Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.07.2021 01:32

Президент Зе та його "слуги народу" хочуть передати повноваження суду фіскалам

Економіст, експерт-аналітик

Податкова політика.

Вже багато хто звертав увагу, що у законопроекті №5600 (податковому) є безліч норм, які є, по суті, мінами уповільненої дії, які можуть знищити і окремі компанії, і в цілому українську економіку. Розповім про одну з таких мін.

Днями всі обурювалися свавіллям чиновників Держпродспоживслужби, які виписали штраф “Новій пошті” у розмірі 325 млн грн. Внаслідок збурення, яке виникло у бізнес-середовищі та в цілому у суспільстві, влада відіграла назад, перевівши стрілки на харківських чиновників.

Але мало хто звернув увагу на те, що в разі вступу в силу законопроекту №5600 податкова застава може означати (і буде означати) зупинку/знищення бізнесу. Президент Зе та його “слуги невідомо якого народу” хочуть передати повноваження суду податковим органам, які отримають право без рішення суду брати майно платника податків в заставу, якщо платник оскаржує нараховані податки та штрафи.

Приклад штрафу «Нової пошти» доволі показовий. Якби його не скасували та “Нова пошта” оскаржила цей штраф, після вступу в силу законопроекту №5600, фіскали б отримали можливість без всякого рішення суду взяти у заставу майна “Нова пошта” на 325 млн. грн.

І суди тривали би роками. Або цій компанії довелось би платити штраф і потім намагатися повернути з бюджету сплачені кошти, на що знову таки підуть багато років.

Враховуючи масштаби компанії та публічний розголос, «Нова пошта» якось викрутилась б. Навіть пішла би на те, що відкрила нове підприємство і туди перенесла діяльність. Але це величезні збитки. А підприємства меншого розміру, ніж «Нова пошта», просто припинили б існування. Тобто цей механізм позасудового забирання в заставу майна — це шлях до корупційного тиску на МСБ або фізичного знищення тих, хто не захоче сплачувати фіскалам хабарі.

Зараз фіскали теж мають право на адміністративний арешт майна платника податківале протягом 24 годин вони зобов'язані подати в суд, який протягом 96 годин повинен перевірити обґрунтованість такого рішення. Але пропонується спростити життя — самі наклали адміністративний арешт і це вже проблема платника податків, як і наскільки довго оскаржувати це рішення в суді.

Нашому видатному потерпілому сучасності так сподобалась антиконституційна практика узурпації повноважень судових органів і ухвалення позасудових рішень щодо тих чи інших компаній чи фізосіб, що він та його команда хоче у такий спосіб діяти і далі, наділивши себе таким правом звичайними законами.

Пан Зе та “слуги народу” не усвідомлюють, що руйнація розподілу повноважень різних гілок державної влади неминуче призведе до того, що у подальшому вони самі можуть стати жертвами позасудових розправ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]