Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.08.2022 21:05

Кому із жінок заборонено виїзд за кордон та як дізнатися про обмеження

Координаторка та співрозробниця чат-бота "Юридичний порадник для ВПО", проєктна менеджерка БФ "Право на захист", юристка

Стаття буде корисна тим, хто хоче дізнатися актуальну інформацію про діючі заборони щодо виїзду громадянок України за межі країни та механізми самостійної перевірки наявних обмежень

Новина про запровадження військового обліку для жінок окремих спеціальностей породжує чимало чуток та фейків, зокрема щодо масових відмов громадянкам України у перетині державного кордону. В яких випадках вони дійсно можуть мати місце та як про це дізнатися завчасно, пропоную дізнатися нижче. 

Без яких документів жінок не випускають за кордон 

Випадки відмови жінкам у наданні дозволу на виїзд за межі України, дійсно, мають місце наразі, хоча й не так масово, як стверджують певні ЗМІ. Найчастіше підставою для заборони у перетині кордону стає відсутність у громадянки одного із документів, що посвідчує особу, а саме:

- закордонного паспорта;

- службового паспорта;

- дипломатичного паспорта;

- посвідчення особи моряка;

- посвідчення члена екіпажу.

Прикордонники дозволяють одноразовий виїзд і за «внутрішніми паспортами», якщо українки евакуйовуються із районів ведення бойових дій. На кордоні з Польщею та Молдовою також пропускають жінок за цифровими документами у застосунку «Дія».

Що може бути обмеженням на виїзд

Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» визначає перелік підстав для тимчасового обмеження права українців та українок виїхати за кордон. Зокрема, прикордонники можуть відмовити у перетині кордону жінкам, які:

- обізнані з відомостями, які становлять державну таємницю;

- мають заборгованість зі сплати аліментів;

- перебувають під адміністративним наглядом Національної поліції;

- засуджені за вчинення кримінального правопорушення та/або відбувають покарання;

- мають запобіжний захід у вигляді заборони виїжджати за кордон. 

Чи можуть військовозобов'язані жінки перетинати кордон

Загалом законодавство забороняє виїзд військовозобов'язаних жінок за межі країни, якщо відсутні підстави для відтермінування від призову на військову службу під час мобілізації та документи, що це підтверджують. Такими підставами, зокрема, можуть бути:

- наявність трьох і більше дітей віком до 18 років;

- самостійне виховання жінкою дитини (дітей) віком до 18 років;

- виховання дитини з інвалідністю віком до 18 років або повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю I чи II групи тощо.

Однак на практиці прикордонники не вимагають у жінок додаткових документів про військовий облік, тим паче, що призов громадянок Україні відбувається винятково за їхнім бажанням.  

Чи можна виїжджати з невиплаченими кредитами

Наявність кредитної заборгованості не є законною підставою для відмови у перетині державного кордону. У виїзді можуть відмовити лише за наявності ухвали суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, якщо боржник не виконує зобов'язання щодо сплати кредиту. 

Як пересвідчитися щодо відсутності заборон на виїзд

Отримати інформацію щодо наявних обмежень та заборон для виїзду за межі України можна кількома шляхами. Насамперед здійснити перевірку допоможуть відкриті реєстри та пошукові сервіси. У пригоді, зокрема, стануть:

Єдиний державний реєстр судових рішень 

Портал «Судова влада України» 

Єдиний реєстр боржників 

Автоматизована система виконавчого провадження 

Сервіс перевірки адміністративних правопорушень

Електронний кабінет платника податків 

Якщо ж дозволяє час, варто направити письмове звернення до Державної прикордонної служби України. Та рекомендуємо робити це завчасно, бо відповідь від прикордонників зазвичай надходить упродовж місяця. 

Де отримати актуальну інформацію про порядок виїзду за межі країни

Ознайомитися з чинними правилами перетину державного кордону та умовами виїзду за межі України можна безкоштовно у чат-боті Юридичний порадник для ВПО. Сервіс доступний наразі 24/7 у Viber, Telegram та Facebook | Messenger. Детальніше про нього можна дізнатися на сайті проєкту: https://chatbot.r2p.org.ua/. Чат-бот запроваджено за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа.

У разі виникнення додаткових запитань про безоплатну юридичну допомогу можна звернутися до юристів Благодійного фонду "Право на захист".

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]