Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2019 19:09

Дослідча перевірка бізнесу - ефективний інструмент тиску...

Тенденція порушення кримінальних справ проти підприємців різко посилилася останнім часом.

Незважаючи на гучні заяви влади про підтримку бізнесу державою, тиск силових структур на підприємців тільки збільшується. Однак, досить часто в ЗМІ офіційно заявляється про відмову від необґрунтованого кримінального переслідування в сфері підприємницької діяльності. Але на практиці кількість кримінальних справ за економічними статтями на жаль не зменшується. Особливо можна виділити такий інструмент впливу на бізнес, як дослідчі перевірки (скасовані ще в 2012 році в зв’язку з прийняттям нового КПК України).

Найбільш відомою новелою прийнятого Кримінально-процесуального кодексу в 2012 році стало скасування інституту   дослідчої перевірки та стадії порушення кримінальної справи. Їх замінено загальним етапом досудового розслідування, який, до речі, і раніше існував у старому Кримінально-процесуальному кодексі (далі КПК України).

Проте, законодавець вклав в нього дещо інший зміст -  зараз під ним слід розуміти  «стадію кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне провадження  до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта».

Звертаю увагу! Досудове розслідування зараз розпочинається не з винесення офіційного документу -  постанови про порушення кримінальної справи чи проведення сукупності дослідчих дій у вигляді дослідчої перевірки, а з внесення до бази даних відомостей, що містять на думку заявника, потерпілого  чи правоохоронців, ознаки кримінального правопорушення.

Варто підкреслити, що законодавці запровадили лише новий кодекс, але стара правоохоронна система залишилась, як і залишились люди, що в ній працюють. Одним із головних вад цієї системи було і є, перевірки, що проводяться за повідомленнями про злочини або наявності інформаційного джерела у вигляді слідчих дій до внесення відомостей про злочин у ЄРДР, і на жаль ведуться вони перед порушенням кримінальної справи. Відносно підприємців ці дії традиційно проводяться підрозділами Національної поліції, податкової міліції та інших правоохоронних структур. При цьому особи, уповноважені виконувати закон і стежити за його дотриманням, часто самі ж його і порушують. Так, багато співробітників правоохоронних органів чомусь вважають, що дослідча перевірка являє собою аналог кримінальної справи де слідчий має право проводити слідчі дії в рамках кримінального провадження.

В ході перевірки перевіряються сам факт наявності злочину та причетність до нього конкретних осіб. Тому арсенал використовуваних методів  оперативно-розшукових заходів особливий. Часто співробітники правоохоронних органів вимагають дачі пояснень, погрожуючи настанням кримінальної відповідальності за статтею 384 КК України (завідомо неправдиве показання) і статті 385 КК України (відмова свідка від давання показань ). Це явне зловживання, оскільки дослідча перевірка не є стадією кримінального провадження, а зазначені норми застосовуються тільки при відмові від дачі показань або давання завідомо неправдивих показань на стадії досудового розслідування відомостей, що внесені в ЄРДР.

На стадії дослідчої перевірки свідки дають пояснення, а не свідчення. Дача пояснень є суто добровільним заходом, і людина може в будь-який момент відмовитися що-небудь пояснювати. В своїй практиці стикаюся з подібними зловживаннями на превеликий жаль досить часто. Наприклад, співробітники правоохоронних органів загрожували директору підприємства на західній Україні залученням його і співробітників до відповідальності за вищевказаними статтями.

Часто допускаються порушення при обстеженні приміщень, яке співробітники правоохоронних органів чомусь плутають з обшуком. При обшуку можуть розкриватися закриті приміщення і замкнені шафи, при обстеженні - немає. При обшуку можуть заборонити спілкуватися один з одним і іншими особами, при обстеженні - немає. При обстеженні приміщення можна в будь-який момент піти, що неможливо при обшуку.

Особливо можна виділити проведення дослідчої перевірки в податкових справах. Через прогалини в законодавстві правоохоронні органи можуть порушити кримінальну справу, не чекаючи відповіді податкового органу про наявність чи відсутність податкового правопорушення. В моїй практиці був випадок, коли під час проведення перевірки слідчі тиснули на податковий орган з метою винесення податкових повідомлень-рішень із деталізацією порушень в акті планової документальної перевірки. Домогтися визнання відсутності складу злочину нам вдалося тільки через суд, після чого штраф скасували, а кримінальна справа не була порушена.

При незаконних дослідчих перевірках підприємцям дуже важливо знати свої права і межі повноважень правоохоронних органів, які виникають після внесення відомостей до ЄРДР. Це допоможе уникнути провокацій і не помилитися, які згодом можуть бути витлумачені не на вашу користь. Для цього не робіть ніяких поспішних дій, не погоджуйтеся добровільно розкривати інформацію, яка може вам нашкодити.

Пам'ятайте, що дослідча перевірка не дає правоохоронним органам права проводити відносно вас слідчі дії, а будь-які порушення ваших прав можуть бути оскаржені. Оскільки, стадією кримінального провадження, є момент  внесення відомостей про кримінальне провадження  до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань ( ЄРДР).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]