Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2015, 13:15

Новий порядок надання субсидій може спростити життя багатьом киянам

Ексдепутат Київради від фракції "УДАР-Солідарність"

Згідно зі статистикою, субсидіями зараз користуються лише близько 1,1 млн сімей в Україні. Хоча за розрахунками експертів, в країні налічується 2,5-3 млн малозабезпечених родин. Тобто планується, що в майбутньому ледве не третина населення країни користува

Центральна влада поліпшилапроцедуру надання субсидій. Вже у цьому році заплановано, що до травня їїкористувачами стане більше українців ніж звичайно.

У бюджеті країни для такихпотреб виділено 24,4 млрд грн., що майже вдвічі більше ніж зазвичай. Ці коштикомпенсуватимуть підвищення цін і тарифів. Задля того, щоб система працювалабез збоїв, в час підняття тарифів і низької платоспроможності населення, необхіднодокорінно змінити систему надання субсидій. Так і сталося: її максимальновідкрили, спростили, а головне надали більшій кількості людей нею скористатисязадля зниження градусу напруги в суспільстві.

Згідно зі статистикою,субсидіями зараз користуються лише близько 1,1 млн сімей в Україні. Хоча зарозрахунками експертів, в країні налічується 2,5-3 млн малозабезпечених родин. Тобтопланується, що в майбутньому ледве не третина населення країникористуватиметься допомогою від держави.

На даний момент, якщо заточку відліку взяти столицю України, то приблизна загальна вартість комунальнихпослуг, без урахування витрат наопалення складає близько 600-700 грн. на 3-х кімнатну квартиру на околиціКиєва, площею 65-70 квадратних метрів. Тут не зайвим буде нагадати, що лишетретина усіх київських багатоквартирних будинків оснащена лічильниками, тобтобудинковими системами обліку тепла. При тому, реально розрахунки ведутьсятільки з половиною з них. А для іншої половини "Київенерго" вигадуєрізні способи, як не ставити лічильник на облік: він старий, не повірений, абощось інше. Компанія, яка хоче продавати тепло на ринку муніципалітету, повиннапротягом 2015 оснастити 100% системами обліку в наших будинках. Обговорювати,як це зробити - це питання фахівців, а не рядових киян!

Отже тепер, згідно з новимПорядком, затвердженим Кабінетом міністрів України, бажаючі отримати субсидіюмають подати два документи - заяву та декларацію (без довідки про доходи).Вимагати інші документи від людей забороняється. Раніше система була ускладненатим, вимагали величезний пакет документів. Для отримання субсидії основнимидокументами були: заява на призначення житлової субсидії, декларація продоходи, довідка про всі доходи (зарплата, пенсія, допомога, аліменти тощо)кожного, прописаного в житлі, спеціальна довідка ф-3 для призначення житловоїсубсидії, а також інші документи, що підтверджували майнове становище.  Також це могли бути документи про правовласності на автомобіль, довідки про дохід членів родини, не прописаних у квартирі,але які перебувають у родинних відносинах з особою, на яку оформлюєтьсясубсидія. Субсидія, як правило, не призначалася за наявності боргу з квартплатина момент оформлення субсидії. Більш того, Положення про призначення субсидій вдеяких випадках передбачало навіть попереднє відвідування квартири соцінспекторами.

Тепер критерій для отриманняправа на субсидію буде лише один - дохід сім'ї. Органи соцзахисту перевіряютьдостовірність даних вже після призначення субсидії, отримуючи необхідну інформаціювід Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду, а також від організацій,які надають комунальні послуги. Якщо декларант помилився (невеликірозбіжності), то соцпрацівники його поправлять, а якщо він збрехав, то внаступний місяць повинен буде відшкодувати подвійний розмір субсидії.

У разі зміни обставин (змінакількості проживаючих у квартирі, зміни переліку комунальних послуг, покупкадорогих товарів або послуг) громадянин зобов'язаний протягом місяця повідомитипро це органи соцзахисту.

Бланки заяви та деклараціїдля отримання субсидії повинні виготовити і доставити в квітні і жовтнівласникам квартир і будинків підприємства, що постачають газ, електрику таопалення (у столиці це "Київгаз" та "Київенерго").

Субсидії призначаютьсявідразу на 12 місяців, а не на опалювальний сезон. Після закінчення цьоготерміну не потрібно знову подавати документи для отримання субсидії - дієавтоматичний принцип надання субсидії на новий період (якщо не зміниласяситуація з доходами і майном). Подавати документи слід до Управління праці тасоцзахисту населення за місцем реєстрації. Заяву та декларацію можна надіслатипоштою.

За субсидією повинензвернутися член сім'ї, на якого відкрито особовий рахунок на оплатужитлово-комунальних послуг. Також уряддозволив звертатися за субсидією громадянам, котрі орендують житло і оплачуютьза комунальні послуги. Для цього вони повинні показати письмовий договіроренди житла.

Звертатися за субсидіямиможуть ті сім'ї, у яких витрати на оплату ЖКП, виходячи з соціальних норм, перевищуютьрозмір фактичного платежу. Для довідки: соціальна норма житла - 13,65 кв. м наодну людину + 35,22 кв. м на сім'ю. Соціальні норми на сім'ю з двох осіб: 62,52кв. м житла, 130 кВт / год на місяць і 1,6 куб. м гарячої води на одну людину.

Дозволяється звертатися засубсидією:

  • Власникамдвох квартир, двох автомобілів;
  • Тим,хто здає в оренду житло;
  • Тим,хто робить покупки на суму до 50 тис. грн;
  • Членамсімей, де є безробітний (працездатний, що не перебуває на обліку на біржіпраці, і не навчається).

Останні записи