Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.08.2022 07:31

Chief Financial Officer (CFO) vs Фінансовий директор

Фінансовий директор "КОЛО" (мережа продуктових магазинів), екскерівник фінансової трансформації Fozzy Group

Якщо переглянути сайти пошуку роботи за запитом “фінансовий директор”, з’являються декілька вакансій. Наприклад, “Фінансовий директор” або “CFO”. У чому різниця, якщо така є?

В нашій солов’їній мові дуже багато гарних слів та фразеологізмів, але на жаль із абревіатурами не все так очевидно (на мою думку).

Перш за все, роль CFO або фінансового директора неможливо переоцінити.

Фінансовий директор - одна з найважливіших посад в організації, тому що основними задачами бізнесу є: отримання прибутку, мінімізування збитків, збільшення долі ринку, розвиток нових продуктів, підтримка фінансової стабільності, залучення нових інвестицій, злиття та поглинання. Все це означає, що для досягнення вищевказаних цілей фінансовий директор має бути ефективним.

Давайте детально розглянемо термінологію, юридичну структуру, ієрархію та обов’язки CFO та Фінансового директора.  

З точки зору термінології:

CFO (Головний Фінансовий Директор) є частиною виконавчої команди організації, яка зосереджена на майбутньому. CFO використовуватиме фінансові дані, створені фінансовим директором або контролером й оцінюватиме, що працює і що не працює, а що потрібно змінити.

Фінансовий директор є частиною вищого керівництва організації та керує фінансовими аспектами організації. Частина ролі полягає в забезпеченні здорового фінансового стану компанії. Роль фінансового директора полягає в тому, щоби допомогти своїй організації стати ефективнішою, що зрештою допомагає компанії розвиватися та досягати успіху.

З точки зору юридичної структури та ієрархії:

Окрема компанія (ТОВ, ПАТ або ПрАТ), на мою думку, навіть якщо утворений такий орган, як рада директорів, найчастіше головна фінансова посада буде звучати як: фінансовий директор, а не CFO.

Для груп компаній та холдингів ситуація значно відрізняється. Наприклад, якщо взяти п’ять найбільших приватних компаній України у 2021 році за версією Forbes, а саме: Метінвест, АТБ, Kernel, ДТЕК та Fozzy Group, то в них буде п’ять CFO та велика кількість фінансових директорів. Чому саме так? Як зразок розглянемо ДТЕК та Fozzy Group, але цей підхід буде релевантний для всіх груп та холдингів з централізованим керівництвом.

Корпоративний центр ДТЕК централізовано керує напрямками: Енерго, Зелена енергетика, Нафтогаз, Мережі, Д.Трейдінг і т.д. На чолі кожного напрямку головна фінансова посада - Фінансовий директор. Не зважаючи на те, що кожен напрямок це окрема підгрупа компаній, а головна фінансова посада корпорації ДТЕК – CFO.

Управляюча компанія Fozzy Group централізовано керує напрямками: Сільпо, Fozzy, Фора, Thrash!Траш!, Біла ромашка, Rіngoo, Ніжинський консервний завод, Логістична компанія УВК, TemaBIT і т.д. На чолі кожного напрямку головна фінансова посада - Фінансовий директор, а головна фінансова посада Fozzy Group – CFO.

Чому саме так?

По-перше, для зручності розуміння “хто є хто” в ієрархії, у випадку коли є декілька фінансових директорів в організації для уникнення плутанини.

По-друге, CFO підпорядковується генеральному директору та раді директорів. У деяких випадках може бути членом правління. На прикладі ДТЕК та Fozzy Group ми бачимо, що фінансові директори напрямків підпорядковуються керівникам напрямків та CFO. Тому якщо фінансовий директор підпорядковується CFO, він/вона не може бути CFO.

По-третє, вимоги до CFO досить великі у порівнянні з фінансовим директором, тому їх неможливо отримати за кілька років, іноді потрібно 10+ років. Це означає, що для того, щоб претендувати на посаду CFO, у кандидата має бути вражаюча освіта, всебічний досвід у всіх фінансових напрямках, навички управління розрізненими командами, ефективні навички взаємодії з акціонерами та радою директорів.

Вчетверте, набір функціональних обов’язків.

CFO співпрацюють з іншими директорами в розробці фінансового планування, закупівлі капітальних інвестицій, залученні фінансування через складні інструменти, плануванні спадкоємства, злиття та поглинання, відчуження або створення спільних підприємств. CFO - агент змін, він розробляє та реалізовує комплексні ініціативи розвитку організації. CFO враховує свій досвід, щоб знайти правильну тактику для вирішення поточних фінансових проблем та уникнути майбутніх загроз. Оскільки CFO зазвичай володіє широкими практичними знаннями, він з “висоти пташиного польоту” бачить як можливості так і можливі виклики; а також дії, які організація повинна вжити для їх вирішення.

Фінансовий директор відповідає за те, щоб фінанси компанії були точними та відповідними цілям компанії. Це може включати моніторинг витрат і бюджетів та визначення фінансових потреб організації. Загальні обов'язки фінансового директора зазвичай включають наступне:

  • - керівництво фінансовим плануванням і стратегією;
  • - відповідальність за звітність про фінансову діяльність;
  • - нагляд за функціями аудиту та оподаткування;
  • - розробка та впровадження облікової політики;
  • - моніторинг грошових потоків і фінансових операцій;
  • - навчання бухгалтерського персоналу;
  • - оцінка, управління та мінімізація ризиків;
  • - аналіз складних фінансових даних.

Іноді компанії використовують абревіатуру CFO для поліпшення пошуку кандидатів або мотивації фінансових директорів.   

Як ми бачмо, CFO та Фінансовий директор це різні речі, хоч і досить схожі. Саме тому дуже важливо розуміти основні відмінності між CFO та фінансовим директором, залежно від їхніх ролей та обов'язків в конкретній організації.

 P.S. Найбільше мене веселить описання наступних вакансій: “Финансовый директор, бухгалтер (ВЭД)”, “Головний бухгалтер, фінансовий директор”, “CFO, finance manager” - це взагалі як? .

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]