Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2023 10:46

Огляд цін на металопрокат на зовнішніх ринках

Комерційний директор Національної мережі металоцентрів VARTIS

Згідно світових показників, споживання сталі у 2023 році падає, далі ситуація буде залежати перш за все від відновлення світових економік. Чому так відбувається та що нас очікує восени?

На зовнішніх ринках з березня 2023 року ми спостерігаємо систематичне падіння ціни на сировину. Це стосується залізної руди, металолому і всього, що залежить від цих двох складових сировини: заготовки під листи (сляби), квадратної заготовки, що використовується для виробництва сортового та фасонного металопрокату.

Драйвером світових цін на металопрокат є Китай. Від Китаю залежить велика кількість інших великих ринків, для прикладу, таких як Туреччина. Сьогодні від ціни на металопрокат у Туреччині на весь асортимент залежать ціни і в Україні.

Ціна на внутрішньому ринку України – це повний паритет цін на зовнішніх ринках.

З чим пов’язане світове падіння цін

Така негативна тенденція падіння цін пов’язана зі світовою рецесією, яка почалася ще в 2022 році в країнах Східної Азії і у 2023 році відчувається в країнах Європи.

Рецесія – поступовий економічний спад в усіх галузях економіки. Люди менше почали заробляти та менше витрачати, в тому числі і на купівлю нерухомості.

Іншими словами, відбулося значне зменшення купівлі квадратних метрів і, відповідно, падіння попиту на металопрокат.

Вже з середини серпня ми спостерігаємо поступове зростання цін на лом в Туреччині. А це означає, що всі похідні, такі як «заготовка» та готова продукція теж буде відкоригована в сторону збільшення.

На мою думку, у вересні ми побачимо підвищення цін а межах 15-30$ за тонну у звязку з позитивною динамікою цін на лом.

Зазвичай, зміна цін відбувається 1-2 рази на місяць, заводи-виробники коригують ціни і, відповідно, відбувається коригування на вторинному ринку. Коливання цін становить в межах 0,5 -1%, хоча бували й значні зміни, на рівні 10%. Це не є стала цифра і вона постійно різна.

Тому дуже важливо спостерігати і вести аналітику, завдяки цьому будувати прогнози якою буде ситуація в тому числі на українському ринку на найближчі 2-3 тижні. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]