Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2024 18:40

Ломбарду не допоміг виконавчий напис нотаріуса на іпотечну квартиру

На сьогодні ломбарди взяли на озброєння такий спосіб захисту як виконавчий напис нотаріуса.

Активно застосовує його в спорах з боржниками. Якщо в тебе, читач, є несплачений борг ломбарду та погрожують виконавчим написом - не бійся, наведу приклад одного зі своїх клієнтів, продемонструю підстави для скасування виконавчого напису та відповім на актуальні питання! 

У будь-якому разі, поки напис не скасувати у суді він діятиме проти боржника, оскільки буде підставою для відкриття виконавчого провадження з одночасним накладенням арешту на рахунки, майно та продаж майна на електронних торгах СЕТАМ.

Отож, це рішення районного суду. Суть у тому, що в клієнтки був договір позики за яким виник борг, ломбард звернувся до приватного нотаріуса та отримав виконавчий напис. Після цього ломбард звертається до приватного виконавця для примусового погашення боргу шляхом відкриття виконавчого провадження за написом з подальшим продажем іпотечної квартири у рахунок погашення боргу. 

Вимоги клієнта в суді обґрунтував тим, що договір на підставі якого виникла заборгованість (договір позики) не був нотаріально посвідчений. Також вказав, що сума боргу ломбардом не підтверджена та не є безспірною. До подачі документів до суду також звернувся з окремою заявою про забезпечення позову, в якій просив зупинити виконавче провадження (в подальшому було зупинено). Представник ломбарду заперечував проти задоволення вимог моєї клієнтки, вважав все законним – борг є, потрібно сплатити. 

Особливість судового розгляду полягає в тому, що суд заслуховує позицію позивача (мого клієнта),  заслуховує позицію відповідача (ломбарду), досліджує усі обставини, враховуючи чинне законодавство, судову практику Верховного Суду з аналогічних правовідносин та розглядає справу. По таких категоріях справ багато залежить від адвоката боржника, як він будує свою позицію, які доводи наводить у суді. 

ВІДЕО В ТЕМУ: КАК ВЫБРАТЬ АДВОКАТА ДЛЯ СВОЕГО ДЕЛА 

Слід зазначити, щоб отримати виконавчий напис кредитор (ломбард) повинен надати нотаріусу певний перелік обов'язкових документів, які нотаріус перевіряє, тільки після цього вчиняє виконавчий напис. Для повного, об'єктивного розгляду справи потрібно витребувати через суд дані документи (копії) від нотаріуса, щоб вони були у матеріалах справи. Для цього потрібно подати до суду відповідне клопотання, що я і зробив, а суд необхідні документи витребував.  

Оскільки сума боргу була незначна (до 300 тис. грн.) розгляд справи тривав близько 2 місяців і відбувався у спрощеному порядку (без участі сторін). Хоча за клопотанням позивача суд може викликати сторін у засідання, наприклад для надання пояснень.  

Звертаю увагу на 2 основні моменти:

- виконавчий напис нотаріуса приймається виключно по нотаріально засвідченим документам (договір позики), а тому з ломбардом такий договір має бути нотаріально посвідченим, якщо ні – виконавчий напис нотаріус не має права приймати, а у разі прийняття, останній підлягає скасуванню у судовому порядку (визнано таким, що не підлягає виконанню);

- розрахунок заборгованості (документ первинної бухгалтерської звітності (обліку)), з якого нотаріус може встановити дійсний розмір боргу (часто в цьому розрахунку трапляються помилки, якщо така є та впливає на розмір боргу – це підстава для скасування виконавчого напису). По справі клієнта якраз і був відсутній нотаріально посвідчений договір, на підставі якого виникла заборгованість, а розрахунок заборгованості, наданий ломбардом не підтверджує суму боргу. Суд застосував відповідну практику Верховного Суду, зокрема – якщо  нотаріусу був наданий формально вичерпний перелік документів, це ще не означає, що кожен з них містить в собі повну інформацію. 

За результатом розгляду справи суд підтримав мою позицію та визнав виконавчий напис нотаріуса таким, що не підлягає виконанню. Тобто, - напис не має юридичної сили, клієнт переміг!

Відео в тему: ОБЗОР ДЕЛ ОМЕНА ИСПОЛНИТЕЛЬНОЙ НАДПИСИ НОТАРИУСА 2023 - МАРТ 2024  

Також надам відповіді на часті питання по даній темі. 

Чи потрібно подавати заяву про забезпечення позову у таких справах?  

Залежить від того, чи є у боржника банківська картка з якої кожного місяця може відбуватися списання коштів у погашення заборгованості. Якщо є, тоді потрібно на час судового розгляду зупинити виконання напису і тим самим стягнення коштів щомісячно з карти - це і називається забезпечення позову.  

А якщо карти немає та відсутній інший ризик для боржника щодо невиконання останнім напису (погашення боргу), тоді можна обійтись і без забезпечення. 

ВІДЕО У ТЕМУ: Обеспечение иска: первый шаг для защиты имущества от коллекторов, МФО и банков

З яких підстав суд може визнати виконавчий напис нотаріуса таким, що не підлягає виконанню? 

Дві “традиційні” підстави - це (1) відсутність нотаріально посвідченого договору, за яким виникла заборгованість та (2) наданий кредитором розрахунок заборгованості не підтверджує суму заборгованості. Навіть з однією з цих підстав суд скасує виконавчий напис! 

Також сильними підставами є: відсутність факту отримання боржником від кредитора письмової вимоги про повне погашення заборгованості.  

Як отримати документи, які ломбард надав нотаріусу для отримання виконавчого напису?  

Двома способами:

- звернутися до нотаріуса із заявою про надання інформації для отримання відповідних копій (він скоріш за все відмовить, оскільки це нотаріальна таємниця). 

- подати клопотання до суду про витребування документів (традиційна процедура в таких категоріях справ). Після витребування, вивчи документи, знайди помилки, тим смим підсилиш свою позицію по справі.  

Скільки по часу суд розглядає такі справи?  

Якщо борг до 400 тис. грн., термін розгляду не повинен перевищувати 2 місяців. Якщо перевищує озвучену суму, тоді розгляд може тривати дещо більше, до 6 місяців у суді першої інстанції. Якщо апеляція - тоді ще додай 2-4 місяці, а якщо буде перегляд у касаційному суді (Верховний Суд) - це ще близько 8-16 місяців.  

Також слід вказати, що бувають випадки, коли тривалий розгляд справи у суді буде на користь боржника, наприклад коли це іпотечне житло, згідно з чим, на час судового розгляду боржник має право безперешкодно користуватися житлом. Так сталось, що у моїй практиці є справа по скасуванню напису, яка триває вже більше 6 років. Увесь цей час клієнт користується будинком, виконавче провадження зупинено, а банк проти цього не може нічого зробити. Тому як правильно скасувати твій напис треба проконсультуватися з адвокатом, щоб не тільки отримати перемогу, але інші переваги.    

Чи може ломбард повторно отримати виконавчий напис нотаріуса, якщо перший напис суд вже скасував?  

Так, може отримати, це не заборонено законом, хоча у своїй практиці я такого не зустрічав. Отримати виконавчий напис - це не безкоштовно, а тому якщо вже один раз виконавчий напис скасували, повторно за гроші його отримати ломбарди не хочуть, дуже великий відсоток, що він буде скасований, оскільки договори позики як правило нотаріуси нотаріально не посвідчуються, а тому відсутня підстава для видачі напису. 

Який строк звернення до суду для скасування виконавчого напису нотаріуса?  

Три роки з моменту коли ти дізнався чи міг дізнатися про напис. Зазвичай про нього дізнаються коли виконавець блокує картки чи накладає арешт на майно боржника. Якщо з поважної причини пропустив цей строк - суд може його поновити за твоїм клопотанням. Вичерпний перелік таких причин відсутній, тому до них можна віднести: довгострокове відрядження, перебування у лавах ЗСУ, стаціонарне лікування і т.д. 

Якщо по виконавчому напису були стягнути гроші, що робити боржнику?  

При поданні позову про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає скасуванню, додатково проси суд повернути стягнути з тебе гроші. Суд розгляне ці вимоги, у разі скасування напису, стягне на твою користь кошти.  

А якщо ж вже скасував виконавчий напис, однак не просив суд повернути гроші, звернутися до виконавця та стягувача (ломбарду) з вимогою повернути гроші як безпідставно набуті згідно з статтею 1212 Цивільного кодексу. Якщо відмовлять, тоді дорога боржнику до суду про стягнення цих коштів. 

Якщо ломбард подасть апеляційну/касаційну скаргу?  

Буває і таке, однак це рідке явище. Якщо таке сталось, краще підключити адвоката, щоб подав відзив на апеляційну або касаційну скаргу та прийняв участь у розгляді справи, у тому числі шляхом проведення відеоконференції незалежно від місця знаходження боржника, адвоката.   

ВІДЕО В ТЕМУ: ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ: ЯК ЦЕ МОЖЕ ПРАЦЮВАТИ У ТВОЇЙ СПРАВІ

Як боржникам боротися із ломбардами?

Варіантів багато, і вони ідентичні тим, що застосовуються у боротьбі з банками, МФО (колекторами):

- позасудове врегулювання справи за домовленістю сторін (домовитись без суду, знайшовши компроміс, сплативши частково борг, реструктуризація боргу і т.п.);

- подати до суду про скасування напису. виконавчого листа по справі або визнання недійсним договору позики (кредиту), іпотеки і т.п.;

- звернутися до суду у межах справи про банкрутство, з метою реструктуризації боргу, боржника фізичної особи;

- домовленість чи суд у межах виконавчого провадження;

- інші шляхи для відступу та нападу.

ВІДЕО В ТЕМУ: Как договориться с банком, коллекторами, мфо во время войны

Реструктуризація (розстрочка) боргу із ломбардом – це реально?

Реально! По-перше - домовитися про періоди та суму щомісячного погашення заборгованості, по-друге - все це документально вірно оформити. 

Якщо компромісу з ломбардом не буде знайдено, то чекай від останнього суд про стягнення боргу або виконавчий напис нотаріуса. 

Хороша новина для боржника навіть у такій ситуації є, оскільки доки триватиме суд, ломбард із тебе кошти не може стягнути, а суди у нас можуть тривати роками. За цей час можливо вже ти гроші десь і знайдеш (заробиш), отримаєш спадщину і тим самим сплатиш заборгованість.

Яка вартість адвокатських послуг з підготовки до суду документів щодо скасування виконавчого напису нотаріуса?

Залежить від юриста, обсягу юридичної роботи. Загалом від 4000 гривень. Ця сума не є остаточною, оскільки до неї може бути додано ще близько 1700 грн., які слід сплатити за судовий збір (якщо суд відмовить відкрити провадження без сплати судового збору). Вищезгадані витрати при перемозі проси суд стягнути з ломбарду, так теж можна! 

Що буде з виконавчим провадження після скасування виконавчого напису нотаріуса?  

Воно закінчуються виконавцем. Скасуваєшь напис у суді, отримуєш рішення суду з відміткою про набранням законної сили чи в електронній формі, підписане за допомогою електронного підпису суду і відправляєшь виконавцю разом з заявою про закінчення виконавчого провадження.  

Деякі виконавці не чекають ніяких заяв та самостійно все роблять. Закінчення означає зняття всіх арештів, розблокування карток, обмежень і т.д. 

Чи може ломбард після скасування напису подати до суду позов до боржника про стягнення боргу?

Звичайно може, як правило так і буде.

Зі своєї практики скажу, що ломбарди не часто подають до суду, оскільки як правило боржники домовляються з ломбардом без суд (наприклад реструктуризація боргу). При цьому судове провадження вимагає додаткових фінансових витрат від ломбарду, що йому не вигідно. Тому намагаються домовитися у позасудовому порядку, а суд – крайній захід.

Але коли є іпотечне майно, а боржник борг не погашає і не хоче (не може) погасити та ломбарду не вдалося отримати борг – чекай на суд, оскільки про твій борг ніхто не забуде. 

Який розмір боргу має бути перед ломбардом, щоб він звернувся до суду?

Така сума законодавством не встановлена, тому розмір боргу не має значення, все на розсуд ломбарду.

ВІДЕО В ТЕМУ: Почему банки продают долги коллекторам, а коллектора продают долги другим коллекторам?

Чи реально виграти суд у ломбарду?

Потрібно дивитися, якою є підстава виникнення боргу, сам розумієш, якщо ти отримав гроші, то мусиш їх повернути, борг не зникне. Але виграти боржнику – це реально, тому що досить часті випадки, коли в документах є помилки на користь боржника, або документи (оригінали) пошкоджені чи не збережені ломбардом, інші випадки.

Також бувають ситуації, коли суд не виграєш, але все одно своє становище покращиш (суд може тривати роками, за цей час твоє матеріальне становище може змінитись на краще і ти віддаси борг або за дисконт (знижку) домовишся з ломбардом).

Що робити, якщо боржник програв у суді?

Необхідно дослідити, чому саме суд ухвалив таке рішення (підстави відмови) і стане зрозуміло чи перспективно звертатися боржнику для перегляду в апеляцію, а потім до касації. Або іншими засобами боротися для реального досягнення результату. 

Також в нагоді боржнику інші шляхи, наприклад поділ майна подружжя, визнання договору недійсним, припиненим та інше.

Слід мати на увазі, якщо є рішення суду про стягнення боргу, то надалі це буде виконавче провадження з негативними наслідками – арештом майна, арештом заробітної картки, погашенням заборгованості за рахунок рухомого та нерухомого майна боржника і т.д. Якщо буде ухилення боржника від виконавчих дій, виконавець може звернутися до суду, щоби отримати тимчасову заборону на виїзд за кордон.

Відео в тему: ОТМЕНА ВРЕМЕННОГО ЗАПРЕТА НА ВЫЕЗД ИЗ УКРАИНЫ ЗА НЕПОГАШЕННЫЙ ДОЛГ

Чоловік помер, не повернувши борг ломбарду. Дружина має повертати його борг?

Повинна повертати у тому випадку, якщо вона прийняла спадщину і до неї звернувся ломбард з вимогою повернути борги чоловіка. При цьому повертати потрібно тільки ту суму, що не перевищує вартість прийнятого спадкового майна.

Якщо спадок чоловіка не прийняла - ломбарду нічого не винна.

ВІДЕО У ТЕМУ: КРЕДИТ, ІПОТЕКА, ПОРУКА, ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ У СПАДЩИНУ 

Чи можу опинитися боржник гратами якщо не віддасть борг ломбарду?

Якщо взяв у ломбарді, наприклад, сто тисяч гривень і якусь суму віддав – тобі не можуть інкримінувати шахрайські дії, тож кримінальне провадження тобі не загрожує. Треба повернути хоч щось, щоб не сісти за шахрайство (коли 100% взяв і нічого не повернув).

А якщо взяв гроші пред'явивши підроблені документи - це буде кваліфіковано як шахрайство, яке передбачає кримінальну відповідальність, в незалежності від повернення боргу. 

Єдину іпотечне майно виконавець може продати у рахунок погашення боргу перед ломбардом?

Може продати, але наразі діють зміни у законодавстві на час воєнного стану та 30 днів після його закінчення (статті 37, 39, 40, 41 Закону України про іпотеку), які зупиняють на зазначений період звернення стягнення (продаж), у тому числі реалізацію стягнення єдиного іпотечного майна. Тож виконавець не може продати квартиру боржника.

Але буває, що виконавець ігнорує вищенаведену заборону. У цьому випадку боржнику слід довести документально виконавцю, що житло – єдине та у разі потреби своєчасно звернутися до суду за захистом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]