Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.06.2010, 11:36

Чи може адвокат працювати за трудовим наймом?

Партнер, адвокат, патентний повірений

Мої витання. Мабуть когось зацікавить ця замітка.

Ілля Костін, Старший партнер Юридичної компанії «ПравовийАльянс»

  Коментар для Правового тижня:

  1. Чи може адвокат працювати за трудовим наймом? 

  На мою думку так.Поясню. Адвокат - це така професія, яка зовсім не схожа на інші. Якщо не братидо уваги процесуальний статус адвоката, передбачений законодавством, а проаналізуватитільки узагальнено суспільний статус цієї професії, то можна дійти висновку, щоадвокат  - це міст між державою тасуспільством. Держава існує завдяки законам, суспільство створює тавикористовує свої суспільні «закони». Розв’язання цієї діалектичної задачі й єосновним завданням адвоката.

  Тож чому адвокат неповинен бути у трудових відносинах с роботодавцем, якому необхідна йогодопомога? Які права адвоката можуть бути порушені роботодавцем на рівніобов’язковості (законності) їх виконання? Ніяких. Так, є неврегульованізаконодавством про адвокатуру питання щодо можливості одночасного існуваннятрудових обов’язків та обов’язків адвоката, але це не є невирішальною проблемою.Треба завжди пам’ятати - адвокатура перед усім.

  2. Щовідрізняє адвоката, який працює за трудовим наймом, від «звичайного»працівника?

  Мені незручновідповідати на це запитання, тому що я ніколи не був працівником з адвокатськимстатусом. Але звичайно, адвокат, який працює за трудовим договором - це людина,котра може не погодитися с вимогами роботодавця щодо виконання якогосьдоручення, яке (доручення) може суперечити, наприклад, правилам адвокатськоїетиці. При цьому існує питання застосування відповідальності за порушеннятрудового законодавства. Але, на мою думку, суд в такому разі надасть вірнуоцінку. Не може існувати в правовому полі дозвіл на порушення законодавства. Цяколізія існувати не повинна.

  3 . Як забезпечуються професійні правата незалежність адвоката, який працює за трудовим наймом?

  Ці правазабезпечуються тільки адвокатом самостійно. Закон про адвокатуру не надаєвідповідей на ці запитання. Роботодавець повинен чітко розуміти, що він наймаєна роботу людину зі спеціальним процесуальним статусом. Цей статус даєможливість на існування спеціальних прав у цієї людини, крім того, часто роботодавецьнаймає робітника саме «за існування прав», які надаються йому завдякиприналежності до адвокатури. 

Останні записи