Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2015 12:32

У жовтні інфляція в Україні посилиться

Юрист, аналітик

За повідомленням Мінфіну, на Єдиному казначейському рахунку станом на 1 вересня була накопичена рекордна сума – майже 46 млрд грн. Але чи справді Україні вдалося досягти макроекономічної стабілізації та як довго в країні спостерігатиметься процес дефляції?

За повідомленням Мінфіну, на Єдиному казначейському рахунку станом на 1 вересня була накопичена рекордна сума – майже 46 млрд грн. Але чи справді Україні вдалося досягти макроекономічної стабілізації та як довго в країні спостерігатиметься процес дефляції?

За повідомленням Міністерства фінансів, дохідна частина держбюджету України за підсумками січня–серпня 2015 року перевиконана на 24,6 млрд грн, що пов’язано зі збільшенням як податкових, так і неподаткових надходжень. Сума в 46 млрд грн на єдиному казначейському рахунку на сьогодні справді рекордна. Разом з тим сумарна заборгованість за рахунок неповернення підприємствам ПДВ, а також переплати податку на прибуток підвищилася до 47 млрд грн. У міністерстві вже попереджають, що ці гроші повертатимуться поступово, не за один рік – інакше йдеться про потенційні втрати доходів. Накопичувати, повертати не повністю, частинами, не виконувати свої зобов’язання – принцип діяльності фінансових пірамід. Тому складно розділити оптимізм урядовців.

Невдовзі очікуються додаткові видатки на майже 20 млрд грн: 10 млрд – на підвищення соціальних стандартів, 7 млрд – на відшкодування ПДВ, 2,7 млрд – на погашення різниці в тарифах. Покриття цих додаткових витрат в Уряді бачать виключно за рахунок податків – надходження ПДВ (внутрішнього та імпортного), рента, акциз. Про реальні реформи, які полягають у створення умов для ведення бізнесу та залучення інвестицій наразі не йдеться.

Сьогоднішнє співвідношення сум залишку коштів на Єдиному казначейському рахунку, загальної внутрішньої заборгованості та додаткових видатків – не на користь успішних результатів реформ.

А дефляція, яка за окремою групою товарів має місце в серпні–вересні, за твердженням фахівця явище сезонне, і з макроекономічною стабілізацією ніяк не пов’язана. Державний комітет статистики повідомив, що в серпні споживчі ціни загалом знизилися на 0,8 %. Зокрема, на продукти харчування та безалкогольні напої – на 1,7 %; найбільше подешевшали фрукти й овочі – на 17,2 % та 16,2 % відповідно. Проте подорожчали сало, м’ясо та м’ясопродукти, яйця, цукор, молоко та молочні продукти, алкогольні та безалкогольні напої – в середньому на 3,6–1,0 %. Підвищилися ціни в сфері нерухомості та охорони здоров’я. Тобто, варто розуміти, що дефляція – явище хоча й позитивне, але в наших реаліях вона має сезонний характер.

Пропозиція переважає над попитом зараз, у сезон збору урожаю, але як тільки товари внутрішнього виробництва почнуть заміщуватися імпортом, динаміка матиме зворотній характер. Тому вже від середини жовтня країна повернеться до інфляційних тенденцій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]