Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.08.2017 18:47

Ще трішки про кавуни!!!

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

З початком серпня ми входимо в період коли с поживання плодово- ягідної продукції тради ційно досягає найбільших показників в році . Цього року погодні умови не сприяли гарному врожаю фруктів та ягід , що позначилося на їх вищій ціні

З початком серпня ми входимо в період коли споживання плодово-ягідної продукції традиційнодосягає найбільших показників в році. Цього року погодні умови не сприяли гарному врожаю фруктівта ягід, що позначилося на їх вищій ціні в порівнянні з минулим роком. Щоправда деякі овочі і фрукти все таки коштують помітно дешевше ніж в ту саму дату минулого року.

Рейтинг плодів, які за рік подешевшали більше за все, очолив кавун, який, до того ж, сьогодні є найдешевшою позицією на вітчизняному плодово-ягідному ринку взагалі. Нагадаємо, несподівано для самих виробників, з самого початку сезону, ціни на нього почали знижуватись майже щодня і, станом на кінець липня, виробники взагалі погоджуютьсявідвантажувати кавун по 1 грн/кг. Вроздріб кавуни продають по 2,5-3 грн.

Падіння ціни на кавун не припинилось навіть післяпочатку експорту до Польщі. Таким чином, сьогодні найбільша ягода в Україні коштує майже в 2 рази дешевше, ніж в ту саму дату минулого року.

На другому місці опинилась диня, в порівнянні з минулим роком, ціни на неї впали майже в 1,5 рази і до сих пір лишається одними з найнижчих за останні кілька років. Сьогодні кілограм дині коштує 7-9 гривень.

Нинішній сезон кавунів та динь розпочався на тиждень-півтора раніше, ніж торік, він може й швидше закінчитися, а продукція – подорожчати. Справа в тім, що більшість сільгоспвиробників у цьому році зробила ставку на вирощення ранньої продукції, засіявши мало площ під баштанні пізнього визрівання. Тож кавуни і дині з часом можуть і швидше підскочити у ціні. Тим паче, що, згідно інформації оптових ринків, дешевіукраїнські баштанні стали привабливими для Молдови і країн Прибалтики. Пожвавлення в експорті цієї продукції очікується також завдякинизці країн ЄС.

Якщо у 2016 році яблук в Україні було вирощено 1,2 млн, то кавуни займають друге місце. Їх було вирощено – 468 тисяч тон кавунів. На третьому місці виноград – 377 тис. тон. Динь вирощено – 115 тис. тон.

Загальний експорт кавунів минулого сезону склавпонад 21 тисячу тонн, з яких майже 70% булопродано до країн ЄС.

Цього року перші партії українських кавунів нового врожаю було відправлено на експорт до Молдови в першій половині липня. Експортуються українські кавуни вже в Польщу та Прибалтику.

Несподіванкою стало і зниження цін на абрикос, бо ще навесні українські фермери були впевнені, що через весняні морози загальний врожай буде помітно меншим, ніж рік тому. Втім, наразі абрикос в господарствах України коштує 10-15 грн/кг.Вроздріб абрикос можна придбати за 20-25 грн/кг.
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи