Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2015, 18:15

Українські судді слідом за Гройсманом звернулись до Президента

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Слідом за Володимиром Гройсманом, українські судді написали відкритого листа Президенту. І просять прибрати із тексту проекту змін до Конституції дискримінаційну норму про одночасне звільнення всіх суддів "першої п'ятирічки". Чи почує суддів глава держави?

Слідом за Володимиром Гройсманом, якого минулого тижня судді "першої п'ятирічки" розкритикували за ідею "призначити 800 нових суддів за відкритим конкурсом", українські судді направили відкрите звернення Президенту України, де просятьглаву держави прибрати з проекту змін до Конституції норму про одночасне  припинення повноважень всіх суддів, щосьогодні перебувають на п’ятирічному випробувальному терміні.

У зверненні судді заявили про підтримку курсу глави держави на боротьбу ізкорупцією в судовій системі, а також заявили про готовність пройти оцінюванняна компетентність, професійність, етичність та доброчесність.

Разом із тим судді назвали дискримінаційною норму проекту змін доКонституції про одночасне звільнення суддів «першої п’ятирічки». А такожзазначили, що дана норма не тільки суперечить Конституції України, а й єдискримінацією у розумінні Протоколу №12 Конвенції Ради Європи про захист правлюдини та основних свобод.

ЄСПЛ у своїй практиці неодноразово наголошував на неприпустимостівикористання певних стереотипів як підстави для прийняття рішення.

«Улюблені аргументи українських політиків та ЗМІ – анонімні джерела тарезультати соціологічних опитувань для Європейського суду з прав людиниочевидно не будуть визнані «доказами поза розумних сумнівів»», - зазначаютьсудді у листі.

А також додають, що норма про одночасне припинення повноважень суддів, атаких буде понад 1500, не обґрунтована вчиненням цими особами будь-якихпротиправних дій.

Судді також нагадали, що ті, хто сьогодні працює в межах 5-тирічноговипробувальному строку, пройшли демократичний та прозорий процес добору суддів,який був розроблений за сприяння USAID та високо оціненийміжнародною спільнотою.

Повідомили про те, що направляли свої пропозиції щодо проекту судовоїреформи до Конституційної комісії, але не отримали жодної відповіді.

У підсумку судді запропонували Главі держави 3 можливих варіанти внесеннязмін до проекту змін до Конституції в частині судової реформи бездискримінаційної норми.

1)    Автоматичнепризначення безстроково всіх суддів, хто сьогодні очікує на таке призначення –за поданням Вищої ради правосуддя. 60 календарних днів надати ВРП длянаправлення подання про призначення Президенту, і ще 30 днів – главі державидля призначення.

2)    Призначення напосади безстроково тільки тих суддів, які пройшли оцінювання за критеріямикомпетентності, професійності, етичності та доброчесності.

3)    Або ж повернутипроект на доопрацювання Конституційній комісії. Та врегулювати це питанняокремим спеціальним законом.

Під зверненням підписались понад 40 суддів Харківської, Донецької,Сумської, Полтавської, Київської областей та міста Києва. Всі вони виконуютьсвої обов’язки в межах 5-тирічного строку.

Важливо відмітити, що всі судді готові проходити перевірки надоброчесність, бо сумлінно виконували свої обов’язки.  І підтримують необхідність судової реформи, ане бояться її – у чому зараз намагаються переконати суспільство деякіукраїнські політики.

 Чи почув суддів глава держави, ми дізнаємось вже цього тижня – післяоприлюднення проекту змін до Конституції щодо судової реформи.
 
Останні записи