Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2015 12:32

У жовтні інфляція в Україні посилиться

Юрист, аналітик

За повідомленням Мінфіну, на Єдиному казначейському рахунку станом на 1 вересня була накопичена рекордна сума – майже 46 млрд грн. Але чи справді Україні вдалося досягти макроекономічної стабілізації та як довго в країні спостерігатиметься процес дефляції?

За повідомленням Мінфіну, на Єдиному казначейському рахунку станом на 1 вересня була накопичена рекордна сума – майже 46 млрд грн. Але чи справді Україні вдалося досягти макроекономічної стабілізації та як довго в країні спостерігатиметься процес дефляції?

У жовтні інфляція в Україні посилиться

За повідомленням Міністерства фінансів, дохідна частина держбюджету України за підсумками січня–серпня 2015 року перевиконана на 24,6 млрд грн, що пов’язано зі збільшенням як податкових, так і неподаткових надходжень. Сума в 46 млрд грн на єдиному казначейському рахунку на сьогодні справді рекордна. Разом з тим сумарна заборгованість за рахунок неповернення підприємствам ПДВ, а також переплати податку на прибуток підвищилася до 47 млрд грн. У міністерстві вже попереджають, що ці гроші повертатимуться поступово, не за один рік – інакше йдеться про потенційні втрати доходів. Накопичувати, повертати не повністю, частинами, не виконувати свої зобов’язання – принцип діяльності фінансових пірамід. Тому складно розділити оптимізм урядовців.

Невдовзі очікуються додаткові видатки на майже 20 млрд грн: 10 млрд – на підвищення соціальних стандартів, 7 млрд – на відшкодування ПДВ, 2,7 млрд – на погашення різниці в тарифах. Покриття цих додаткових витрат в Уряді бачать виключно за рахунок податків – надходження ПДВ (внутрішнього та імпортного), рента, акциз. Про реальні реформи, які полягають у створення умов для ведення бізнесу та залучення інвестицій наразі не йдеться.

Сьогоднішнє співвідношення сум залишку коштів на Єдиному казначейському рахунку, загальної внутрішньої заборгованості та додаткових видатків – не на користь успішних результатів реформ.

А дефляція, яка за окремою групою товарів має місце в серпні–вересні, за твердженням фахівця явище сезонне, і з макроекономічною стабілізацією ніяк не пов’язана. Державний комітет статистики повідомив, що в серпні споживчі ціни загалом знизилися на 0,8 %. Зокрема, на продукти харчування та безалкогольні напої – на 1,7 %; найбільше подешевшали фрукти й овочі – на 17,2 % та 16,2 % відповідно. Проте подорожчали сало, м’ясо та м’ясопродукти, яйця, цукор, молоко та молочні продукти, алкогольні та безалкогольні напої – в середньому на 3,6–1,0 %. Підвищилися ціни в сфері нерухомості та охорони здоров’я. Тобто, варто розуміти, що дефляція – явище хоча й позитивне, але в наших реаліях вона має сезонний характер.

Пропозиція переважає над попитом зараз, у сезон збору урожаю, але як тільки товари внутрішнього виробництва почнуть заміщуватися імпортом, динаміка матиме зворотній характер. Тому вже від середини жовтня країна повернеться до інфляційних тенденцій.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи