Закон України «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень»!

Нещодавно прийнято Парламентом та підписано Президентом Закон України «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень» (№ 1507-VI ). Вводиться в дію з 1 січня 2010 року.

 

У кримінальному праві, існування принципу «необоротність покарання» стоїть на одному рівні з «не покаранням не винного». Саме прийняття цього Закону еволюційно продовжує впровадження принципу «необоротність покарання» у кримінальному праві. Змінилося суспільство, змінилися цивільно-господарські відносини, багато чого змінилося, але існування інституту покарання відносно юридичної особи у нашій країні не існувало. Між тим, практикуючим юристам вже давно було зрозуміло, що відповідальність повинна поширюватися не тільки на посадову особу підприємства, а також безпосередньо на саме підприємство, яке є допоміжним інструментом у злочині та отримує певні переваги. Не може бути інших думок, прийняття цього Закону – це спроба ведення  до українського правового поля інституту кримінальної відповідальності юридичних осіб.

 

Я оцінюю коментований Закон як позитивний. Він безумовно надасть нам ще більше роботи.

 

Переваги та недоліки покаже практика. Нажаль, у нашій країні у багатьох випадках ефективне застосування закону неможливе без практики. Буде багато помилок з боку судів, прокурорів поки Верховний Суд не надасть роз’яснення.

 

Але, на мій погляд, негативне вже є. У статті 11 «Підсудність справ стосовно юридичних осіб», передбачено, що справи стосовно юридичних осіб розглядаються місцевими загальними судами. Безумовно це є негативне явище. Загальні суди не є спеціальними судами, тому справи, у яких розглядаються господарські відносини, повинні слухатися у господарських судах. Я чекаю на велику кількість судових помилок. Ще одним негативним явищем є неможливість касації.