Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.05.2020 20:52

FinTech-рішення: як українцям підвищити свою фінансову та цифрову грамотність

Старший науковий співробітник в Інституті економіки промисловості Національної академії наук України

Серед актуальних глобальних трендів особливе місце займають інноваційні фінансові технології (FinTech)

Стан використання цифрових грошей в Україні

У 2019 р. Україна знаходилася на 58 місці серед 84 країн світу у рейтингу готовності країн до використання цифрових грошей, піднявшись на 6 пунктів з позиції, яку займала у 2014 році. За структурою цього індексу, найнижчі показники в країні приходяться на рівень державної та ринкової підтримки (79 місце), найвищі – на рівень наявності рішень для обігу цифрових грошей та схильності до запозичень (46 місце).

Тобто наявність базової інфраструктури ІКТ в країні вже існує, але недосконалість нормативно-правової бази, високий розмір неформальної економіки, переваги, що віддаються готівковим розрахункам, гальмують ці процеси. Останнє викликано, наряду з іншими причинами, низьким рівнем фінансової і цифрової грамотності населення.

Дії держави у напрямку підвищення цифрової та фінансової грамотності населення

Головні державні фінансові інституції країни, Міністерство фінансів України та НБУ, спільно з Міністерством цифрової трансформації та іншими інститутами в останній час ініціюють багато проектів, націлених на підвищення цифрової и фінансової грамотності населення, а саме:

- у червні 2019 року  Національний банк України презентував бачення стратегії фінансової грамотності. Передусім стратегію націлено на зміну фінансової культури українців – формування знань та навичок, необхідних для забезпечення відповідальної фінансової поведінки та підвищення фінансової інклюзії;

- у січні 2020 року затверджено «Стратегію розвитку фінансового сектору України до 2025 року». Одним із стратегічних напрямків цієї стратегії є підвищення рівня фінансової грамотності населення, в рамках якого заплановані цільові програми для формування знань та вмінь з питань користування фінансовими послугами. У березні 2020 р. вже почалася робота над документом «Стратегія розвитку FinTech 2025», де також приділено увагу підвищенню рівня фінансової обізнаності серед населення;

- у січні 2020 року запрацювала у тестовому режимі онлайн-платформа з цифрової грамотності – "Дія. Цифрова освіта". Ідея проекту – підвищення цифрової грамотності усіх верст населення України. На ній 30 квітня запущено освітній серіал «Цифрові гроші», який дозволяє безкоштовно отримати навички користування онлайн-банкінгом, дотримання цифрової безпеки та формування нових фінансових звичок.

В умовах поширення коронавірусної інфекції, карантину та вимушеної ізоляції  актуальність використання цифрових технологій у фінансовій сфері для громадян стала підвищуватися. Тобто, вміння використовувати інструменти FinTech повинно стати звичкою у повсякденному житті кожного українця.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]