Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.03.2015 17:08

Україна на межі зовнішнього та внутрішнього дефолту

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

В останній період Україна зіштовхнулась з значними як внутрішніми та і зовнішніми політичними, фінансовими та економічними викликами. Лише агресія з сторони Російської Федерації та інспірована нею війна на сході нашої держави завдали збитків на десятки міл

Востаннійперіод Україна зіштовхнулась з значними як внутрішніми та ізовнішніми політичними, фінансовими та економічними викликами. Лише агресія зсторони Російської Федерації та інспірована нею війна на сході нашої державизавдали збитків на десятки мільярдів доларів США. Слід мати на увазі, щоекономічні системи є надзвичайно інерційними і певне негативне явище може бутиподолане лише в середньостроковій перспективі, особливо коли це явище виникло врезультаті накопичених макроекономічних дисбалансів.

Прикладом може бути нищівний економічний курс спаркиЯнукович-Азаров. Міжнародні золотовалютні резерви України станом на листопад2011 року становили 38 млрд. дол. США, а вже через три роки станом на листопад2013 року, коли почалась Революція Гідності всього 18 млрд. дол. США. Якщо щевзяти до уваги маніпулювання грошовою масою, дотації на сотні мільярдів гривеньвугільної галузі та нафтогазового сектору то можемо уявити собі безпрецедентні масштабирозграбування. Згадаймо як на телевізійних шоу з’являвся тодішній прем’єр-міністерАзаров і з «чистою совістю» розповідав який «стабілізець» вже наступив,забуваючи чомусь завжди зазначити якою ціною це відгукнеться українськомународу.

Рік 2014 був надзвичайно важким. Падіння ВВП булозафіксовано на рівні 6,7 %, Дефіцит зведеного бюджету України перевищив 10 %від ВВП, золотовалютні резерви знизились до 9,8 млрд. дол. США, споживча інфляціясягнула 25 %, дефіцит зведеного  платіжногобалансу 13 млрд. дол. США, гривня знецінилась майже в двічі. Такі невтішніпідсумки року що минув.

Не менш тривожно розгортаються події вже цього року. Гривняще більш прискорила своє падіння по відношенню до світових валют. Вагомимчинником були і залишаються військові дії у Луганській та Донецькій областях. Аце не багато не мало, а до 10 % виробництва, тим більше такого яке приносиловалюту в казну держави. Більш того Україна несе соціальну відповідальність повідношенню до населення окупованих територій. За  ту ж таки валюту ми закуповуємо енергоносії -газ, паливо для електростанцій, безин та дизпаливо і вже навіть вугілля. Стійкінадходження доларів та євро під великим питанням. В результаті золотовалютнізапаси знизились до критично можливих рівнів – 6,4, млрд. дол. США. Сукупніборги, які ми маємо повернути в першому півріччі – приблизно 7 млрд. дол. США,крім того росіянам – 3 млрд. дол. США Усе це має стійкий тренд до негативнихпрогнозів щодо усього 2015 року.

Єдиним позитивним меседжем, що може частково врівноважитикурс гривні це проведені перемовини з Міжнародним валютним фондом стосовномеханізму розширеного кредитування. Попередні рішення вже прийняті і якщобудуть затверджені Виконавчою радою МВФ на початку березня, то ми можемо отриматипонад 4 млрд. дол. США вже у до кінця місяця. Не виключається надходження допомогитакож з інших джерел. Сукупно програмою передбачено до сорока млрд. дол. СШАпідтримки на протязі чотирьох років.

Та усе це може не мати будь якого значення якщо не будутьприпинені бойові дії на сході України, виконуватись узгоджені нещодавно мінськіугоди. Навіть нетривке перемир’я сьогодні в комплексі дій НБУ спрацювало на зміцненняукраїнської валюти. Але завтра цього може бути замало. Потрібні структурніреформи, а з реформами поки великі проблеми, як і з дотриманням угод у версіїМінськ-2. Тому є усі підстави вважати що гривня продовжить своє перманентнезнецінювання.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи