Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.06.2017, 10:45

СЕТАМ – рятівний круг для органів місцевого самоврядування

Ексгенеральний директор ДП «СЕТАМ»

Як продати комунальне майно вигідно? Це питання стоїть перед місцевими органами влади. СЕТАМ - система електронних торгів арештованим майном, яка створює переваги як для покупців, так і для продавців.

«Головний біль» органів місцевогосамоврядування

Продаж неліквідного майна завждибув проблемою для органів місцевого самоврядування. Як відомо, зазвичай, нашіможливості не співпадають з нашими потребами. Так було і в цьому питанні.Місцеві ради завжди скаржились на нестачу коштів. В тому числі для вирішеннясоціальних, медичних, інфраструктурних проблем своїх територіальних громад. Минеодноразово чули про потребу в оновленні парку карет швидкої допомоги,ремонтах лікарень, шкіл, будинків культури, тощо.

В той же час, всі ми знаємо, щомісцеві ради утримують на балансі величезну кількість непрофільного танеліквідного майна, яке лежить мертвим тягарем на плечах місцевих бюджетів тане використовується.

І от нещодавно, в системіелектронних торгів СЕТАМ ми вирішили допомогти місцевим радам, а разом із тим –економіці країни. Інакше кажучи, ми пропонуємо органам місцевого самоврядуваннявиставити непотрібні активи на торги.

Це можуть бути будівлі,автомобілі, застаріла техніка, якою не можна користуватись. Ми даємо місцевійвладі унікальну можливість вирішити проблеми своїх громадян, не залучаючидодаткове фінансування з державного бюджету. Можна не боротись за державнісубвенції, а вирішувати питання одразу на місцевому рівні. Тим більше, щомісцевим жителям байдуже, як міський голова, або голова районної ради вирішивпроблему – головне, що результат досягнуто.

Позитивний результат для села, міста,країни

Переваги для органів місцевогосамоврядування від використання системи СЕТАМ полягають у тому, що ми робимо всю «брудну роботу», а місцеві радиотримують тільки «плюси».

Так, сьогодні місцеві радипродають неліквідне майно через доволі застарілі місцеві товарні біржі. Вони немають необхідного охоплення найширшої аудиторії, на відміну від нас.

На регіональному рівніненеліквідну техніку не завжди знайдеться покупець, а система СЕТАМ маєвідповідні можливості в усіх регіонах країни та розгалужену сітку фахівців ізпродажу майна.

Співпрацюючи з нами, місцеві радине мають проблем із оцінкою майна, а отже до них не прийдуть із перевіркоюправоохоронні або антикорупційні органи. Система СЕТАМ прибирає «людськийфактор» від прийняття важливих рішень з оцінки майна. Майно оцінюєтьсянезалежними фахівцями, а потім ця оцінка підтверджується в ході самогоаукціону. Зовсім просто: якщо автомобіль було оцінено зависоко – ніхто неприйде на аукціон його купувати. Якщо ціна була нижче ніж треба – під час аукціонувона підвищиться і бюджет отримає необхідні кошти в будь-якому разі.

Наші аукціони проходять відкрито,чесно в режимі онлайн і будь-хто може побачити як відбувались торги, які цинипропонувались покупцями, хто переміг, та всю іншу необхідну інформацію. Намнема що ховати, тому ми впевнені в повній транспарентності торгів.

І останнє, але не менш важливе –наші послуги повністю безкоштовні для самих органів місцевого самоврядування,оскільки кінцеву вартість майна оплачує лише переможець торгів.

Система працює - перемога буде

Система працює просто як набудь-якому ринку.

Ми укладаємо із відповіднимміським, сільським або районним уповноваженим (міський голова або головавідповідної ради) типовий договір де розписані умови торгів, всі питаннянадання послуг.

Потім наші регіональні фахівцязалучають якомога більшу кількість учасників на торги завдяки розсилкам зарегіональними та галузевими ознаками. Ми працюємо в усіх областям і тількирозширюємо мережу. На додачу до 35 000 зареєстрованих постійних покупців, якіторгуються за різними об’єктами в різних областях, ми залучаємо фермерів, якщомова йде про фермерське обладнання, водіїв, якщо продається авто, тощо. Так проаукціони дізнаються тисячі зацікавлених осіб, на відміну від десятка «кумів»,як було ще декілька років тому.

Сьогодні ми лише на початку шляху,але вже досягли значних успіхів у співпраці на регіональному рівні.

Наприклад, нещодавно в одному зрайцентрів Хмельницької області на аукціоні було продано будівлю кінотеатру за200 тисяч гривень із невеличким зростанням ціни.

А автогосподарствоІвано-франківської облради продавало два авто після невдалих спроб на місцевійтоварній біржі. Ми не тільки продали автомобілі, а й забезпечили приріст в 10%від початкової ціни.

І таких можливостей для місцевихрад – безліч. Ми розширюємо напрями співпраці, проводимо постійні переговори.Вже є зацікавленість у таких формах реалізації майна з боку керівництва уЧеркаській, Луганській областях, проведені перемовини із миколаївським міськимголовою.

І твердо можна сказати – розвитокСЕТАМ у питанні продажу майна місцевих рад буде не тільки стрімким, а йвигідним для всієї країни.

Останні записи