Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2018, 17:03

Що таке Акселератор і чому потрібно проходити програму акселерації?

Кандидат юридичних наук, патентний повірений України

Бізнес-модель Акселератора, що це і з якою метою їх створюють.

На сучасному етапі розбудови нашої держави вагомуроль відіграє залучення інвестицій на розвиток бізнесу. Окрема увага уцьому процесі надається стартапам які створюються на підставі ідей, щовдосконалюють, спрощують окремі процеси або інновацій в різних сферах бізнесу.

У пошуку інвестицій

З цією проблемою раночи пізно стикаються 98 відсотків стартапів. На цьому кроцінеобхідно зрозуміти які це повинні бути інвестиції: державні або приватні і якслідство в якому напрямку діяти. Під держаними інвестиціями що залучаються устартапи, в даній статті я розумію, як державні програми з інвестування малогота середнього бізнесу, грантові програми частиною яких є держава. Якщо миговоримо про приватні інвестиції то можливостей щодо їх залучення досить більшеніж державних, але й критерії відбору проектів доінвестування суворіші. Саме з цією метою і створюється акселераторексперти, тренери, ментори якого надають вагому підтримку стартап-командамзнаннями, досвітом, інвестиціями для скорішого втілення у життя, на першийпогляд, неймовірних бізнес-ідей.

Відносини зАкселератором 

Найголовнішим критерієм відбору проектів наінвестування є людський фактор. Тобто професійні можливості та якості характерулідера команди стартапу. Спроможність будування ділові взаємовідносини напринципах довіри, відповідальності лідера команди стартапу з ментором,експертами та інвесторами Акселератора.  З метоюоцінки здібностей, праце спроможності в умовах стресу та дедлайнів, а такожнавчання та менторської підтримки проводиться освітній курс Акселератора “Стартта захист бізнесу”. Освітній курс складено з 4-х модулей занапрямками фінансів, проектування, захисту бізнесу, формування ефективнихстартап-команд, маркетингу та продажів. Навчальний програмоюпередбачено виконання домашніх та практичних завдань тренерівв коворкінгу Акселератора, пітчинг сесії на початкупрограми та на при кінці, а також написання дипломної роботи– бізнес-плану розвитку  стартапа. Крім того, вже на початкупроходження програми Акселератора є можливість в отриманні посівних інвестиційз метою перевірки ефективності бізнес-моделі стартапу. Для тих хто, вже доситьуспішно створював або керував бізнесом, але прагне залучити інвестиції нарозвиток інноваційної бізнес-ідеї, Акселератор передбачив скорочений курсосвітньої програми та назвав її “Проектування та інвестування стартапів”– пре-акселератор. В процесіпроходження передбачено пітчинг стартапів, експертна оцінка стартапу,консультації з менторами таінвесторами, майстер-класи від ключових тренерівАкселератора. Ця програма розрахована на два дні, та як за правило, длястартапів об'єднаних однією сферою бізнесу. 

Чому важливозвернутись в Акселератор та пройти відбір та навчання? 

Акселератор об’єднує нетільки експертів, тренерів, менторів для отримання підтримки у розвитку стартапа, а також об'єднує інвесторів,бізнес-ангелів, інвестиційні фонди у процесі інвестування стартапів.  Крімтого, Акселератор, за власні кошти  надає посівні інвестиції та перевіряєефективність роботи бізнес-моделі стартапу, рекомендує стартап до інвестуванняі таким чином гарантує успіх проекту, що викликає довіру,надійність в інвесторів щодо інвестування стартапів які пройшли програми  пре-акселератора та/абоакселератора. 

Попри те, що Акселератор, це досить новабізнес-модель підтримки стартапів і бізнесу в Україні активність та довіраінвесторів та стартап-команд міцнішає та зростає кожного дня.

Останні записи