Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2013 13:37

Мінекології дозволило тримати дельфінів у ванній

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Нові Правила утримання дельфінів в дельфінаріях в Україні призведуть до погіршення ситуації із утриманням цих унікальних тварин в неволі. Ці правила змінені в інтересах бізнесменів-власників басейнів і вони не передбачать розміри басейнів загалом та розмі

Нові Правила утримання дельфінів в дельфінаріях в Україні призведуть до погіршення ситуації із утриманням цих унікальних тварин в неволі. Ці правила змінені в інтересах бізнесменів-власників басейнів і вони не передбачать розміри басейнів загалом та розміри басейнів для різних видів дельфінів. По-перше, у нових правилах вилучається норма про мінімально-необхідний об’єм басейнів в дельфінарії та обов’язкову наявність басейна-ізолятора (вольєра-ізолятора). Регламентованими залишаються лише розміри басейнів-ізоляторів, які відповідно до тих же нових правил, взагалі не є обов’язковими, а розміри демонстраційних басейнів і басейнів (вольєрів) для утримання залишились не унормованими. Це може призвести до відкриття значної кількості нових дельфінаріїв маленького розміру, не достатнього для існування в них дельфінів. Виходить так, що тепер дельфіна можна буде тримати й у ванній. Але ж це рівнозначно тому, щоб жити людині в труні. Таке утримання дельфінів у дельфінаріях, суперечить статтям 7, 8 та 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», згідно з якими: умови утримання тварин повинні задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності та ін.; утримання диких тварин у неволі допускається, якщо створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. По-друге, в затвердженій редакції Правил замість терміну «афаліна», вказано термін «дельфін» без урахування виду. Це істотно змінило суть документа, адже різні види дельфінів мають різний розмір. Наприклад, довжина афаліни складає до 3 м, білухи до 6 м, а косаток до 10 м. Враховуючи зазначене, звернувся до Міністерства екології та природних ресурсів України, підготувати і внести зміни до «Правил і норм утримання дельфінів в умовах неволі» щодо визначення розмірів басейнів та інших умов утримання дельфінів. А також щодо деталізації вимог з утримання афалін, касаток чи білух та оприлюднити проект змін для громадського обговорення. Йдеться про Наказ Міністерства екології та природних ресурсів України № 622 від 06.12.2012 «Про затвердження Правил і норм утримання дельфінів в умовах неволі», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2013 р. за № 278/22810.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]