Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2018 17:22

Фермерам зелене світло?

Юрист податкової практики Юридичної компанії "Евріс"

Прийняття Закону №2497-VIII від 10.07.2018р., за словами його авторів, повинно полегшити життя фермерів, надавши більше можливостей в частині вибору системи оподаткування їх діяльності.

Прийняття Закону №2497-VIII від 10.07.2018р., за словами його авторів, повинно полегшити життя фермерів,  надавши більше можливостей в частині вибору системи оподаткування їх діяльності. Однак, не все так просто.

Фермерські господарства можуть утворюватися у формі юридичної особи, або шляхом підписання договору про створення фермерського господарства (ФГ) між головою, який реєструється фізичною особою-підприємцем, та членами його сім’ї.

Раніше, голова ФГ міг бути платником єдиного податку (крім четвертої групи) або перебувати на загальній системі. Прийнятий закон розширив поняття сільгоспвиробників, віднесши до них фізичних осіб-підприємців, що дозволяє головам сімейних фермерських господарств ставати платниками єдиного податку (ЄП) 4 групи.

Відтепер голови ФГ будуть стояти перед вибором, платити податок з доходу чи від нормативно-грошової оцінки землі. В цьому випадку кожен фермер зможе обрати більш вигідну конкретно для нього систему оподаткування.

Додатковим плюсом 4-ї групи є відсутність обмеження щодо річного доходу в цілях перебування платником  податку. Таким чином, для фермерів, які заробляють до 1 мільйона гривень на рік, полегшується процедура адміністрування податків, оскільки отримані платниками доходи не впливають на базу оподаткування ЄП. Водночас, слід враховувати, що  при перевищенні доходу фермерського господарства за останні 12 місяців розміру 1 мільйон гривень, голова такого ФГ зобов’язаний буде реєструватися платником ПДВ, що безперечно збільшить на нього адміністративний та податковий тягар. Тому фермери, які планують мільйонні обороти, будуть додатково задумуватися про доцільність переходу на 4-ту групу ЄП. Також, серед обмежень щодо використання фермерами спрощеної системи оподаткування в якості платників ЄП 4 групи законодавець передбачив граничний розмір земельних ділянок, що не повинен перевищувати 20 гектарів, та заборону використання найманої праці.  

Законодавець вирішив простимулювати фермерів на перехід на 4 групу єдиного податку. За таких платників найближчі 10 років держава буде сплачувати частину їх зобов’язань з ЄСВ в якості фінансової підтримки. При чому не тільки за голів ФГ, але і за всіх членів. Відповідною нормою доповнено Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України». Також важливо, що законодавець передбачив заборону контролюючим органам визначати несплачений державою ЄСВ як недоїмку платника із подальшим застосуванням до нього штрафів.

Разом з тим, процедура надання такої фінансової підтримки відносно членів ФГ на сьогоднішній день не достатньо врегульована. Так, стаття 13-1 ЗУ «Про державну підтримку сільського господарства України» містить застереження, що фінансова підтримка надається сімейному фермерському господарству виключно за умови, що його голова сплачує ЄСВ за себе та за кожного з членів свого фермерського  господарства.

Водночас, для цілей перебування на 4 групі ЄП, голова ФГ не може вважатися роботодавцем та сплачувати ЄСВ за членів як найманих працівників, оскільки використання найманої праці, відповідно до підпункту 4 пункту 291.4. статті 291 ПК України заборонено. Також, згідно статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (Закон про ЄСВ), члени фермерського господарства є платниками ЄСВ, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Тому члени ФГ повинні стати на облік як платники ЄСВ та сплачувати його самостійно, що суперечить вимогам для отримання наведеної вище фінансової підтримки, які передбачають сплату ЄСВ за членів ФГ саме головою ФГ. Окрім цього, в Законі про ЄСВ залишились вимоги щодо того, що ЄСВ, що підлягає сплаті членами ФГ не може бути меншим за розмір мінімального страхового внеску на місяць (819 грн. станом на 03.09.18р.).

Відзначимо, що стаття 13-1 ЗУ «Про державну підтримку сільського господарства України», передбачає обов’язок Кабміну розробити порядок отримання вищезазначеної фінансової підтримки у вигляді часткової сплати ЄСВ за голову та членів ФГ. Можливо в цьому порядку будуть урегульовані вищезазначені суперечності та держава дійсно частково сплачуватиме ЄСВ за членів фермерських господарств, голови яких вирішать застосовувати спрощену систему оподаткування в якості платників ЄП 4 групи.

Щодо переходу ФГ на четверту групу ЄП, слід відзначити, що новостворені та існуючі ФГ ставатимуть платниками ЄП за різними процедурами. Новоствореним ФГ для обрання 4 групи ЄП, згідно пункту 298.8.5 статті 298 ПК України, необхідно до кінця місяця, в якому відбулась державна реєстрація, подати заяву про обрання відповідної групи платників. При цьому вони вважатимуться платниками ЄП з моменту державної реєстрації.

Потім, протягом 20 днів з моменту подачі заяви про обрання спрощеної системи оподаткування, вони зобов’язані надати контролюючому органу наступні документи:

- загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок;

- звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки;

- розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи);

- відомості (довідку) про наявність земельних ділянок.

Існуючим сільськогосподарським товаровиробникам, згідно вимог пункту 298.8.1. статті 298 ПК України, для переходу на 4 групу платників ЄП достатньо лише подати контролюючому органу наведений вище пакет документів. Однак зробити це вони можуть лише один раз в році – до 20 лютого.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]