Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2020 09:35

ТікТок, скотиняки!

Керівник спецпроектів комунікаційного агентства RMA

Олег Ляшко завів собі ТікТок. Не те, щоб це прям майбутнє, якого ми всі так довго чекали. Але в цій історії заховано набагато більше, ніж здається на перший погляд.

Він стоїть у лісі, на ньому курточка донецького "Шахтаря", а на його обличчі – фірмова лагідна посмішка. "Не ждали скотиняки? А я тут!" - це перше відео Олега Ляшка на платформі ТіТок. От він уже смішним голосом говорить з ведучими на ТБ, от він спить в автобусі, от випиває келих червоного вина на День незалежності Грузії. Підсумок кількох днів, які лідер Радикальної партії провів у цій соціальній мережі, – він "заходить". Користувачі ставлять Олегу Ляшку лайки і досить охоче коментують його відео.

Звичайно ж про це одразу написали в новинах. І тільки заради цього Олегу Ляшку було варто йти в мережу коротких відео. Тим більше, ТікТок дуже органічно підкреслює позиціонування політика: простий, з народу, любить співати і жартувати.

ТікТок і тіктокери

Якщо ви десь на вулиці побачили школяра, який дурнувато кривляється на камеру, то з великою вірогідністю – це ТікТок. Діти справді становлять відчутну частку аудиторії. Але розглядати цей мобільний додаток виключно як дитячу розвагу – величезна помилка.

ТікТок постійно в новинах. Він встановлює нові і нові рекорди. Місячна аудиторія додатку – 800 мільйонів користувачів по всьому світу. Більше мають тільки Фейсбук, Ютьюб та Інстаграм. Україна теж не стоїть осторонь глобальних трендів. За даними SimilarWeb, ТікТок – це зараз найпопулярніший додаток в Україні серед власників Айфонів і номер три для власників телефонів на Андроіді.

Відео як спосіб мислення

Чи справді політикам потрібно йти в ТікТок? Ми в агентстві RMA на подібні запитання клієнтів завжди відповідаємо: ви обов’язково маєте бути там, де є ваша аудиторія. Останнє соціологічне опитування Рейтинг груп засвідчило – Радикальну партію трошки більше підтримують у двох вікових категоріях: пенсіонери і молодь.

Як достукатися до сердець пенсіонерів, українські політики знають чи не найкраще у світі. З молоддю складніше. Хіба що Володимир Зеленський на останніх виборах показав, як треба рухатися в цьому напрямку. Це велика аудиторія. Бо щороку в Україні 350-400 тисяч юнаків і дівчат отримують право голосу – їм виповнюється 18.

Ядро ТікТоку – це, як його називають, поколіня Z. Тобто, люди віком 16-24 роки. Вони зовсім інакше бачать і сприймають світ. І це дуже добре помітно якраз на прикладі відео. Є два принципово різних підходи до його виготовлення. Перший – коли автор знімає відео, а потім думає, яку ж музику під нього підкласти, які спецефекти і фільтри вибрати, і що взагалі з відзнятим можна зробити. У другому випадку ідея виникає вже як цілісний відеоролик. Різниця дуже помітна. Якщо ти мислиш як режисер, а ще краще як продюсер – ти гарантовано хайпонеш на ТікТоку. Таких якраз багато серед покоління Z.

Рецепти успіху

Піонером українського політичного ТікТоку є Віталій Кличко. Особливий респект столичному меру за відео, де він сам себе підстригає. Круто також вийшло провести імпровізоване тренування у власному кабінеті. Але київський мер виставляє не так багато відео. Алгоритми ТікТока аж просять, щоб користувачі завантажували побільше відео – тоді вони і "вистрілюватимуть" частіше.

Тож що саме можна українським політикам зробити на ТікТоці? Найновіший челендж – завернути нижню губу і замість неї трошки висунути язик, наче він і є губа.  Ще можна поклацати пальцями, як легендарна Cindy (бажано ще іноді складати пальці пістолетом і так наче стріляєш). Досить популярна історія – швидко кривлятися, показуючи той чи інший емодзі власним обличчям. Далі кумедно дригати ногами свого песика під пісню Kulikitaka. Ще трохи потанцювати наче Dance Monkey. Розказати про "за і проти" у "Nope&Yup". А найбільшим політичним хітом, вочевидь, буде які всі навколо погані, а я такий на білому коні під запальне "I'm a b*tch and a boss, I'ma shine like gloss" від Doja Cat.

Єдина проблема – поки не дуже зрозуміло, як на ТікТоці передавати смисли. Хоча може це і є головний смисл для покоління Z?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]