Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.11.2020, 12:47

Українців продають на органи. Чим займається омбудсмен?

Народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини

Куди поділася людина з інвалідністю? Рік розшукують 24-річного сироту Григорія Хруника. Цю шокуючу історію особисто знає Людмила Денісова. Чому омбудсмен ігнорує зникнення недієздатної особи?

Ця детективна історія з, на жаль, трагічним кінцем почалась два роки тому. Наприкінці 2018-го громадянин України Григорій Хруник звернувся до Київського окружного адмінсуду з вимогою, аби у Міграційній службі йому видали паспорт у формі книжечки - без можливості ідентифікації. Суддя одразу запідозрив недобре. Адже Григорій, який так вправно написав звернення до суду, не вмів навіть читати. А отже було зрозуміло, що йому "допомогли". І дійсно, за деякий час в суді з'явився захисник прав Григорія - той самий адвокат, який і допоміг “клієнту” написати звернення. От тільки сам Григорій до суду вже не з'являвся. Але на той момент судді вже все було ясно - громадянин не розуміє, про що йдеться мова не лише в своєму зверненні, а й взагалі, що відбувається навколо нього. Тож потребує додаткової експертизи психічного стану.     

За її результатами Григорія було визнано недієздатним.  Адже виявилось, що він має інвалідність з дитинства та страждає на слабоумство. І чим далі суддя занурювався у справу, тим більш шокуючі подробиці викривались. Насамперед загадкове викрадення Хруника з Вороньківської лікарні, куди його направили на лікування. Викраденого Григорія утримували насильно в невідомому місці, де в нього і "визрів" план звернення до суду. Звичайно одразу знайшлись і "благодійники", які допомогли з адвокатом. До речі, викрадали його серед білого дня, а поліція не звернула жодної уваги на заяву лікарні. 

Суд намагався захистити Хруника, проте всі спроби виявились марними - правоохоронні та державні органи всі судові рішення проігнорували!

І от ми дійшли до кульмінаційного моменту. Готові? Про це все було відомо Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Людмилі Денісовій!  Саме її суд залучив до справи, як  третю особу, з урахуванням покладених на неї законом повноважень. Денісова мала  забезпечити парламентський контроль за дотриманням конституційних прав і свобод Хруника та забезпечити його захист як позивача у суді. 

І цього захисту чекали рік! 

12 грудня 2019-го суд направляє окрему ухвалу Денісовій, аби вона, як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини,  ініціювала дисциплінарні провадження відносно осіб, винних у бездіяльності та  нерозслідувані цього кримінального провадження. Ухвалу проігнорували! А винні лишились непокараними.  

Тож суду лишилось лише констатувати, що діяльність Уповноваженого з прав людини, у межах цієї справи, обмежується суто формальними функціями. Тобто пані Денісова відсторонено спостерігала за судовим процесом  через свого представника і жодних активних дій для захисту громадянина України Хруника не проводила. 

ЦЕ -  ТОТАЛЬНЕ ігнорування державницьких функцій, спрямованих на реальний захист прав і свобод особи, яка потерпає від насильницьких дій.  

Відповідно до пункту 10 ст. 13 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», з метою захисту прав і свобод людини і громадянина Уповноважений має право особисто або через свого представника, в установленому законом порядку, звертатися до суду про захист прав і свобод осіб, які через фізичний стан, неповноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність неспроможні самостійно захистити свої права і свободи

Натомість упродовж року, пані Денісова, посилаючись на відсутність у неї такого права, фактично відхрещувалася від справи щодо захисту прав Хруника.

І от тут ми близькі до розв'язки. І варіантів може бути лише  два: або Уповноважений з прав людини не знає визначених Законом своїх обов’язків, або умисно ігнорує грубе порушення прав людини! 

Обидва варіанти - це безвідповідальне ставлення до виконання обов’язків та сприяння порушенню прав людини - вже зниклого Григорія Хруника, якого не можуть доправити до суду.

8 жовтня Київський окружний адмінсуд направив окрему ухвалу Голові ВРУ для відповідного реагування на бездіяльність омбудсмена Людмили Денісової.

Ця шокуюча ситуація з пані Денісовою серйозно підриває довіру українців до самої інституції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

І зрушити питання захисту прав громадян з мертвої точки можна лише під пильним контролем відповідних органів та Парламенту. Адже байдужість до зникнення людини, яка фактично безпомічна, лише розвиває злочинну діяльність викрадачів. Сьогодні тисячі українців, які потрапили до рабства, або зазнали протиправних дій потребують допомоги. І в наших силах їх захистити. Треба лише мати ефективно діючий орган захисту прав громадян.   

Комітет з прав людини  заслухає  доповіді Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини щодо боротьби з ганебними явищами сучасності - рабством та торгівлею людьми.

Ми забезпечимо здійснення Парламентського контролю власними силами, якщо цього не спромоглася зробити пані Денисова.

Останні записи