Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.04.2017, 16:20

«Антонова» петля мертва але на виворіт

Консультант зі структурної та фінансової аналітики в галузі авіаперевезень та авіабудування

Сім місяців на посаді віце-президента ДП Антонов.

Наразі, за сіммісяців праці в Державному підприємстві Антонов, а це вже значно більше ніж 100днів, постала потреба поділитись враженнями, людини яка ніколи в Антонові непрацювала, та є членом команди тих дилерів з автопромівського бізнесу гарантата його оточення, більш того відноситься до раті президентів івіце-президентів, що створюватиме нові літаки. 

Мрії, що нездійсненні

Звісно, треба розуміти, що в мене відсутній управлінський досвід тавідповідна кваліфікація, тому розуміючи які рішення  наприймає в авіабудуванні моя  панська особистість, спочатку вирішивповчитись як жили та приймали відповідні рішення мої папередніки.

Почну зГенерального конструктора всіх часів і народів, який ніби то будує авіаційнупромисловість Азербайджану. Ну не так щоб і будує, бо більшість свого часупроводить в своєму чималенькому родинному маєтку під Києвом, постійноскаржачись на те що в нього відібрали персональне авто, після звільнення. Алето таке, до Азербайджану ще повернемось. А от враження від історичного досвідутаки з’явилось

Робочий кабінет Генерального конструктора вразив, і зразу собі захотілось.Сам кабінет – червоне дерево, шкіра, розміри вражають. Дві кімнати відпочинкуодна з тренажерами, Два санвузли, скоріше один бо другий це СПА кімната зджакузі. Повноцінна кухня, бар. Бідний Олег Костянтинович Антонов!

Пішов до діючого Керівника організації з проектування, це на кшталтГенерального конструктора сьогодні. До речі, висунутого фахівця з українськогоавіабудування, і з першого дня працюючого в Антонові,  що і є основною місією команди ОлександраКоцюби. Був вражений. Кабінет метрів п’ятнадцять, кімната відпочинку, в менедома ванна кімната більша. А меблі, меблі то фантастика, ще часів ОлегаКостянтиновича.  Ні, кабінет президентаАнтонова звісно краще метрів зо тридцять, кімната відпочинку чомусь без сауни,а санвузол без джакузі. Ну шо то за керівники? Хіба ж можна так зневажати себе.Не сподобалось.

Став цікавитись а як же інші соціальні питання.

Знов сподобалось.От жили ж люди. Генеральний конструктор, Дмитро Семенович – дві секретарки, трирадника, два помічника, два водія, дві машини, два особистих охоронця. І все жза державний кошт. Щорічне оздоровлення з сім’єю на найкращих курортах Криму зарахунок підприємства на кругленькі суми. Перельоти до Криму на літаку компанії.Кожну неділю напівфабрикати з Антонівської столової для родини. Весь рікбезкоштовні набори свіжини, овочів, фруктів, різних виробів, з Круглику, як длясамого, так і членів команди. А тепер? А тепер іди в лавку як всі і купуй, якщохочеш. Так хіба це справедливість?

Знов, до речі, хоч це і не літературно повторюватись, про земельку, з якоїне тільки свіжина овочі та фрукти, а на якій ангари споруди, злітна смуга таінше.  Так от ця земелька ніяким чином заАнтоновим не значилась, тільки на праві користування. І вже більш ніж рік яккоманда, замість того щоб скористатись нагодою, з усіма притаманними нашомузаконодавству вадами, оформлює цю земельку у право власності на ДП Антонов.Дивні хлопці!

Ну і на останок, по цій главі, про свої умови праці, бо загалу ж цікаво, якпристроївся черговий віце-президент. Кабінет на дванадцять метрів, ні тобікімнати відпочинку, ні кухні, санвузол по коридору, секретар один на двох зіншим віце-президентом. Машин чесно кажучи дві, бо ще ні разу обидві на ходу небули, а інколи і на  автобусі як усірадянські люди. От так і працює віце-президент, в сферу відповідальності якоговходять контракти з продажів, підтримки придатності та інше, інше, інше, взагалі, на сотні мільйонів доларів.  От  називається прилаштувався. Від очікуваних  очікувань, один облизень. Але далі проконтракти, як же без них. 

Хімія контрактів

Безперечно Дмитро Іванович Менделєєв відомий не тільки своєю таблицеюхімічних елементів, а  й своїми статтямипро Укроборонпром та  хімію самих процесівв оборонці. А тут, на тобі - ДП Антонов. Ні, зрозуміти людину та віддати їйналежне потрібно. Бо треба ж було протягом не одного тижня, навіть місяця,вивчити та систематизувати в одну статтю всі ті помиї що перетікають    по соціальних мережах. І от що припало вочі, коли видатний хімік пише про Антонов, він якось цікаво розставляє акценти,бо пише про «помилки та промахи», щодо тих контрактів  та робіт які готувались та почали втілюватисьще при Генеральному конструкторові. І пише цікаво, начебто і ні про що, а в тойже час, щоб загалу на думку лягало, що це оці авто-дилери не здатні, а отГенеральний конструктор би впорався.

Ну не могло ж спасти на думку Дмитру Івановичу, що його твір під назвоюМертва петля "Антонова"... у Дзеркалі тижня http://gazeta.dt.ua/internal/mertva-petlya-antonova-240492_.html,попаде на очі, не просто віце-президенту Антонова який наразі опікується усімаконтрактами, а ще й борзописцю, по сучасному – блогеру.

Так от трохи пояснень від товариша – товаришу по цеху. Авіабудування, тимбільш продаж літаків це не автодилерство, прийшов-побачив-купив-сів-поїхав.Тільки на сам контракт треба до року, а щоб його виконати ще 2-3 роки. А те щозакладено попередниками треба виконувати, або так вміло обставити щоб і сумнівуне залишилось від добрих намірів виконавця.

І коли великийхімік наполегливо нав’язує спільноті думку, про не здатність команди виконатитакі контракти як з Silk Way та з Beijing A-Star  у мне виникає питання, а на кого працює пан авторЧи Антонов з контрактами, які готував Дмитро Семенович і на підписання якихзапрошували високопосадовців, в разі їх виконання стануть приводом не тільки дозради, а до державної зради? Ото б не тільки Дмитро Іванович би розгорнулись.

Ще про належне. Таки гарно пише Дмитро Іванович, на кожному кроці зрада танеспроможність команди Порошенка. Так, так саме Порошенка, а кого ж ще? Громадаж не сприймає те, щоб змінити обрис літака з іншими комплектуючими, треба виконати 70% робіт, як від новоїрозробки. Провести по новому випробування, отримати новий сертифікат абододаток, що нічого в процесі не змінює. І на все це потрібні кошти. І де їхбрати,  коли спадок від геніального Генеральногоконструктора склав 1,6 мільярдів гривень боргів?

І працювавколектив над випуском документації, обладнанням стендів, та гасив, гасив борги,і таки погасив. Та не тільки погасив, а ще й в квітні надав допомоги на 5  млн гривень ХДАВП, щоб хоч якось покращити стан спорідненого підприємства.

А щодо самих контрактів. Так зазначу що АНТК ім. Антонова ніколи цим непереймалось, і Генерального конструктора ніколи не цікавили робочі місця вУкраїні. Усі останні контракти це Росія та її структури, навіть останніпоставки на Кубу, а не в Північну Корею, це знов Росія та її Ілюшин-Фінанс.

Кажучи відверто,не буде поставок ні в цьому році ні в наступному. А будуть не раніше ніж черездва роки у відповідності до контрактів, які таки будуть в цьому році, такі собітверді та твердесенькі, але про це вже в наступній главі. 

Дурний PR - дурні наслідки.

От як кажуть, якщо не повезло, то таки не повезло. Бо знов таки PR Антоноваце сфера відповідальності віце-президента - борзописця. І не тому партнери нехочуть співпрацювати з Антоновим, бо вони ці замовники добре знають стан справв авіабудуванні України й не поділяють інформаційного оптимізму йогокерівників. Насправді вони бояться того дурного PRу що ллється зі сторіноктаких поважних, та неповажних видань. Бо замовники, коли йдеться про сотнімільйонів доларів дуже хочуть, щоб гроші, великі гроші, робились в тиші тапокої. 

Тому, зміниласьPR політика, на радість наших партнерів-замовників. І потік їх зріс в рази, іреально робота над постачанням літаків точиться. Але  подаватись вона буде за реальними подіями іреальними документами, а не так як це було раніше.

А от створений глибоко модернізований Ан-32, Реальне виконане в повномудокументальному обсязі імпортозаміщення, що дозволяє через два  роки, поставити перший літак без російськихкомплектуючих, це вже не піар  нашихдержавних керівників та функціонерів від оборонпрому та Антонова. Це реальнедосягнення Антонівського колективу і чому б цим не поділитись з загалом.  

Команда однодумців

Президент Антонова Олександр Коцюба, який, судячи з коментарів на форумахщодо нього, є "талановитим племінником дружини Президента країни,генерал-майором СБУ у глибокій конспірації" зібрав команду суцільних"автодилерів та шиномонтажників":

-          Першийвіце-президент – більш тридцяти років в авіації, кандидат технічних наук,конструктор. Діяльність починав в Антонові;

-          Керівникорганізації розробника (віце-президент) – кандидат технічних наук, 37 років, зпершого дня своєї роботи в Антонові;

-          Керівникорганізації виробника (віце-президент) – 30 років в авіабудуванні. Керувавсерійним заводом Авіант.

-          Головнийконструктор (віце-президент) – кандидат технічних наук, більше 40 років наАнтонові.

-          Головнийінженер – доктор технічних наук, професор ХАІ;

-          КерівникPR – кандидат фізико-математичних наук, викладач в ХАІ;

-          КерівникАвіаційно-транспортного підприємства – 50 років в Антонові, инженер-випробувач,командир Ан-124;

-          Віце-президентз маркетингу та продажів – більш ніж 25 років з експлуатації авіаційної техніки.

Якої холери щепотрібно, щоб будувати та створювати? Мені ніякої, я з цією командою. АВи?   

Назавершення.

Пане Менделєєв, перед тим як хімічити з громадською думкою, особливо назамовлення - вивчіть матчастину, бо подібні, не знаю як, якщо не брехливі танекомпетентні оди, жодним чином не надають об'єктивності висвітлення процесів, що відбуваються у нашій і без тогопотріпаній війною авіаційній промисловості. 

Останні записи