Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.05.2023 15:05

Заготівля деревини в Україні стане прозорішою: єЛісорубний квиток

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Лісорубний квиток та сертифікат про походження деревини видаватимуть онлайн

Проведення відповідного експериментального проєкту в Україні погодив на своєму засіданні Уряд.

Видача спеціального дозволу на використання лісових ресурсів «єЛісорубний квиток» в електронній формі – це електронна публічна послуга, яка надається заявнику через Єдиний державний веб-портал електронних послуг з подальшим відображенням інформації на Єдиній екологічній платформі «ЕкоСистема».

Лісорубний квиток видаватиметься центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства.

Видача лісорубного квитка здійснюватиметься за заявою заявника поданою в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Отримувачами послуги можуть бути постійні лісокористувачі, власники лісів, установи природно-заповідного фонду, фізичні особи-підприємці, юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, які здійснюють заготівлю деревини в лісах України.

Такий крок унеможливить зловживання та фальсифікацію дозвільних документів та дозволить повністю простежити обіг деревини від місця заготівлі до її реалізації на експорт.

Лісорубний квиток – це дозвільний документ на заготівлю деревини. Він містить всю необхідну інформацію щодо кубатури, матеріально-грошової оцінки, характеристики деревини та інше. За 2022 рік Держлісагентство видало близько 38 тисяч квитків, за 2021 рік – майже 59 тисяч квитків.

Лісорубний квиток є основним документом, на підставі якого:

- здійснюється заготівля деревини;

- ведеться облік дозволених до відпуску запасів деревини, встановлюються строки здійснення заготівлі деревини та її вивезення, строки та способи очищення лісосік від порубкових решток, а також облік природного поновлення лісу, що підлягає збереженню;

- видається сертифікат про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів «єСертифікат походження лісоматеріалів»;

- ведеться облік плати, нарахованої за використання лісових ресурсів.

Е-лісорубний квиток видаватиметься на кожну окрему ділянку, де планується заготівля, і буде містити інформацію про всі види рубок. Дія електронного документа поширюється на всіх лісокористувачів.

Що змінюється при переході на електронний лісорубний квиток:

▪️ Будуть усунені корупційні ризики, які існували під час дії паперового лісорубного квитка;

▪️ Електронний лісорубний квиток дозволяє зберігати точну інформацію про рубки в лісах. Це забезпечить контроль за лісокористуванням та запобігає незаконним рубкам;

▪️ Електронний лісорубний квиток можна отримати швидко та зручно, без потреби відвідувати управлінь Держлісагентства та ЦНАПів;

▪️ Отриманий лісокористувачем електронний лісорубний квиток автоматично вноситься на карту сайту ДП “ЛІАЦ” lk.ukrforest.com та в систему Електронного Обліку Деревини;

▪️ На зміну розрізненим паперовим базам лісорубних квитків приходить єдина електронна база даних.

Строк дії лісорубного квитка становить один календарний рік. Заявникам, які отримали лісорубні квитки, у випадку стихії або інших причин, що унеможливлюють заготівлю та вивезення деревини, може бути надане відстрочення:

- на заготівлю деревини (з встановленням відповідного строку вивезення деревини) – до п'яти місяців, якщо рубка розпочата і вчасно не закінчена;

- на вивезення деревини – не більш як три місяці за наявності заготовленої, але не вивезеної вчасно деревини.

Оригіналом документів є електронний примірник лісорубного квитка з обов’язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», виготовленим за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та/або Єдиної екологічної платформи «ЕкоСистема».

Роздруковані документи, які містять обов’язкове посилання на Єдину державну систему електронного обліку деревини у вигляді QR коду, вважаються інформацією та документами в паперовій формі та мають однакову юридичну силу.

Сертифікат про походження деревини, який необхідний експортерам, тепер також можна буде отримати в електронному вигляді. Якщо раніше бізнесу для підтвердження легальності деревини потрібно було фізично подати заяву, зібрати документи, подати їх на оформлення, а потім забрати в паперовому вигляді, тепер це можна буде зробити онлайн.

Згідно з рішенням Уряду зміни вступають в дію з 1 червня з 2023 року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]