Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2023 14:40

Чому для ефективної роботи благодійний фонд має налагоджувати широку мережу партнерів?

Волонтер

Іноді великі зміни вимагають великих зусиль. Для того, щоб зміни були ефективними, потрібно співпрацювати на всіх рівнях заради людей, які є жертвами війни. Заради перемоги.

Сьогодні поговоримо про співпрацю з державними органами, місцевою владою, партнерами та міжнародними організаціями. 

Навіщо взаємодіяти з державними органами та місцевою владою? 

Саме завдяки державним органам, особливо в перші дні повномасштабного вторгнення формувалась довіра. Якщо є підтримка держави, одного з міністерств чи КМУ, це викликає довіру населення. На додаток, така підтримка впливає на сприйняття благодійної організації донорами. Якщо фонд співпрацює з державою, то вірогідність підтримки набагато вища. Місцева влада, в свою чергу, допомагає організуватися на місці. Підтримка місцевої влади допомагає прискорити вирішення організаційних та логістичних питань. Немає єдиної системи виявлення потреб населення в гуманітарній допомозі. Виключно у співпраці волонтерів та місцевої влади зʼясовуються точні потреби. Спільними зусиллями можна знайти необхідні ресурси, скоординувати діяльність та підтримати громади. 

Міжнародні організації, які є нюанси? 

Якщо ознайомитися зі статутною діяльність, наприклад, ООН або USAID,  то фактично всі міжнародні місії направлені саме на допомогу цивільним. Згідно більшості міжнародних статутів, допомагати військовим – це сприяти вбивству людей. Іноді є місії направлені на допомогу військовим оснащенням для захисту або одягом іноді медикаментами. Тому в Україні волонтерських рух має максимально використовувати бажання міжнародних організацій надати гуманітарну допомогу або іншу підтримку цивільному населенню. Необхідно грамотно виявляти потреби населення та пропонувати проєкти, які будуть синхронізовані з необхідною підтримкою. На прикладі Херсонщини, таким проєктом стало надання юридичної та психологічної допомоги ВПО та цивільним на деокупованій території. 

Залучення партнерів організацій та бізнесів 

Виключно шляхом обʼєднання зусиль наше суспільство йде до перемоги. З одного боку, всі волонтерські рухи конкурують між собою за ресурс допомоги грантодавців, донорів, суспільства, з іншого - всі мають єднатися навколо порятунку людей та країни. Колаборації різних волонтерських організацій – це приклад успішного обʼєднання навколо інтересів цивільного населення. Інтеграція бізнесів у волонтерські фонди – це також ефективна співпраця не тільки для пошуку ресурсів, а й для комунікаційних кампаній та інформаційної підтримки ініціатив.  

Важливість накопичення можливостей співпраці та як репутація наближає результат 

Будь-яка співпраця, як наслідок, буде мати не тільки запланований результат, а й буде асоціювати одного партнера з іншим. Зрозуміло, що чим надійніша репутація кожного – тим краще партнерство зіграє у майбутньому. До речі, тому, у міжнародних організацій невичерпний список вимог до репутації, наприклад, тих же Послів доброї волі. Найголовніше, уникнути “паразитуючого” партнерства, щоб завдяки репутації вашої організації, партнер не намагався просто “пропіариться”. Щоб не помилятися, треба мати чіткі вимоги до партнерів, наприклад, вірність інтересам суспільства, робота на перемогу, відсутність корупційних скандалів. Робота під час вторгнення, це у тому числі про роботу з різними людьми, незалежно від того, чи подобаєтеся ви одне одному. Сьогодні не час внутрішніх чвар, а час чіткого визначення ми на стороні добра, зла чи просто спостерігаємо? Я вважаю, що всі, хто на стороні добра, мають допомагати одне одному, співпрацювати, рятувати цивільне населення. Перемога - це найбажаніша мить, яку ми маємо всі разом наближати щодня.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]