Україні слід активізувати підготовку до Мадридського саміту НАТО

Юрист-міжнародник, керівник проєкту "Нотатки Атлантиста"

Генеральний секретар НАТО висловив упевненість, що союзники по Альянсу в ході саміту в Мадриді в червні 2022 р. підтвердять попередні зобов’язання щодо євроатлантичного майбутнього України і Грузії.

Україні слід активізувати свою підготовку до Мадридського саміту НАТО.

7 жовтня 2021 р. Генеральний секретар НАТО висловив упевненість, що союзники по Альянсу в ході саміту в Мадриді в червні 2022 р. підтвердять рішучу підтримку суверенітету та територіальної цілісності найближчих партнерів - України і Грузії, а також попередні зобов’язання щодо їх євроатлантичного майбутнього.

Ключовою подією Мадридського саміту НАТО-2022 стане ухвалення нової Стратегічної концепції НАТО. Як відомо, в 2020 р. розпочався процес формування нової стратегії Альянсу НАТО-2030, до якого Україну залучили як партнера з розширеними можливостями.

Завданням максимум для нас в рамках цих консультацій буде включення в нову Стратегічну концепцію НАТО питання членства України в Альянсі. Крім того, слід прагнути до присутності в концепції дій Альянсу з розбудови периметру безпеки в Чорноморському регіоні, де Україна матиме свою «додану вартість».

Основною політичною метою Мадридського саміту НАТО для України, безумовно, є надання ПДЧ (План дій щодо членства).

До червня наступного року часу лишилося зовсім небагато, слід зробити висновки з невдалого досвіду Бухареста-2008 та Брюселю-2021 і не сподіватись на «кавалерійський наскок» для формування консенсусу країн-членів за квартал до саміту в Мадриді.

Не стану зупинятись на тому, що із «запізненням в майже 2 роки» Україна врешті призначила свого представника при Альянсі. Зараз від нього і всього нашого зовнішньополітичного відомства залежить успіх та наповнення Мадридського треку.

Тактика досягнення нами бажаних рішень має включати весь міжнародно-політичний та двосторонній інструментарій взаємовідносин з партнерами, вищому політичному керівництву країни доведеться задіяти всі відповідальні органи влади України, експертне середовище та громадськість.

За будь якої підтримки наших країн-адвокатів (США, Сполучене королівство, Польща, Канада, країни Балтії) переконати консервативних членів Альянсу (насамперед, Німеччину, Францію, Нідерланди) без істотних зрушень у структурних реформах в Україні буде неможливо.

Загалом, в умовах пандемії, енергетичної кризи, заблокованого «Нормандського процесу» та політичних змін у ФРН а, можливо, і у Франції, завдання пошуку консенсусу з українського питання в НАТО в наступному році виглядає надскладним (але не безнадійним). 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]