Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2022 09:12

Бойова техніка держави-агресора в обмін на гроші

Адвокат (судовий захист), магістр права

Встановлення винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора

01.04.2022 р. Верховна Рада України прийняла Закон України «Про встановлення винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора» №2172-IX, який набрав чинності 17.04.22 р.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 вказаного Закону з метою зменшення негативних наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України та зниження бойового потенціалу ворога, запровадження стимулюючих заходів для припинення воєнних (бойових) дій встановити винагороду військовослужбовцям збройних сил, інших силових структур Російської Федерації за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора в таких розмірах:

Найменування бойової техніки

Розмір винагороди,
у доларах США

Бойовий літак (винищувальної, бомбардувальної або штурмової авіації)

1 000 000

Бойовий вертоліт

500 000

Реактивна система залпового вогню калібру до 122 мм включно

25 000

Реактивна система залпового вогню калібру більше 122 мм

35 000

Танк, наземна артилерія (самохідна)

100 000

Бойова машина піхоти (десанту), бронетранспортер, броньована розвідувально-дозорна машина, бойова броньована машина, машина із захистом від мін і засідок (MRAP)

50 000

Військовий автомобіль (вантажний, спеціалізований), військовий тягач, військова інженерна машина (розвідки, розмінування, подолання мінно-вибухових загороджень, мостоукладальна, розгородження, для прокладання шляхів, здійснення землерийних робіт, подолання водних перешкод)

10 000

Корабель 1 або 2 рангу

1000 000

Корабель 3 або 4 рангу

500 000

Судно військового (допоміжного) забезпечення

200 000

Судно малогабаритного бойового (розвідувального) призначення

50 000

ВАЖЛИВО: У разі передачі Збройним Силам України придатної для застосування бойової техніки держави-агресора військовослужбовцям збройних сил, інших силових структур Російської Федерації забезпечується (на їхню вимогу) право на:

1) збереження в таємниці факту передачі ними придатної для застосування бойової техніки держави-агресора;

2) отримання нових документів з новими персональними даними;

3) безпечне перебування на території України;

4) створення умов для виїзду до безпечної третьої країни (ч. 1 ст. 2 Закону).

Разом з цим, право на отримання винагороди, у разі передачі техніки, має й військовослужбовці Збройних Сил України, інших структур сектору безпеки і оборони України, громадяни України, яким виплачується винагорода за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора (ст. 3 Закону).

Виплати, передбачені цим Законом, здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України.

(!!!) Втім видатки з Державного бюджету України на реалізацію відповідного Закону, як зазначається у Пояснювальній записці до проекту, будуть незрівнянно меншими за витрати на закупівлю для потреб оборони держави аналогічних видів військової техніки, а також на ліквідацію наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України.

ВИСНОВОК: Реалізація Закону України «Про встановлення винагород за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора» сприятиме зменшенню негативних наслідків збройної агресії Російської Федерації проти України та бойового потенціалу ворога, запровадженню стимулюючих заходів для припинення воєнних дій, поповненню Збройних Сил України відібраною технікою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]