Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2019 17:53

Хитрі схеми підвищення ціни (будівельна сфера) – частина І

Чесний і шахрай просто плутають поняття «моє» та «твоє». Один вважає перше за друге, а інший друге за перше.

Будівельна сфера завжди вважалася однією з найприбутковіших, а тому і однією з найнебезпечніших. І справа полягає не тільки в конкуренції, а й у високому ризику опинитися втягнутим в аферу шахраїв. Хоча сучасні шахраї винайшли масу способів, при яких клієнт, він же жертва, отримує бажане, але ціна при цьому буде вищою у кілька разів. Таким чином, звинуватити виконавця, а тим більше повернути свої гроші, практично неможливо - замовлення він виконав.

Схема №1

Ця "схема" (а по-іншому це й не назвеш) завжди користувалася особливою популярністю, і стосується вона кошторису. При складанні кошторису недобросовісний підрядник, швидше за все, завищить ціни на матеріали і обладнання, сподіваючись на те, що замовник просто не стане вникати в такі моменти. До того ж більшість замовників не належать до категорії великих, взагалі мало що розуміють в складанні кошторисів. Саме тому вони часто переплачують там, де більш досвідчені зможуть обійтися мінімальними витратами.

Отже, банальна "схема №1" на завищенні ціни на будматеріали в кошторисі легко розкрити і попередити. Досить вивчити розцінки на будівельному ринку перш, ніж приступити до розгляду кошторису. Зрозуміло, що ціни у всіх постачальників будуть різними, але відштовхуватися слід від мінімальної. Пояснюється такий принцип просто: практично всі підрядники мають своїх постійних постачальників, які роблять для них величезні знижки на матеріали. На ринку ж ціни представлені максимальні, тобто з найвищою накруткою.

Схема №2

Ця шахрайська схема №2 розрахована на самих легковажних замовників. Полягає вона в неправильних розрахунках. Тобто ціни на матеріали, послуги та обладнання в кошторисі вказані вірно, але ось загальні суми помітно завищені. Перевірити це можна на місці - калькулятор легко знайде помилку. Для самих ледачих є метод простіше і надійніше: відсканувати кошторис і перевести його в формат Excel. Зробити це можна за допомогою простої програми Finereader і самого банального сканера. Excel самостійно складе всі суми і підведе підсумок. Тут головне - проконтролювати правильність розташування значень.

Схема №3

Цим методом користуються вже більш досвідчені підрядники, які звикли до вітчизняної бюрократії. Суть його полягає в тому, що на кожному етапі будівництва у них виникає потреба підписати той чи іншій документ в який-небудь інстанціях, придбати ті чи інші матеріали, так як для цього типу місцевості його використання просто необхідно, і т.д. іншими словами, протягом усього будівництва потрібні додаткові вливання, які не прописані в кошторисі.

Досвідчені замовники швидко припиняють такі методи, адже, за великим рахунком, якщо у підрядника виникла необхідність в додаткових коштах, значить, що він врахував не всі витрати в кошторисі. А це, вже вибачте, проблема підрядника, але ніяк не замовника.

Як припинити цю нескінченну низку незапланованих витрат? В першу чергу важливо уважно вивчити кошторис. Тут повинні бути вказані всі можливі витрати. Більш того, окремим пунктом повинні бути прописані суми, які можуть знадобитися в ході будівництва. Цей розділ найчастіше позначають як "інше". Тобто в кінці кошторису додаються пункт "інше" і сума, яка попередньо обговорюється підрядником і замовником. При цьому підрядник повинен пояснити, на які потреби можуть стати в нагоді додаткові кошти.

Важливо знати, що в кошторисі враховуються три складових будь-якого будівництва:

- матеріали;

- робота;

- оренда техніки і транспорту.

Ось невеликий приклад складання кошторису на будівництво житлового будинку.

1. Земляні роботи. Зрозуміло, що перед початком будівництва необхідно підготувати котлован. Для цього потрібні техніка і транспорт. Це означає, що в цьому розділі будуть враховуватися тільки робота і оренда техніки.

2. Фундамент. В даному розділі можуть враховуватися абсолютно всі параметри: матеріали, роботи, транспорт. Під транспортом тут розуміється доставка матеріалів на об'єкт. З матеріалів необхідно буде придбати арматуру, цемент, пісок, щебінь. При розрахунку враховується площа робіт, а в кошторисі всі етапи зведення фундаменту вказуються в хронометричних порядку, тобто:

- доставка арматури і матеріалів;

- відсипання щебенево-піщаної подушки;

- бетонування фундаменту.

Потім вказується вартість матеріалів і підсумкова вартість всього етапу.

Зведення стін.

Улаштування покрівель.

Оздоблювальні роботи.

Три останні етапи по оформленню в кошторисі практично не відрізняються від розділу "фундамент".

Заключним розділом в кошторисі повинен бути розділ "інше". У нього входять всі моменти, які не належать до попередніх етапів і в той же час можуть прийняти в них участь. Ось приклад: у розділі "інше" може бути вказана оренда тієї чи іншої техніки, яка дозволить підвищити якість робіт, якщо на те виникне потреба.

Тепер, коли недосвідчені замовники отримали загальне уявлення про складання кошторису і зрозуміли, що перевірити її самостійно не так-то складно, слід уточнити ще одну важливу деталь - договір. Саме договір є юридичним документом, який повинен гарантувати захист інтересів обох сторін. Якщо договір складений неправильно, то ніяка кошторис не зможе виступити доказом обману з боку підрядника.

Але перш ніж приступити до розгляду договору, повернемося до схеми №3 - додаткові вливання на кожному етапі. Так ось, уникнути обману в цьому плані просто: достатньо в договорі прописати пункт про те, що підрядник зобов'язується вкластися в той розмір фінансового забезпечення, який прописаний в кошторисі, підрядник не має права вимагати додаткового фінансування, а будь-які додаткові витрати, не прописані в кошторисі, повинні нестися саме підрядником. Зрозуміло, що при такому договорі підрядник постарається врахувати всі можливі і неможливі витрати в кошторисі, тому при вивченні кошторису важливо переконатися, що тут не вказані такі пункти, як "доставка піци" або "масаж будівельникам".

- визначають предмет договору;

- визначають терміни договору.

Іншими словами, в договорі слід якомога більшу увагу приділити саме цим факторам. У кожному їх пунктів важливо вказати всі його складові. Однак, наступна інформація буде підготовлена в іншій частині статті, яка буде незабаром написана та підготовлена для читачів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]