Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2021 11:33

Дітям потрібні не подарунки. Як допомагати, щоб допомогти?

PR-менеджер благодійної платформи dobro.ua

Якщо ви хочете допомогти дітям з притулків та інтернатів, то маєте знати, що вони чекають не на шоколадки та мандарини.

Коли на торгових центрах з’являються перші гірлянди, у багатьох людей терміново виникає бажання робити добрі справи. Першими “під роздачу” потрапляють діти із притулків, інтернатів та центрів соціалізації, саме туди починають бігти благодійники, аби подарувати діткам іграшки, цукерки, мандарини та інші подарункові набори. Але ми дружно маємо визнати, що картонна коробка цукерок з намальованим Санта Клаусом чи Святим Миколаєм жодним чином не здатна поліпшити життя дитини, яка через різні несприятливі обставини залишилася без батьківської опіки. 

Добрі справи - це теж робота, тому якщо ви хочете допомогти діткам, то краще звернутися до тих, хто на цьому розуміється і щоденно опікується їхніми потребами. Благодійні фонди не просто будуть раді вашому зверненню, але і зможуть конвертувати ваше бажання допомогти у реальну допомогу діткам.

Перед тим, як купувати подарунки у інтернат, ви маєте дещо знати: 

• Якщо підходити до проблем дітей глобально, то насправді їм потрібні турботливі батьки. Жодні мандарини чи шоколадки не здатні вирішити цю проблему.

• У притулку чи інтернаті дітям більше користі принесуть: опалення, тепла вода, гарне освітлення, засоби особистої гігієни, якісний сезонний одяг та трьох разове харчування. Потреба у перерахованих речах є гострою, незалежно від свят та пори року.

• Дітям потрібні знання та навички. Якісна освіта - важлива штука, якої теж вкрай не вистачає дітям. Їм вже зараз потрібні навички комп’ютерної освіти та базової освіти, а також фахові знання, які б у майбутньому допомогли їм визначитися із професією, а ще шкільне приладдя, без якого теж нічого не вийде. Не обов’язково допомагати фінансово, долучитися своїми знаннями та досвідом.

• Аби не зіпсувати малечі все життя, їм потрібна психологічна допомога вже зараз. Діти, які опинилися без батьківської опіки, як правило, мають складне минуле і вони мають навчитися справлятися із своїм досвідом та емоціями, аби не впадати у депресивні стани та стати  повноцінним здоровим членом суспільства.

• Стигма. Діти ніколи про це не скажуть, але вони хочуть не відчувати на собі косі погляди, коли казатимуть, що їх виховали у інтернаті. Вони не хочуть постійно зустрічати жалість та співчуття. Їм буде неприємно відчувати вашу пересторогу у спілкуванні через те, що вони виросли без батьків. Щоб допомогти діткам у цьому аспекті, навіть зі своєї голови виходити не треба.

Невже після всього вищеперерахованого вам все ще хочеться везти у інтернат шоколадного Діда Мороза? Насправді, що допомогти можна навіть нікуди не їхати. Ви можете:

задонейтити кошти на сайті благодійної платформи чи фонду, який опікується притулком;

• підписатися на регулярний платіж, аби інтернат чи центр соціалізації завжди міг розраховувати на кошти та ефективніше планувати свої витрати.100 гривень щомісяця навіть від 100 небайдужих людей допомагають професіоналам піклуватися про них протягом всього року;

• звертайтеся до благодійних фондів, аби знати про актуальні потреби дітей та центрів, де їм допомагають.

Якщо ви мислите масштабно – оплатіть рахунок на харчування всіх підопічних дитячого будинку, наприклад, за півроку. Повірте, "сплатити комуналку/підписатися на регулярний платіж/перерахувати гроші на один день харчування навіть однієї дитини" – це теж про "врятувати їхнє життя"! Але піарити такі напрямки роботи благодійним фондам складніше.

Якщо ваша команда на роботі теж хоче допомагати, то ви можете зробити це разом, але для цього нікуди не треба їхати, просто перерахуйте кошти на рахунок фонду разом і тоді ви точно проявите турботу про діточок.

І взагалі, зробіть своїм новим правилом допомагати через фонди. Запитуйте у них, яка саме допомога потрібна і чим саме ви або ваша компанія можете допомогти. 

Не думайте, що ви знаєте ринок благодійності або потреби дітей-сиріт краще, ніж люди, які займаються цим щодня. Прислухайтеся!

Так ви можете бути впевнені, що ваша благодійність точно принесла користь тим, кому ви хотіли допомогти.

І останнє, добрі справи можуть не обмежуватися новорічними святами. Діти чекатимуть на турботу та увагу і у березні, і у серпні та будь-якому іншому місяці.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]