Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2019 19:54

Які порушення найчастіше виявляються при виїзних податкових перевірках

Типові порушення, які виявляють ревізори у платників податку під час проведення податкової перевірки.

Податкова перевірка - це основна форма податкового контролю, яка являє собою комплекс заходів, що проводяться уповноваженими державними податковими органами з контролю за дотриманням чинного законодавства про податки і збори.

В ході здійснення процесуальних дій податкові органи здійснюють контроль за правильністю обчислення, своєчасністю і повнотою сплати (перерахування) податків (зборів) в бюджет.

В ході проведення виїзних податкових перевірок виявляються різні порушення бухгалтерського та податкового обліку, різноманітні схеми ухилення від сплати податків. Розглянемо найбільш поширені помилки платників податків і схеми, які останнім часом розкривають перевіряючі.

Найпоширеніші порушення - це використання в діяльності сумнівних контрагентів. Причому під ці порушення підпадають платники податків, які навмисно використовують фірми для збільшення витрат і виведення грошових коштів, і платники податків, які не здогадуються, що їхній контрагент має ознаки сумнівності. Якщо в першому випадку все ясно і завдання перевіряючих - довести цю схему, то в другому випадку вже виникає обов'язок платника податків довести перевіряючому реальність угод і прояв належної обачності раніше укладених угод із контрагентами.

Причому надання пакету первинних документів, куди входять договори, ТТН, податкові накладні недостатні для підтвердження реальності витрат. Потрібно буде доводити весь ланцюжок руху товарів або послуг від такого контрагента до кінцевого споживача.

Дуже багато порушень, пов'язаних з оформленням документів від постачальників. Це відсутність підписів, печаток, використання старих бланків, що призводить до неприйняття витрат і відрахувань з ПДВ. З урахуванням того, що виїзна перевірка проводиться за 3 роки (1095 днів) діяльності платника податків, сума іноді виходить чималенька і, звичайно, неприємно, що дані помилки виникають через звичайну неуважність працівників платника податку.

Порушення зі списання витрат, які виникають у великих холдингах або групах компаній. Для платника податків холдинг - це єдине ціле. Але по своїй суті холдинг складається з декількох організацій з різними видами діяльності. Кожна з цих організацій - окрема юридична особа. Але коли у холдингу виникають загальні витрати на рекламу, проведення виставок, на навчання співробітників, канцелярські товари, вони, як правило, в повному обсязі списуються на одну організацію. Однак згідно з нормами закону дані витрати розподіляються пропорційно виручці кожної організації. Тому витрати, які не відносяться до діяльності об'єкта аудиту, не приймаються. А у великих холдингів даний вид витрат досягає чималих сум.

Порушення при відсутності у платника податків документів. Багато покладаються на те, що якщо при проведенні виїзної податкової перевірки не надати документи, посилаючись на пожежі, затоплення, розкрадання, то і перевірки не буде. Це є помилковим думкою. У даній ситуації платнику податку  буде запропоновано відновити за конкретний час всі документи. Якщо документи не будуть відновлені, то діяльність платника податків перевірять за аналогічним платником податків.

Порушення при приєднанні збиткових підприємств. Найчастіше великі компанії приєднують до себе збиткові організації. Це відбувається по ряду причин. Тут використовуються і всілякі схеми ухилення від сплати податків, і заниження прибутку за рахунок витрат, щоб допомогти організації. Але в даному випадку ми розглянемо порушення, яке часто допускається при підтвердженні цих витрат. Організація, приєднуючи до себе збиткову компанію, вважає, що всі збитки даної компанії підтверджені і перевірені виїзними або камеральних перевірками.

По суті це так, адже до збитків завжди насторожено ставляться податкові органи. Але організація забуває, що, зменшуючи свій прибуток на чужі збитки, вона знову зобов'язана буде їх підтвердити при проведенні виїзної перевірки її діяльності. Організації вступають в суперечку з перевіряючими за фактом того, що збиток раніше був підтверджений, і відмовляються надавати підтверджуючі документи. Підсумок: перевірка завершена, документи не представлені, збитки були зняті. Даний спір закінчується в суді - і не завжди на користь платника податків.

Порушення по витратам, які не прописані в обліковій політиці.

Підприємства розробляють облікову політику відповідно до специфіки своєї діяльності. Але іноді ця специфіка змінюється, чого не можна сказати про облікову політику. Наприклад, організація не прописувала в обліковій політиці непрямі витрати: їх просто не було у організації.

Але діяльність пішла в іншому напрямку, з'явилися нові замовлення, нові витрати, в тому числі і непрямі. Організація приймає і відображає дані витрати. При проведенні перевірки витрати, які не прописані в обліковій політиці, прийняті не будуть. Завжди приділяйте особливу увагу обліковій політиці, нехай там краще буде прописано багато зайвого, на ваш погляд, чим цього зайвого там не опиниться зовсім.

Схеми ухилення від оподаткування, розкриваються при виїзних перевірках. Схем багато, і з кожним роком їх стає ще більше:

дроблення бізнесу: створення великої кількості організацій, що працюють  з граничним лімітом по виручці;

реєстрація в якості індивідуальних підприємців своїх же працівників і списання від них неіснуючих витрат;

ведення діяльності з взаємозалежними особами при контрольованих операціях та ін.

Порушення і схеми, які виявляються під час перевірок, різні, і всі їхні описати складно. Мною були розглянуті незначні помилки, які найчастіше призводять до великих донарахувань податків. Сподіваюся, в своїй роботі ви їх не допустите або виправите, не чекаючи виїзної податкової перевірки.

 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]