Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.11.2020 18:15

Реалізація інвестиційного потенціалу України для економічного розвитку регіонів

Заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації

Сучасна Україна – європейська держава з найбільшим первинним ринком різноманітних державних активів.

Йдеться про близько 1000 державних підприємств, які очікують на приватизацію, та понад 5000 об’єктів державного майна, вакантних для оренди. 

Це унікальні інвестиційні можливості, які настав час реалізувати.

Саме для цього рік тому ми розпочали реформу Фонду державного майна, який став оновленою державною інституцією з чітким баченням мети – залучення інвестицій в економіку України через приватизаційні та орендні процеси.

Проте перетворення інвестиційного потенціалу в реальні інвестиційні надходження потребує не лише нормативних змін, не менш важливими є зміни в інституційній площині.

Тому наша команда здійснила концептуальне перезавантаження Фонду як інституції, визначивши пріоритетом не продаж держмайна заради продажу, а пошук компетентних інвесторів для залучення фінансового капіталу в модернізацію і розвиток підприємств та удосконалення засад державного регулювання орендних відносин задля створення прозорого ринку оренди державного майна.

Разом із тим ми запровадили нові принципи підготовки об’єктів до приватизації та оренди, розробивши уніфіковану, просту і зрозумілу систему виставлення активів на онлайн аукціони.

Було розроблено і впроваджено нові стандарти розкриття даних, що дало змогу нам реалізувати рівний для всіх доступ до інформації за принципом «всі знають все» – коли зацікавлений в об’єкті інвестор володіє таким самим обсягом інформації про актив, яким володіє орган управління.

Цей принцип повернув довіру інвесторів до Фонду як до чесного партнера, адже володіючи повною інформацією про об’єкт, кожен може чітко визначити прийнятну для себе вартість активу на аукціоні та навіть підвищити її за рахунок зменшення ризиків.

Одним з елементів цієї системи став інформаційний ресурс privatization.gov.ua, на якому представлена інформація про всі об’єкти приватизації. 

На цьому сайті, який працює за принципом інтернет-магазину приватизації, розміщено у текстовому та інтерактивному форматах інформацію про об’єкти, визначені для приватизації; діють проста та зрозуміла система фільтрів та зручна навігація; публікується інформація про статуси і дати аукціонів, розміщено описи об’єктів з усією наявною інформацією у віртуальних кімнатах даних і завантажено тизери;  передбачено загальні розділи з коротким, але інформативним описом самих процесів приватизації та оренди, інструкція “як купити” та можливість підписатися на автоматичне отримання інформації про об’єкт, який зацікавив.

Зараз розробляється ресурс, який діятиме за такими самими прозорими принципами і для сфери оренди державного майна.

Запроваджено нові формати роботи з потенційними інвесторами, оскільки наша ціль – допомогти бізнесу вибрати об’єкти, які йому цікаві, та легко і за зручною процедурою стати інвестором.

Так, створено окремий напрям з консультативної підтримки потенційних інвесторів, який реалізовує Investor relations office в Центральному апараті Фонду держмайна. 

Разом із тим такі кардинальні зміни у сферах приватизації та оренди державного майна потребують подальшої інформаційної підтримки, щоби про можливості вигідно інвестувати дізналася якомога більша кількість людей.

Кожен українець має знати, як він просто і легко може стати інвестором своєї країни – і з цією метою Фонд державного майна України налагодив відповідну роботу, зокрема в рамках співпраці з регіональними бізнес-осередками, місцевою владою та інститутами громадянського суспільства. 

Для цього ми підготували “інвестиційне меню” для кожного регіону, яке постійно оновлюється та поповнюється тизерами нових активів.

Кооперуючи  зусилля у цьому напрямі з колегами з інших органів влади, ми постійно шукаємо нові формати та платформи для здійснення такої комунікації на місцях. 

Ця важлива частина роботи покладена на регіональні відділення, які стали справжніми амбасадорами Фонду в кожному регіоні країни та налагоджують роботу з громадськістю і представниками бізнесу для поширення інформації про можливості вигідно інвестувати в розвиток економіки України завдяки новим інструментам приватизації та оренди державного майна.

Щоб зробити цю діяльність ефективною ми, в рамках реструктуризації Фонду держмайна, посилили напрям координації регіональних відділень та запровадили новий інструментарій, розробили систему оцінювання роботи за об’єктивними показниками.

Щоквартально ми визначаємо лідерів серед відділень за продуктивністю роботи для поширення позитивного досвіду на інші регіони, де робота потребує покращення. Так, за результатами третього кварталу Регіональне відділення Фонду державного майна по місту Києву посіло 1 місце в такому рейтингу,   а друге та третє місця – регіональні відділення по Вінницькій та Хмельницькій областях і по Рівненській та Житомирській областях відповідно.

У наступних дописах блогу на liga.net пропоную вам вирушити в інвестиційну подорож регіонами України – кожен із них буде присвячений конкретній області, інформуватиме про цікаві об’єкти приватизації та оренди, а також розповідатиме про успішні історії приватизації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]