Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.08.2013 12:19

Звід пам’яток має бути профінансований з Держаного бюджету

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

«Звід пам’яток історії та культури України» досі не виданий через те, що його фінансування Президент поклав на місцеві бюджети, які на сьогодні вкрай злиденні через зруйноване самоврядування.

«Звід пам’яток історії та культури України» досі не виданий через те, що його фінансування Президент поклав на місцеві бюджети, які на сьогодні вкрай злиденні через зруйноване самоврядування.

 

У відповідь на моє звернення до Міністерства культури України щодо стану підготовки та видання Зводу, Мінукульт визначив як основну причину затягування видання енциклопедичного видання - недофінансування, яке повинне здійснюватися за рахунок місцевих бюджетів.

 

Зазначена фінансова відповідальність була покладена на місцеві бюджети відповідно до пункту 2 Указів Президента України «Про забезпечення підготовки випуску багатотомного енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України» від 11.12.2000 року та «Про додаткові заходи з підготовки і випуску Зводу» від 28.11.2007 року.

 

Треба скасувати відповідні Укази Президента, бо на сьогодні у місцевих бюджетів немає таких можливостей. Раніше на місцях повноцінно діяло місцеве самоврядування, нинішньою ж владою воно повністю ігнорується. Яскравим прикладом тому є щорічне вилучення з бюджету Києва 7 млрд. грн.. до Державного бюджету.

 

На жаль, така необхідна і об’ємна справа щодо видання Зводу, над яким працюють безліч людей, перетворилася на марно витрачені кошти. Бюджетні гроші різного рівня, які мали б вилитися у реальне видання Зводу, перетворилися в пшик.

 

Для того, щоб змінити ситуацію на краще і врятувати витрачені зусилля науковців і місцевих бюджетів, треба або повернути важелі місцевому самоврядуванню, які міста зможуть використати для фінансування цього проекту (щоправда, як на мене, цей варіант виглядає не реальним з огляду на геополітичну ситуацію в країні, оскільки сьогодні спостерігається тенденція не до посилення місцевих влад, а до їх послаблення). Або скасувати Укази Президента, які передбачають фінансування видання Зводу з місцевих бюджетів і здійснювати його фінансування з Державного бюджету та випустити цілу серію Зводів по областях, селах і містах.

 

Тому я звернувся до Президента із закликом скасувати згадані Укази. До Міністерства фінансів з проханням закласти необхідні для видання Зводу кошти до Держбюджету. А до Міністерства культури України з проханням підтримати відповідну ініціативу щодо передачі фінансування.

 

Впевнений, що цей багатотомник, буде справжньою сенсацією в інформаційному полі і ці книжки стануть настільними для багатьох українців. Адже пам’ятки України – це загальне надбання всього українського народу, а не окремого міста чи села. Тому і відповідальність за них повинна нести вся країна. Таким чином фінансування видання Зводу з Державного бюджету, а не з місцевого виглядає абсолютно справедливим.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]