Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.01.2024 15:14

Як підприємцю збільшити прибуток у 2024 році

Засновник Fibermix та Savex Minerals

Велика війна – великі виклики і для бізнесу. Підприємці за ці 2 роки звикли боротися.

І всупереч усім труднощам, більше половини СЕО компаній прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2024 році. Є 5 складових, що на мою думку, мають допомогти не просто вистояти у воєнні часи, а і збільшити прибуток компанії. 

1. Вихід на зовнішній ринок.

На початку повномасштабної війни український бізнес зазнав значного удару. Втрати склали майже 83 млрд доларів. Ринок просів і зараз його розвиток значно обмежений. Постійна зовнішня загроза, призводить до зменшення купівельної спроможності українців. І, хоча наш ринок має значний потенціал для розвитку, саме зараз підприємцям слід звернути увагу на альтернативні варіанти – зовнішні ринки. 

Український бізнес почав активно задивлятися в сторону Заходу ще під час ковіду. Карантинні обмеження та зменшення європейського виробництва призвели до того, що західні партнери почали шукати постачальників за кордоном, а підприємці вміло скористалися можливістю. Наприклад, саме в цей період наша компанія вийшла на ринки Польщі, Латвії та Болгарії.

З початком повномасштабної війни в Україні особливо відчули що західний бізнес дійсно готовий допомагати. У світі з’явився тренд на Made in Ukraine.
Загалом зараз приблизно 70% від всіх наших замовлень – з Європи. До початку війни їх було 35%.

Підприємцям, які хочуть вийти на зовнішні ринки варто зайвий раз приділити особливу увагу якості та технологіям. Бо з моменту старту за кордоном, це вже не тільки про бізнес, а і про імідж України на міжнародній арені. Не можна підвести партнерів та підірвати довіру.

Ключ до успіху на іноземних ринках – завжди дотримуйтесь зобов’язань. Ідеальна формула: якість + швидкість + сервіс.

Насправді ця формула успішно працює і на внутрішньому ринку, та давно знайома нашим бізнесам. Взагалі, на мою думку, українські підприємці вже багато в чому навіть обігнали західних партнерів і в якості, і в сервісі.

2. Збільшення обсягів виробництва.

Цей пункт неминуче випливає із попереднього. Підприємцям, які планують експансію за кордон – варто готуватися до збільшення обсягів продукції. Наприклад, минулого року в нашій компанії було значно більше замовлень, ніж можливостей. І доводилося просто відмовлятися від великих закордонних контрактів. Тому напередодні нового сезону закупили нове обладнання, з ним підприємство вироблятиме на 60-70 тонн продукції більше. Це дозволить покрити запит, як внутрішнього, так і зовнішніх ринків.

Обладнання це завжди фінансові вкладення. Якщо наразі ресурси обмежені – варто звернутися до державних грантових програм, або розглянути можливість кредиту.

3. Диверсифікація, нова продукція.

Розширюватися варто не тільки в об'ємах виробництва, а і у лінійці товарів. Це однаково важливо для всіх ринків.

Звісно, українці готуються до великої відбудови держави, і відбудова неминуче станеться. Підприємці ж очікують великий попит у різних дотичних до будівництва сферах. Потенційно необхідну продукцію треба створювати вже зараз, знайомити аудиторію, інтегруватися в ринок.

Чим більшим буде асортимент компанії, тим більшим буде її потенціал.

Тому варто продовжувати пошук нових напрямів, а до генерації ідей залучати не лише топ-менеджерів, а всіх співробітників.

Важливо створити умови довіри, в яких кожен працівник зможе прийти зі своєю ідеєю. А керівництво, своєю чергою, має ці ідеї розглянути.

4. Люди – пріоритет №1.

У 2024 році варто активно інвестувати в команду. Зараз багато обговорюють питання дефіциту кадрів, особливо кваліфікованих співробітників. В 2023 році чверть опитаних бізнесів відчували нестачу працівників. Збільшуючи об'єм виробництва, неминуче збільшується і необхідна кількість людей. В нашій компанії, наприклад, готуються залучити додатково 10-12 співробітників в цьому році.

Кваліфікація дуже важлива. Знаю про деякі компанії, які мають таке ж обладнання як у нас, проте не досягають потрібних результатів, просто через недостатній рівень кваліфікації співробітників.

Проте, варто не лише підібрати професійну команду, а і правильно мотивувати, не допустити відтоку працівників. Це питання і фінансів також. Нашій компанії майже в 5 разів дешевше зберегти команду, розвивати її та навчати, ніж залучати взагалі нових людей.

5. Оточення визначає успіх.

Зараз, як ніколи, важливі якісні та швидкі комунікації з людьми, які мають схоже з вами світобачення і мотивують до розвитку. Підприємцям варто тримати руку на пульсі, вивчати успішні кейси, знайомитися з лідерами компаній та комунікувати. Саме нетворкінг може вирішити питання багатотонних замовлень та ціни сировини.

Де шукати потрібні контакти? Це і бізнес-клуби, і освітні центри, які збирають спеціалістів зі всієї країни та з-за кордону. 

Інвестиція в оточення – інвестиція в розвиток. І це стосується не лише бізнесу, а і, наприклад, спорту, хобі.

Тісні бізнес-комунікації надають доступ до  інформації, яку просто так не знайдеш в інтернеті і не завжди прочитаєш у книжках. Це працюючі на практиці лайфхаки від людей, які знають свою справу і досягли в ній успіху. Яка ціна таких порад? Вони безцінні.

Всі ці 5 складових, на мою думку, дозволять підприємцю вистояти та збільшити прибутки у 2024 році. Проте, звісно, за умови достатнього рівня власної мотивації, віри у свою справу, готовності працювати і долати виклики та форс-мажори. Бо форс-мажори неминуче будуть. І це – також частина бізнесу.

Якщо підприємці подолали кризу лютого-березня 2022 року і продовжують розвивати існуючі та стартувати нові бізнеси – то і на всі нові можливі виклики сил має вистачити.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]