Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.11.2017, 10:43

Як Запоріжжю вигідно продавати своє майно?

Ексгенеральний директор ДП «СЕТАМ»

Днями місто Запоріжжя приєдналося до системи чесних торгів OpenMarket (ДП "СЕТАМ"). Як це допоможе місцевому самоврядуванню наповнити бюджет?

  Запоріжжя на OpenMarket

20 листопада 2017 року відбулося підписання угодипро співпрацю та партнерство з організації та проведення електронних торгів зЗапорізькою міською радою.

«Ми маємо велику кількість надлишковогокомунального майна, яке ми плануємо продавати через аукціон. Для нас важливо,що ми підписуємо угоду саме з державним підприємством, що гарантує надійністьта чесність проведення торгів», - наголосив перший заступник міського головиЗапоріжжя Сергій Мішок.



OpenMarket (ДП “СЕТАМ” Міністерства юстиціїУкраїни) – це відкрита та чесна система он-лайн аукціонів з продажу майна. Їїунікальність та ефективність дозволяє продати будь-яке майно й залучити коштидля міського бюджету.

Аукціони проходять відкрито, чесно в режимі онлайні будь-хто може побачити як відбувались торги, які ціни пропонувались покупцямий хто переміг.  

Що й навіщо продавати

В бюджеті будь-якого міста менше грошей, ніжнеобхідно для його розвитку – це аксіома як для Херсону, так і для Нью-Йорку(бюджет якого більше бюджету України). Напрямки витрат завжди знайдуться:зношена інфраструктура, комунальний транспорт, школи та лікарні, утепленнябудинків та ремонт громадських споруд. Й, зрозуміло, одвічна біда – дороги.

Проте, місто має й джерела доходів: податки тавласність. Й, не дивлячись на 26 років приватизації, власності дуже частодоволі багато. Це може бути автотранспорт, будматеріали, непотрібне майнокомунальних підприємств, будівлі та споруди.

Не рідко вони роками «вісять» на балансі,переходячи з року в рік. Це не просто нейтральна ситуація, це збитки. Адже,непотрібне майно потребує охорони, сплати послуг ЖКГ, освітлення,інвентаризації. Гірше того - на нього нараховується амортизація й з роками вононевпинно дешевшає.

Якби майно перетворити на гроші, то замість збитківвоно давало б місту розвиток.  

Як продавати

Головна мета продавця, зрозуміло – найвища ціна.Тож, обираючи інструмент, треба орієнтуватися на те, наскільки він відповідаєцій меті.

Є традиційні шляхи: оголошення та публічніаукціони. Проте в них є суттєві недоліки.

Оголошення - різко обмежують аудиторію потенційнихпокупців, зменшуючи вірогідність факту продажу. До того ж зменшують прибуток –адже продаж відбувається по зазделигідь встановленій ціні, без підвищення.

Публічні аукціони (ті, що з «молоточком») – такожобмежують коло претендентів, бо потребують їх фізичної присутності. Тожзначного підвищення ціни не відбувається.

На відміну від цих форм, електроні аукціони маютьнабагато ширшу аудиторію. Наприклад, на сьогодні на OpenMarket зареєстровано 41 955 користувачів, а загальна кількість учасниківторгів - 207 586.

Крім того, електроні аукціони дають значнепідвищення ціни. Середнє – 6,8%. Проте окремі привабливі лоти можуть зрости вбагато разів. Наприклад, у місті Кривий Ріг на цьому тижні об’єкт нерухомості було продано з приростом більше 900%.  

Антикорупційність

Не секрет, що продаж комунального майна частосупроводжується критикою та звинуваченнями. Їх можна звести до двох типів:продали задешево та продали не тому.

Саме електрона форма гарантує відсутність такихпідозр. Адже у випадку традиційного аукціону, журналістам, активістам,політикам залишається лише вірити на слово тим, хто був присутнім підчас події.

Проте не тільки результат, а й весь хід аукціонузалишається навічно записаним в криптографічній системі блокчейн. Й нанаступний день, й через рік кожен зможе побачити черговість й суми ставок .Переконавшись в чесності обрання переможця.  

Тож, приходимо до висновку, що задля збільшеннядоходів місцевого бюджету саме електроні аукціони є найефективнішими.

Останні записи