Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2019 14:37

Зелена енергетика: тренди і підсумки 2019-го

Засновник групи компаній "Укртепло"

Рік добігає кінця, саме час підбивати підсумки, у тому числі, у зеленій енергетиці.

2019-й став ще одним роком зростання відновлюваних джерел енергії. Але якщо у світі остаточно зробили вибір на користь зеленої енергетики, то в Україні спробували зробити «відкат» назад. Тренди розвитку відновлюваної енергетики в Україні та світі в чомусь схожі, але є й відмінності. 

Україна 

- Бум інвестицій і новий рекорд

2019-й поб’є усі попередні рекорди за кількістю вкладених коштів і введених в експлуатацію нових об’єктів. 

За дев’ять місяців поточного року в зелену енергетику було інвестовано понад 2 млрд євро! 

Загальна потужність відновлюваної електроенергетики протягом січня-вересня зросла вдвічі, з 2 300 МВт – до 5 000 МВт. Лише за дев’ять місяців! 

За підсумками року очікуються ще кращі показники. Багато об’єктів, серед них такі як Покровська СЕС потужністю 240 МВт, почали працювати у четвертому кварталі. 

Фактично, зелена енергетика закріпилася у ролі одного з локомотивів української енергетики.  

- Зростання попиту на відновлювані  приватних домогосподарствах

2019 рік стане одним з переломних з точки зору побутового використання відновлюваних джерел енергії. У січні-вересні понад 7 тис домогосподарств встановили сонячні панелі. Це половина від усіх домашніх СЕС в Україні. 

Загалом українці інвестували в сонячні панелі понад 300 млн євро. 

Якщо додати статистику по встановленим котлам на біопаливі та іншим даним, побачимо, що відновлювана енергетика з екзотики перетворюється на масову технологію. Зараз вже нікого особливо не здивуєш сонячними панелями на даху власного будинку, або електрокаром у дворі.  

- Заміщення газу відновлюваними джерелами в ЖКГ

Проблема дефіциту газу та його вартості досі не вирішена. Теж саме стосується модернізації мереж та усієї інфраструктури. В ЖКГ склалася парадоксальна ситуація. З одного боку є ціна на газ, яка «спускається згори», і від цієї ціни залежить розмір тарифів. 

З іншого боку, бажання влади усіх рівнів пограти в популізм. Внаслідок цього теплопостачальні підприємства знаходяться між молотом і ковадлом. На них тисне і влада, і споживачі, але немає ресурсів на модернізацію і зменшення собівартості виробництва. 

Попри це, споживання газу знижується (на 7% за дев’ять місяців). Переважно завдяки відновлюваним джерелам енергії. Деякі теплопостачальні підприємства знаходять кошти для будівництва котлів на біомасі. Важко, але знаходять. У січні-вересні було встановлено 115 МВт нових потужностей, які виробляють тепло з відновлюваних джерел. І це теж дуже показово, бо у нас є великий потенціал в біоенергетиці, але він не реалізується в повній мірі через стару модель житлово-комунального господарства. 

- Спроба ревізії правил гри

2019-й рік запам’ятається масованою атакою з боку влади на зелений тариф. Позиція влади: вас (виробників) надто багато, а коштів надто мало, тому треба знижувати тариф. 

Подібна аргументація не витримує жодної критики. Такий підхід вбиває довіру. А там, де немає довіри, там немає інвестицій. 

Є перші заяви про зупинку проєктів. Зокрема, норвезька Scatec Solar призупинила будівництво СЕС у Херсонській області. Саме через наміри влади зробити ревізію правил гри. 

На початку грудня депутати зареєстрували законопроєкт 2543 з гучною назвою «Про покращення інвестиційного клімату у сфері відновлюваної енергетики». 

Насправді, документ передбачає «компроміс», або застосування понижуючого коефіцієнту зеленого тарифу з одночасним продовженням терміну застосування цього тарифу до 15 років. 

Фактично, це спроба зробити хорошу міну при поганій грі. Такі «компроміси» свідчать лише про неспроможність держави виконувати взяті на себе зобов’язання. Відповідно, вже в наступному році замість інтенсивного зростання в зеленій енергетиці може бути стагнація. 

На відміну від України, у світі зрозуміли, що альтернативі зеленій енергетиці немає. 

Декілька цифр і фактів, які це доводять. 

Понад 90 країн світу мають більше, ніж 1 ГВт встановлених потужностей відновлюваних джерел енергії. 

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, виробництво зеленої електроенергії до 2024 року зросте на 50%. Одночасно вартість, наприклад, сонячної енергії знизиться на 15-35%

Світ йде до повного переходу на відновлювану енергетику. Питання лише в тому, як швидко це станеться. 

Україна серйозно відстає від цивілізованого світу. З одного боку, 2019-й рік став найкращим для відновлюваної енергетики. З іншого боку, ми можемо втратити цей темп через ревізію зеленого тарифу, складну регуляцію галузі і дорогі гроші. 

Будемо вірити, що всі причетні до галузі, перш за все, Уряд, зроблять правильні висновки і 2020-й стане не менш успішним, ніж 2019-й.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]