Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2017, 23:38

Деякі питання відстрочення та розстрочення оплати судового збору

Адвокат, голова Комітету господарського права і процесу Ради адвокатів Одеської області, керуючий партнер Юридичної компанії "CLS"

Аналіз застосування господарськими судами статті 8 Закону України «Про судовий збір» (на основі матеріалів практики Господарського суду Одеської області у 2016 р.)

Складно однозначно сказати чи є вказане одним з чинників зменшеннякількості звернень до господарських судів, про що 03.02.2017 р. булопроінформовано в ході засідання пленуму ВГСУ. Втім пригадується, що саме зниженнярівня навантаження на суддів зі зростанням ставок судового збору було визначенояк одну з цілей відповідних законодавчих змін.

Суд зазначив, що оскільки статтею 129Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіхучасників судового процесу перед законом і судом, в тому числі й органівдержавної влади, то самі лише обставини, пов’язані з фінансуванням установи чиорганізації з Державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів,призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою длязвільнення від такої сплати.

Клопотання УправлінняПФУ про звільнення від сплати судового збору за подання касаційної скарги напопередні судові рішення було відхилене і ухвалою ВГСУ від 31.10.2016 р.

Втім, зазначений випадок є скоріше поодиноким винятком, аніж тенденцією.

Аналіз практики повного абочасткового задоволення клопотань.

ГСОО протягом досліджуваного періоду винесено 15 ухвал , які досить умовно можна поділити на такі групи:

Протилежна позиція зумовлюєілюзорність права на судовий захист, особливо для значної кількості суб'єктів малого тасереднього підприємництва.

Останні записи