Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2022 19:03

Комісія на придбання безготівкової іноземної валюти: що з нею не так?

Економіст, експерт-аналітик

Валютне регулювання

Комісія на придбання безготівкової іноземної валюти: важливо запам'ятати ім'я ініціаторів цього корупційного ідіотизму

Враховуючи, що ідея введення комісії на купівлю безготівкової валюти набуває все більшої популярності в уряді та Нацбанку, дозволю собі пояснити, чому це відверто шкідлива для економіки та очевидно корупціогенна пропозиція.

Шкода, що нинішнє покоління можновладців не тільки жахливо корумповане, але до того ж немає в достатньо обсязі необхідних економічних знань та управлінської пам'яті щодо економічної історії сучасної України. А ми вже проходили ситуацію значного дефіциту платіжного балансу та намагань вирішити це питання впровадженням комісії на придбання безготівкової іноземної валюти.

Наведу найбільш очевидні схеми, як бізнес обходитиме сплату цієї комісії.

Перша з них стара як світ — започаткування різноманітних бартерних схем, коли експортери будуть домовлятись з імпортерами щодо обміну експортних товарів на імпортні. Це робитимуть через зареєстровані у сприятливих податкових юрисдикціях компанія, на які будуть оформлятись операції по експорту та імпорту.

Десь схожа схема діятиме через систему векселів.

Ну і теж зовсім не нова для України схема — валютні кредити для імпорт товарів під гарантії компаній-експортерів. Валютні кредити не гаситимуться. Їх оплачують компанії-експортери. А потім імпортери, якщо необхідно, через низку “компаній-прокладок”, погашатимуть зобов'язання перед компаніями-експортерами, тільки вже у гривнях.

Звісно, наші корумповані урядовці спільно з корупційними йолопами з Нацбанку демонстративно влаштовуватимуть “шмони”, вводитимуть все більше і більше регуляторних обмежень, щоби “чужий” бізнес не зміг обходити сплату комісії на купівлю іноземної валюти, але “зрозумілі” для можновладців компанії всі ці операції проводитимуть.

В результаті, частина прибутків залишатиметься за межами України, а надходження безпосередньо іноземної валюти — скорочуватиметься. Що призводитиме до ще більшого тиску на курс гривні.

Зрозуміло, що згодом весь цей ідіотизм скасують. Правда, за цей час хтось на цьому добряче за робить під час війни, а всі інші — стануть біднішими.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]