Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.03.2011 15:04

Про стан інфраструктури трансферу технологій у США

Патентний повірений, тренер програми РАДА USAID, FDI-професіонал

Найрозвиненіша країна світу - заокеанські Сполучені Штати Америки. Що ця країна найуспішніша у світі? Відповідь: технології (у т.ч. комп.програми) та їх дієвим трансфер (комерціалізація).

Найрозвиненіша країна світу - заокеанські Сполучені Штати Америки. Що ця країна найуспішніша у світі? Відповідь: технології (у т.ч. комп.програми) та їх дієвим трансфер (комерціалізація).
Найрозвиненіша країна світу - заокеанські Сполучені Штати Америки. Що ця країна найуспішніша у світі? Відповідь: технології (у т.ч. комп.програми) та їх дієвим трасфер (комерціалізація).

Короткий аналіз ТТ у США
•Системі трансферу та комерціалізації технологій у США приділяється найбільша увага у світі:
•До 30% ВВП у США формує інтелектуальна власність, операції з брендами, інноваційними та високими технологіями, а також патентами, що щороку приносять у країну більше 4 трильйонів доларів
•Трансфер технологій у США, в загальному, включає в себе ідентифікацію перспективних технологій, технічних рішень, інвестування у їх розробку (впровадження, трансфер) та вивід нового товару (послуги) на ринок, його (її) маркетинг.
•В США – трансфер технологій = комерціалізація технологій – це «перевід» розробки із галузі фундаментальних досліджень до ефективного практичного впровадження (як шляхом передачі технології, так і шляхом самостійного її освоєння). Ці поняття – тотожні для них.

Підґрунтя для розвитку інфраструктури ТТ у США
•законодавчо-нормативна база: закон Бай-Дола (1980р.) – встановлення зв’язку – “наука-бізнес” – стимулювання проведення наукових досліджень, стимулювання створення інноваційних спільних підприємств, старт-ап та спін-офф компаній, ліцензування та передачі технологій;
•інвестиції – державні, приватні, венчурні фонди.
•всебічний розвиток інтелектуальної власності
•дієві наукові розробки, технології…

Інфраструктура ТТ у США
 
Злагодженість роботи учасників ТТ у США, приклад взаємодії (1)
•Наприклад, Адміністрація малого бізнесу (SBA) надає гранти на інноваційні проекти (150 тис. дол.) – учасник, вигравши грант, веде дослідження доцільності освоєння розробки – (підключаються бізнес-консультанти, інноваційні менеджери), здійснює її патентування (підключаються патентно-юридичні фірми).
•Надалі, на наступному етапі програми існує можливість продовження фінансування інноваційного проекту за умови співпраці із науково-дослідною установою (університет) – проведення лабораторних, клінічних досліджень, створення дослідного зразка (прототипу), фінансування складає від 500 тис. дол.
•Успішні результати реалізації двох етапів програми саме по собі є маркетинговим ходом, оскільки SBA є шанованою установою, що має зв’язки із венчурним капіталом, банками та ін. джерелами фінансування.

Що можна було б перейняти в Україні
Для подальшого розвитку моделі мережі трансферу технологій (технологічні запити, пропозиції, техноаудити)
Створення мережевої соціальної спільноти із залученням фахівців різних галузей – науковців, представників бізнесу, фінансових аналітиків, патентних повірених, оцінювачів, інвесторів, маркетологів задля аналізу тієї чи іншої технології (за запитом, пропозицією), обміну досвідом, в т.ч. через участь у наявних соціальних мережах – як можливий результат - створення спільних інноваційних проектів між учасниками. Просування послуг сітки в мережі інтернет.
Взаємодія сітки трансферу технологій із іншими учасниками інфраструктури ТТ в Україні, наприклад, із ТПП України при проведенні спеціалізованих виставок технологій; із патентними повіреними в разі необхідності отримання правової охорони та захисту технологій; із венчурними фондами, програмами науково-технічного співробітництва (допомога у складанні заявок на фінансування, на участь), бізнес-школами – н-д: складання інноваційних бізнес-планів.
Створення віртуального інноваційного бізнес-інкубатора, програми “софт-лендінг” для іноземних компаній, що розмірковують над розміщенням своїх промислових потужностей в Україні (роз’яснення з позицій пільг та преференцій для ПІІ в Україні), запровадження пільг патентно-активним підприємствам  у оподаткуванні чи отриманні податкового кредиту тощо.
Співпраця із “заокеанськими” асоціаціями технологічних менеджерів, обмін досвідом.
Взаємодія із наявними клієнтами сітки – “нагадати про себе”.
Звісно, формування системи трансферу технологій має стати завданням державної ваги й стратегії України - лише тоді можемо перейти до поступального рівня, та, зрештою, дійти до рівнів швидкого росту та становлення. Проте, на практиці, лише гучні заяви та якійсь незрозумілі заходи, які не мають жодного логічного завершення…


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]