Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.06.2021 16:08

Президент Зе хоче сам визначати, хто у нього "олігарх", а хто ні

Економіст, експерт-аналітик

Деолігархізація

Подивився президентський законопроект №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

По-перше, спроба використати політологічний термін для створення тиску на тих чи інших фізичних осіб не має ніякого відношення до боротьби зі збагаченням, з використанням “економічного або політичного впливу на суспільство”. Навпаки, це спосіб, в який намагатимуться перерозподілити можливості для збагачення на державі та українському народі від одних осіб — до інших.

По-друге, надання законом главі держави, прямо непередбачених Конституцією України повноважень, суперечить вже існуючим рішення Конституційного Суду України. Крім того, законопроектом передбачається надання Президенту України та РНБО повноважень судової гілки влади, що також прямо порушує права громадян України, передбачених Конституцією. А тому цей закон, якщо він буде ухвалений у нинішньому вигляді, у своїй основі є відверто антиконституційним.

По-третє, як завжди, не обійшлося без вражаючих абсурдом і гротеском положень. Що не дивно, бо проект закону писався правовими невігласами, до того ж, без попереднього публічного обговорення самої проблеми “надмірного впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті”.

Вчитайтеся у статті 2 та 9 законопроекту.

Стаття 2. Особа, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігарх)

1. Особою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), для цілей цього Закону вважається фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

1) бере участь у політичному житті;

 2) має значний вплив на засоби масової інформації;

3) є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України "Про захист економічної конкуренції" та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;

4) підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Стаття 9. Рішення про виключення особи з Реєстру

2. Особа, до якої після набрання цим Законом чинності перейшов статус бенефіціара (контролера) засобу масової інформації (далі за текстом – покупець), не може бути визнана особою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом), у випадку, якщо вона формально відповідає ознакам, наведеним у статті 2 цього Закону, однак:

1) відповідність покупця ознакам, наведеним у статті 2 цього Закону, настала після набрання чинності цим Законом внаслідок переходу (набуття, придбання) статусу бенефіціара (контролера) засобу масової інформації;

2) покупець має бездоганну ділову репутацію.

Виявляється, якщо особа набуває, визначені законопроектом ознаки “олігарха”, то він таким не є, якщо це сталося після вступу закону в силу, крім того, покупець ЗМІ має “бездоганну ділову репутацію”.

Тобто, замість одних осіб, які не подобаються нашому видатному потерпілому сучасності, і яких він може назвати “олігархами”, можна зробити “олігархами” інших. Ну і крім того, ті, кого він оголосить “олігархом”, за ознакою не мають “бездоганної ділової репутації”. Бо на них норми, які визначають, чи є та або інша особа такою, що має “бездоганну ділову репутацію”, не поширюються.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]