Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2016 16:56

Легалізація зброї в Україні матиме небезпечні наслідки

Голова ГО "Захист прав і свобод громадян України"

Резонансне вбивство поліцейських у Дніпрі дало новий поштовх темі, яка минулого року активно лобіювалася у парламенті – легалізація зброї. На численних форумах, у соціальних мережах та на інформаційних ресурсах почалася дискусія про те, чи сталося б подібн

Резонансне вбивство поліцейських у Дніпрі дало новий поштовх темі, яка минулого року активно лобіювалася у парламенті – легалізація зброї. На численних форумах, у соціальних мережах та на інформаційних ресурсах почалася дискусія про те, чи сталося б подібне, якщо б цивільні мали зброю та могли допомогти поліцейським. Власне, кожен черговий гучний випадок вбивства, де потерпілий, або свідок не мав зброї для самозахисту чи надання допомоги, – використовується як привід знову заговорити про легалізацію.

Звичайно, не можна обходити увагою цілком доцільний аргумент зброярів про необхідність особистого захисту громадянина. І у складній політичній та економічний ситуації, у якій перебуває наша держава, це дійсно актуальне питання. Утім, в діючому законодавстві для громадян України передбачені для цього всі можливості. На сьогодні громадяни України можуть мати у власності такі види вогнепальної зброї: травматичну, гладкоствольну й нарізну.

Більш того, порівняно з багатьма європейськими країнами, вимоги для отримання прав на придбання вогнепальної зброї в Україні доволі ліберальні.

Тож можна довго дискутувати щодо того чи вплине легалізація на рівень злочинності, але впевнено можна говорити, що вона нестиме одразу декілька небезпек.

По-перше, збільшення кількості побутових злочинів із застосуванням зброї. Скоріше за все, випадків, коли замість кухонного ножа буде застосовуватись пістолет, побільшає.

Також легалізація може нести й ще одну серйозну небезпеку – масові вбивства. Варто лише звернутись до досвіду США. Країна, в якій дозволене вільне володіння зброєю, займає перше місце у світі за кількістю масових вбивств. За період 1966 – 2012 рр. - на планеті сталося 290 масових вбивств, з яких 90 (31%) у США. Прихильники політики обмеження володіння зброєю неодноразово намагалися змінити законодавство країни, втім поки що їм це не вдалося. І справа зовсім не в настроях суспільства. У США існує потужне збройове лобі. За оцінками експертів, ринок зброї там сягає 12 млрд доларів на рік. Це ціна тисяч життів безневинних жертв, які помирають від рук божевільних злочинців. Для України це гарний привід задуматися.

Тож наявність законодавчих обмежень дозволяє регулювати рівень побутової злочинності, і найголовніше, нівелює небезпеку потрапляння зброї до рук психічно хворих людей.

Завдання держави не дати людям до рук зброю, а побудувати потужну правоохоронну систему, здатну захистити своїх громадян.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]