Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.09.2023 15:48

Ціни на нерухомість зростуть

Засновник Investment Development Property (IDP)

До кінця року вартість квартир в новобудовах може зрости на 10-15%.

Більшість девелоперів прив’язали вартість житла до курсу долара, і – це вимушений крок через високі ризики у нестабільний період. Ціни на житло вже зростають, однак поки клієнти цього не відчувають, бо гривня зміцнилась порівняно з минулим роком. Тобто у доларах ціни зросли, а в гривні залишились на рівні минулого року. 

Зараз середня вартість житла в столичних новобудовах складає 45-47 тис. грн за квадратний метр. 

Собівартість будівництва за останній рік зросла на 30%. Це пов’язано з високим рівнем інфляції, збільшенням вартості будівельних матеріалів, комунальних послуг, логістики та необхідністю підвищувати заробітні плати співробітникам. В будівельній галузі назріває велика криза на ринку праці – знайти співробітника дуже важко, тому доводиться підвищувати розмір виплат. Звісно, це все впливає на собівартість будівництва. Девелоперським компаніям доведеться підвищувати ціни мінімум на 10-15% до кінця року. 

Втім, це не вплине на попит. Зараз він перебуває на одному із найнижчих рівнів за всю історію Незалежної України і складає 20-30% від довоєнного 2021 року. Квартири зараз купують ті, хто планує в них оселитись. Інвестиційних угод дуже мало і до перемоги України їхня кількість не буде зростати. За іпотечною програмою єОселя, яка могла б підтримати ринок нерухомості, в середньому укладається не більше 200-250 угод купівлі-продажу на місяць, а потрібно хоча б у чотири рази більше.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]