Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.01.2016 13:53

Конституція на службі Мінських угод

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Українська влада в черговий раз продемонстрував повну відсутність інстинкту самозбереження і не розуміння того, що Революція відбулась не через те, що в Президента було прізвище на літеру "Я", а через небажання колишніх еліт поважати свій народ та Закон.

Сьогодні Парламент проголосува в за внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо процедури внесення змін до Конституції України. Одні політики заявили, що це конституційний переворот у кращих традиціях Януковича, інші, - що це удосконалення процедури.

Каменем спотикання стало внесення змін до ч.3 та ч.8 ст. 149 Регламенту. Цими змінами зокрема передбачається:

1) надати право новообраній Верховній Раді України «розглядати питання про прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції України, який відповідно до статті 155 Конституції України був попередньо схвалений Верховною Радою 7-го скликання, але голосування щодо прийняття якого не проводилося;

2) надати право Верховній Раді можливість «якщо законопроект про внесення змін до Конституції України (на який є висновок Конституційного Суду України, що він відповідає вимогам статей 157, 158 Конституції України) був попередньо схвалений Верховною Радою і не був розглянутий на наступній черговій сесії після попереднього схвалення, то такий законопроект розглядається Верховною Радою на наступній за нею черговій сесії».

Відповідно до статті 155 Конституції України «законопроект про внесення змін до Конституції України, крім розділу I "Загальні засади", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України", попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради України, вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії Верховної Ради України за нього проголосувало не менш, як дві третини від конституційного складу Верховної Ради України». Зі змісту наведеного припису Основного Закону  випливає, що законопроект про внесення змін до Конституції України має розглядатись під час роботи парламенту в рамках одного, а не двох скликань. Адже черговість сесій встановлюється для парламенту кожного скликання окремо.

Конституційний Суд України у своєму Рішенні від 17 жовтня 2002 р. (справа №1-6/2002) зазначив, що «Питання про внесення змін до Конституції України має бути розглянуте і вирішене на двох чергових сесіях Верховної Ради України послідовно (стаття 155 Конституції України)» (п. 3 мотивувальної частини Рішення).

Відповідно до положення проекту Закону про внесення змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради України пропонують грубо порушити Конституцію України на користь мінливій політичній ситуації.

Звичайно, головною причиною цього законопроекту є неспроможність Банкової переконати 300 депутатів проголосувати за зміни до Конституції України в частині децентралізації, і відповідно- пояснити західним партнерам, чому Україна не може виконати ті зобов’язання, які вона взяла на себе підписавши Мінськ-2.

Колись славнозвісний Віктор Янукович теж змінював Конституцію на власний смак в угоду власних амбіцій та ситуації. Як пам’ятаємо, свій шлях в українській політиці він закінчив не дуже весело. Ну що ж, подивимось, як закінчить вже ця пиката еліта?  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]