Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.05.2020, 10:54

Для чого бізнесу університети?

Експерт напрямку "Освіта" "Українського інституту майбутнього"

Якщо ваш бізнес прагне зростати на високо конкурентному та технологічно орієнтованому ринку, то саме партнерство з університетом в організації досліджень може забезпечити виграшну стратегією.

У світовому контексті це питання розв’язане. Передусім для того, щоби впливати на ситуацію на ринку праці і вчасно знаходити потрібних спеціалістів.

Але крім того університети забезпечують зручний і оперативний доступ до результатів наукових досліджень. І дедалі більше саме ц функція стає все важливішою.

 Якщо ваш бізнес прагне зростати на високо конкурентному та технологічно орієнтованому ринку, то саме партнерство з університетом в організації досліджень може забезпечити виграшну стратегією.

Скажімо у Великобританії за даними Національного центру (NCUB) щорічно фіксується більше 103 тисяч фактів взаємодії між університетами і бізнесом. Найчастіше британські підприємці шукають новітнього обладнання для проведення досліджень, тестування продуктів чи контролю якості.

Хорошим прикладом такої співпраці є Центр електронної мікроскопії Університету Плімута (PEMC), Центр має історію співпраці з такими корпораціями як Langage Farm, Barden і Fine Tubes.

Звісно те саме обладнання. Що може зацікавити виробників коштує дуже дорого. І Плімут знайшов їх у Європейському структурному фонді. Аргументом для останнього стали наолагоджені контакти з бізнесом. Адже університет має ще такий козир як ION Studio. Студенти, що вивчають дизайн і архітектуру пропонуючи бізнесам широкий спектр послуг від графічного дизайну до створення фільмів.

Для інноваційних високотехнолонічних компаній університетське середовище є моделлю організації. Недарма свої офісні центри вони слід за Google називають кампусами

Менш очевидною, але тим не менш істотно складовою університет як механізм адаптації суспільства до невизначеності та історичної турбулентності.

Цікаво, що і університети навзаєм отримують переваги від такої співпраці

Дослідження, опубліковане в Journal of Science and Public Policy, показує, що науковці та дослідницькі групи, які співпрацюють з бізнес-організаціями, є більш продуктивними, і інтелектуальному та академічному плані. 

А для чого українському бізнесу університети? Особливо з огляду на те, що потужні компанії, які активно створюють нові робочі місця часто не можуть доручити випускнику навіть найкращого українського вишу конкретне робоче завдання. Оскільки випускники не знайомі із бізнес-процесами. Тож бізнес витрачає кошти на корпоративні університети і навчальні центри.

Оскільки на це запитання немає такої однозначної відповіді, то переформулюємо його інакше: яким має стати університет, щоби бути корисним українському бізнесу? Які для цього є передумови і можливості? А запитання на кшталт «що бізнес може зробити щоби прискорити зміни і скерувати їх у потрібному напрямку?» - із тих, які називається «із зірочкою».

Почнемо з того що можуть отримати від вищої освіти ті, хто створює робочі місця і додану вартість в теперішній ситуації? У кращому випадку – молоду людину, студента, який а) погоджується працювати у вашій структурі, за ту зарплатню, яку ви йому пропонуєте; б) має базові знання і сформований світогляд; в) готовий інтенсивно навчатися - переважно на робочому місці. У гіршому разі – ви отримаєте дезорієнтованого і невмотивованого співробітника або потерпаєте від кадрового голоду.

Є поодинокі випадки, коли бізнесу вдавалося скористатися R&D сервісом університетів. Наприклад, придбати в готову розробку або замовити дослідження. Формальні експертні висновки, які не варті навіть паперу, на якому написані, не згадуємо. Так само як оборутки з приміщеннями чи земельними ділянками ЗВО.

Концепція «Український університет нового покоління», підготована Українським інститутом майбутнього за участі залучених експертів із академічного середовища, власне, і покликана зорієнтувати і запропонувати певні варіанти відповідей і запросити ширше коло зацікавлених сторін до співпраці.

Отже що зміниться у разі реалізації запропонованих положень бізнес отримує можливість брати участь у стратегічному управлінні, впливати на рамку кваліфікації, зміст навчальних програм, теми наукових досліджень прикладного характеру. В результаті - отримає вмотивованих спеціалістів, готових до розв’язання складних проблем, нові технології, корисні моделі, винаходи, середовище для тестування гіпотез (щодо напрямків розвитку, нових продуктів і сервісів) на ранній стадії, інтерфейс для доступу сучасних наукових знань світового масштабу, додатковий канал промоції себе на глобальному ринку; точку заміру висхідних тенденцій; канал комунікації з поколінням, яке вже за 5-7 років буде визначати суспільні настрої, споживчі тренди.

Що для цього необхідно зробити тепер?

Ознайомитися з Концепцією, взяти участь у фахових дискусіях і тим самим - посприяти формуванню дискурсу трансформації системи освіти. Підтримати ті положення з яким є згода; надати пропозиції для розробки проєктів нормативно-правих актів, які закріплять нову реальність Включитися у програми підготовки нових лідерів академічного середовища. Приєднатися до тестування нових моделей в кількох пілотних університетах.

Одна з перших дискусій відбудеться вже 20 травня на платформі Українського інституту майбутнього.

Останні записи